Amaç: Bu çalışma Karadeniz
bölgesinden seçilmiş bazı karayemiş genotiplerinin meyve özellikleri ile biyokimyasal
bileşik içeriklerini belirlemek amacıyla Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Bahçe Bitkileri Araştırma ve Uygulama arazisinde yürütülmüştür.
Materyal ve Metot: Çalışmada
7 farklı karayemiş genotipi incelenmiştir. Araştırmada; karayemişin salkımdaki
meyve sayısı, meyve ağırlığı, meyve eti/ çekirdek oranı, SÇKM, meyve tadı,
meyve etinin çekirdekten ayrılması, biyokimyasal olarak; toplam fenolik, toplam
flavonoid ve antioksidan aktivitesi özellikleri incelenmiştir.
Bulgular: Salkımda
meyve sayısı 5,4-17,0 adet; meyve ağırlığı 3,6-9.5 g ve SÇKM içeriği 18,4-23.5 arasında
tespit edilmiştir. En yüksek toplam fenolik, flavonoid içeriği ve antioksidan
aktivitesi (FRAP ve DPPH) R- 27 genotipinde ölçülmüştür.
Sonuç: Araştırma
sonuçları değerlendirildiğinde salkımdaki meyve sayısı, meyve tadı ve
biyokimyasal içerik bakımından R- 27 genotipi öne çıkmıştır. Ayrıca karayemiş
meyvelerinin ayrı bir damak tadına sahip olduğu söylenebilir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2020 |
Gönderilme Tarihi | 4 Ağustos 2019 |
Kabul Tarihi | 11 Ekim 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |