Objective: The effect of different brine medium on pesticide residue values (MRL) in the vine leaves was investigated.
Material and Methods: The grape leaves of Sultani seedless grape variety were harvested at the beginning of July. Harvested leaves were stored without brine as dry and in brine 10%salt containing cold (26.5 °C) and hot (80 °C) for 4 months. Pesticide residue analyzes were performed with LC-MS / MS Agilent Technology and GC-MS Agilent Technology systems.
Results: Pesticide residue values in the leaves stored without brine(dry) were found to be very high compared to the brine medium at two different temperatures. The decrease in pesticide residue values in the cold brine by 69-73 %and in the hot brine by 73-91 %was found compared to without brine (dry).
Conclusion: It has been concluded that hot brine is more effective in reducing pesticide residues in grape leaves of Sultani seedless grape variety.
Amaç: Farklı salamura ortamlarının, asma yapraklarında pestisit kalıntı değerlerine (MRL) olan etkisi araştırılmıştır.
Materyal ve Metot: Sultani çekirdeksiz üzüm çeşidine ait asma yaprakları Temmuz ayı başında hasat edilmiştir. Hasat edilen yapraklar kuru (salamurasız), %10 tuz içeren soğuk (26.5 °C) ve sıcak (80 °C) salamurada 4 ay boyunca saklanmıştır. Pestisit kalıntı analizleri LC-MS/MS Agilent Technology ve GC- MS Agilent Technology sistemleri ile gerçekleştirilmiştir.
Bulgular: Salamurasız (kuru) saklanan yapraklarda pestisit kalıntı değerlerinin, iki farklı sıcaklıktaki salamuralı ortama göre çok yüksek olduğu görülmüştür. Salamurasız(kuru) ortama göre pestisit kalıntı değerlerindeki azalışın soğuk salamurada %69-73, sıcak salamurada ise %73-91 oranında olduğu saptanmıştır.
Sonuç: Sıcak salamura uygulamasının, Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşidine ait asma yaprağında pestisit kalıntı değerlerinin azaltılmasında, daha etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Eylül 2019 |
Gönderilme Tarihi | 19 Temmuz 2018 |
Kabul Tarihi | 2 Ocak 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |