Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Arıcılık Faaliyetinin Ekonomik Yönü Üzerine Bir Analiz: İzmir-Kemalpaşa İlçesi Örneği/Türkiye

Yıl 2019, , 11 - 20, 27.03.2019
https://doi.org/10.20289/zfdergi.420370

Öz

Bu
çalışmada İzmir İli Kemalpaşa ilçesine bağlı Dereköy ve Yenikurudere köylerinde
yer alan seçilmiş arıcılık işletmelerinin ekonomik yönü ortaya konulmuştur. Bu
köylerin seçilmesinin başlıca nedeni arıcılığın çok yaygın olduğu köyler
olmasıdır. Veriler 2014-2015 üretim yılına ait olup, anket yöntemiyle 53
arıcılık işletmesinden sağlanmıştır. Araştırma kapsamında arıcılık faaliyeti
ile uğraşan işletmelerin özellikleri arasında köyler ve işletme büyüklükleri
itibariyle farklılık olup olmadığı istatistiksel olarak test edilmiştir. Analizler
gerek işletme büyüklüğüne gerekse köylere göre gerçekleştirilmiştir. Arıcıların
ortalama yaşı 47 ve ortalama eğitim süresi 
5.68 yıl olarak bulunmuştur. Kovan başına ortalama bal verimi  19.27 kg’dır. İşletmelerde süzme bal ve petek
bal dışında propolis, polen, arı sütü de  üretilmektedir. Arı ürünleri üretimi
yapanların geneli itibariyle kovan başına brüt kar 133.72 TL olarak
belirlenmiştir. İncelenen işletmelerin %49.06’sının arı ürünlerini yerel
toptancılar kanalıyla satarken, %33.96’sının büyük toptancılar aracılığıyla ve
%16.98’inin de perakende olarak pazarladığı belirlenmiştir. İşletmelerin
%83.02’sinin arıcılık ile ilgili kovan başına verilen desteklerden faydalandığı
belirlenmiştir. Arıcılıktaki en temel sorunun arı ürünlerinin pazarlanması
olduğu ortaya çıkmıştır.

Kaynakça

  • Ertuğrul, M., Akman, N. ve Barıtçı, İ., 2006. Hayvansal Üretim. Dünya Gıda Günü, 13-14 Ekim, s.64.
  • Fıratlı, Ç., Genç, F., Karacaoğlu, M. ve Gençer, H. V., 2000. Türkiye'de Arıcılığın Karşılaştırmalı Analizi, Sorunlar-Öneriler, Türkiye Ziraat Mühendisliği 5. Teknik Kongresi, Ankara, 17-21 Ocak, s.811-826.
  • Ören, N., Alemdar, T., Parlakay, O., Yılmaz, H., Seçer, A., Güngör, C., Yaşar, B. ve Gürer, B., 2010. Adana İlinde Arıcılık Faaliyetinin Ekonomik Analizi. Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü, Yayın No:178, ISBN 978-975-407-290-7, Ankara, 35s.
  • Saner, G., Yücel, B., Yercan, M., Karaturhan, B., Engindeniz, S., Çukur, F. ve Köseoğlu, M., 2011. Organik ve Konvansiyonel Bal Üretiminin Teknik ve Ekonomik Yönden Geliştirilmesi ve Alternatif Pazar Olanaklarının Saptanması Üzerine Bir Araştırma: İzmir İli Kemalpaşa İlçesi Örneği. T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü, Yayın No:195, Ankara.
  • TÜİK, 2017. Hayvancılık istatistikleri, http://www.tuik.gov.tr, (erişim: 23.4.2018).
  • Uygur, Ş.Ö, Karaca, Ü, Takma, Ç., 2015, Doğal Çiftleşen ve Yapay Tohumlanan Ana Arıların Bazı Özellikler Bakımından Performanslarının Karşılaştırılması, Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 52 (1):79-83, ISSN 1018 – 8851.
  • Uzundumlu, A.S, Aksoy,A., Işık, H.B., 2011, Arıcılık İşletmelerinde Mevcut Yapı ve Temel Sorunlar; Bingöl İli Örneği, Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Derg., 42 (1): 49-55.
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Gamze Saner

Zekeriya Onuç Bu kişi benim

Arda Yanar Bu kişi benim

Duran Güler

Yayımlanma Tarihi 27 Mart 2019
Gönderilme Tarihi 2 Mayıs 2018
Kabul Tarihi 10 Temmuz 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019

Kaynak Göster

APA Saner, G., Onuç, Z., Yanar, A., Güler, D. (2019). Arıcılık Faaliyetinin Ekonomik Yönü Üzerine Bir Analiz: İzmir-Kemalpaşa İlçesi Örneği/Türkiye. Journal of Agriculture Faculty of Ege University, 56(1), 11-20. https://doi.org/10.20289/zfdergi.420370

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.