BibTex RIS Kaynak Göster

Investigation of the Nutrition Status of the Wine Grapes

Yıl 2014, , 229 - 236, 01.09.2014
https://doi.org/10.20289/euzfd.32261

Öz

he aim of this study was to determine nutritional status of wine grape varieties of Manisa - Turgutlu district. In this context leaf samples were T

Kaynakça

  • Aktaş, M. ve İ. Karaçal. 1988. Kırıkkale ve Delice ilçelerinde Hasandede çeşidi üzüm çeşitlerinin bitki besin kapsam durumu. Doğa, Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi, 12(3): 291-304.
  • Altındişli, A. 2013. Üzüm ihracatında karşılaşılan sorunlar. Türkiye 8. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu 25-28 Eylül Konya.
  • Ames, B.N. M.K. Shigena and T.M. Hagen. 1993. Oxidants, antioxidants and the degenerative diseases of aging. The Proceedings of the National Academy of Sciences (U.S.A). 90: 7915-7922.
  • Anderson, K. C. Findlay. S. Fuentes and S. Tyerman. 2008. Vitiuculture, wine and climate change. Garnaut Climate Change Review.
  • Assimakopoulou, A. and C. Tsougrianis. 2012. Correlation between yield, must attributes and nutritional status of the greek red wine grape variety ‘Agiorgitiko’. Journal of Plant Nutrition, 35:1022–1036.
  • Atalay, İ.Z. 1977. İzmir ve Manisa bölgesi çekirdeksiz üzüm bağlarında bitki besini olarak azot, fosfor, potasyum, kalsiyum ve magnezyumun toprak-bitki ilişkilerine dair bir araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 345, 159.
  • Atalay, İ. Z. 1978. The petiole and leaf blade relationships for the detemination of phosphorus and zinc status of vineyards. Vitis, 17, 147-151.
  • Atalay, İ.Z. 1982. Gediz havzası allüviyal topraklarının potasyum durumu ve bu topraklarda alınabilir potasyum miktarının tayininde kullanılacak yöntemler üzerinde bir araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü (Doçentlik Tezi), İzmir.
  • Atalay, İ.Z. ve D. Anaç. 1991. Salihli'nin çekirdeksiz üzüm bağlarının beslenme durumunun toprak ve bitki analizleri üzerine bir araştırma. TÜBİTAK Projesi. TOAG 659, İzmir.
  • Ateş, F. ve S. Kader. 2006. Şaraplık üzüm yetiştiriciliği ve budama yöntemleri, TAYEK. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Yayın No: 125, 113-127.
  • Başbuğ, A. 1991. Turgutlu bölgesi bağlarının beslenme durumunun toprak ve bitki örnekleriyle belirlenmesi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
  • Bergmann, W. 1988. Ernahrungsstörungen Bei Kulturpflanzen. VEB Custav Eisher Verlag, Jena 373-382.
  • Bergmann, W. 1992. Nutritional Disordes of Plants. Development, Visual and Analytical Diagnosis, Gustav Fischer Verlag, Jena- Stuttgart- New York.
  • Bisson, L.F. 1991. Influence of Nitrogen on Yeast and Fermentation of Grapes. Proceedings of the International Symposium on Nitrogen in Grapes and Wine. 78-89, 18-19 June Seattle, Washington, USA.
  • Bremner, J. M. 1965.‘Total Nitrogen’, in C. A. Black (Ed.) Methods of Soil Analysis Part 2, American Society of Agronomy Inc., Madison, Wisconsin, USA. 1149-1178.
  • Cahoon, G. A. 1970. Survey of Foliar Content of American and French Hybrid Grapes in Fourteen Reseach-Demostration Vine yards in Southern Ohio Rest. Summ., Ohio Agric. Res. Dev Cen. 44, 24-27.
  • Çelik, S. 1998. Bağcılık (Ampeloloji) Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi, Cilt 1, 426 s. Tekirdağ.
  • Çelik, H. 2006. Üzüm Çeşit Kataloğu. Sun Fidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi: 3, Ankara.
  • Chapman, H. D. 1966. Diagnostic Criteria for Plants and Soils. University of California.
  • Christensen, L.P. Kasimatis, A.N. and F.L. Jensen, 1978. Grapevine nutrition and fertilization in the San Joaquin valley. Univ. Calif. Pres, Berkeley and Los Angeles, 40.
  • Christensen, L. P. Kasimatis, A.N and Jensen, F.L 1984. Grape Vine Nutrition and Fertilisation San Jonquin Valley Agr. Sci. Pub. Univ. of Calif. Div. of Agr. Sci. Berkley, 33-37.
  • Christensen, L.P and Smart, D.R. 2004. Proceedings of the Soil Environment and Vine Mineral Nutrition Symposium 29-30 June. Published by American Society for Enology and Viticulture.San Diego California.
  • Domaga-Swiatkiewicz, and I. Gastol, M. 2013. Effect of nitrogen fertilization on the content of trace elements in Cv. Bianca Grapevine (Vitis Sp). Journal of Elementology 39–53.
  • Fallahi, E. Shafii, B. Jeffrey, C.S. Fallahi, B. Hafez, S.L. 2005. Influence of vine grape cultivars on growth and leaf blade and petiole mineral nutrients.Hort Technology 15(4): 825-830.
  • Fregoni, M. 1984. Nutrient Needs in Vine Production, 18th Coll. Int. Post. Ins. Bern, 319-332.
  • Güneş, A. 2009. Manisa-Denizli yöresinde yetiştirilen Amerikan Asma Anaçlarının tuzluluk ve bor toksisitesinden etkilenme durumlarının belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi, Proje Numarası: 20080711001HPD, Ankara.
  • İrget, M.E. 1988. Menemen yöresi bağlarının beslenme durumunun toprak ve bitki analizler ile incelenmesi Yüksek Lisans Tezi Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Jauron, R. and G. Nonnecke. 2012. Growing grapes in the home garden. Iowa State Uni. Extension and Outreach. PM 1707.
  • Jones. J. B. Wolf Jr. B. and H.A. Mills. 1991. Plant Analysis Handbook. P. 1-213 Micro-Macro Publishing. Inc., USA.
  • Kacar, B. ve İnal, A. 2008. Bitki Analizleri. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
  • Kalkan, H. İrget, M.E. Altındişli, A. Kara, S.Oktay, M. 1998. The effect of foliar fertilization with KNO3 on quality of dry wines, International Workshop on Improved Crop Quality by Nutrient Management, Kluwer Academic Publishers, 28 September-1 October, 99-102, The Netherlands.
  • Klein, I. Strime, M. Fanberstein, L. and Mani, Y. 2000. Irrigation and fertigation effects on phosphorus and potassium nutrition of wine grapes. Vitis 39 (2) 55-62.
  • Kısmalı, İ. 1980. Bağ Yetiştirme Tekniği I ve II. Ders Notları.
  • Levy, J. F. 1968. L’application du Diagnostic Foliaire a la Percival, M. 1998. Antioxidants. In Clinical Nutrition Insights, 1-4.
  • Rantz, J.M. 1991. Proceedings of the International Symposium on Determination de Bessions Alimantaires des Vignes, le Controle da la Fertilization Des Plantes Cultuves (III. Collog. Evr. Medit. Sevilla), 295-305.
  • Lott, W. L., J.P. Nery., J.R. Gall, and J.C. Medcoff. 1956. Leaf Analysis Technique in Coffe Research, IBEC. Research Inst. Publish No: 9, 21-24.
  • Martin, J. 2012. Impact Of Marine Extracts Applications On Cv. Syrah Grape (VıtısVınıfera L.) Yield Components, Harvest Juice QualityParameters, and Nutrient Uptake. A Thesis presented to the Faculty of California Polytechnic State University, San Luis Obispo.
  • Mills, A.H. and J.B. Jones. 1996. Plant analysis handbook 11, a practical sampling, preparation, analysis and interpreparetion guide, Micro Macro Publishing, Athens.
  • Müftüoğlu, N. M. Demirer, T. Ateş, F. ve Türkmen, C. 2001. Amasya üzümü beslenme problemlerinin tespiti üzerine bir araştırma. Ekoloji Çevre Dergisi 10 (39), 7-12.
  • Navarro S. M. Leon, L. Roca-Perez, R. Boluda, L. Garcıa-Ferriz, P. Perez-Bermudez and I. Gavidia. 2008. Characterisation of Bobal and Crujidera grape cultivars, in comparison with Tempranillo and Cabernet Sauvignon. Evolution of leaf macronutrients and berry composition during grape ripening. Food Chemistry. 108: 182-190. Nitrogen in Grapes and Wine. 18-19 June Seattle, Washington, USA.
  • Robinson, J.B. 1990. Grape nutrition on uptake. The Aust. Grapegrower and Winemaker. November 9-12.
  • Smith, J. and P. Galet. 1998. Grape Varieties and Rootstock Varieties. English Edition Published by Qenoplurimebia. Chaintre-France.
  • Wolf, B. 1974. Improvements in the Azomethine-H Method for the Determination of Boron. Communication in Soil Science and Plant Analysis 5: 39-44.

Şaraplık Bağların Beslenme Durumunun İncelenmesi

Yıl 2014, , 229 - 236, 01.09.2014
https://doi.org/10.20289/euzfd.32261

Öz

u çalışma, Manisa - Turgutlu bölgesinde, şaraplık bağların beslenme durumlarının belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Araştırmada, bölgede B

Kaynakça

  • Aktaş, M. ve İ. Karaçal. 1988. Kırıkkale ve Delice ilçelerinde Hasandede çeşidi üzüm çeşitlerinin bitki besin kapsam durumu. Doğa, Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi, 12(3): 291-304.
  • Altındişli, A. 2013. Üzüm ihracatında karşılaşılan sorunlar. Türkiye 8. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu 25-28 Eylül Konya.
  • Ames, B.N. M.K. Shigena and T.M. Hagen. 1993. Oxidants, antioxidants and the degenerative diseases of aging. The Proceedings of the National Academy of Sciences (U.S.A). 90: 7915-7922.
  • Anderson, K. C. Findlay. S. Fuentes and S. Tyerman. 2008. Vitiuculture, wine and climate change. Garnaut Climate Change Review.
  • Assimakopoulou, A. and C. Tsougrianis. 2012. Correlation between yield, must attributes and nutritional status of the greek red wine grape variety ‘Agiorgitiko’. Journal of Plant Nutrition, 35:1022–1036.
  • Atalay, İ.Z. 1977. İzmir ve Manisa bölgesi çekirdeksiz üzüm bağlarında bitki besini olarak azot, fosfor, potasyum, kalsiyum ve magnezyumun toprak-bitki ilişkilerine dair bir araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 345, 159.
  • Atalay, İ. Z. 1978. The petiole and leaf blade relationships for the detemination of phosphorus and zinc status of vineyards. Vitis, 17, 147-151.
  • Atalay, İ.Z. 1982. Gediz havzası allüviyal topraklarının potasyum durumu ve bu topraklarda alınabilir potasyum miktarının tayininde kullanılacak yöntemler üzerinde bir araştırma. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü (Doçentlik Tezi), İzmir.
  • Atalay, İ.Z. ve D. Anaç. 1991. Salihli'nin çekirdeksiz üzüm bağlarının beslenme durumunun toprak ve bitki analizleri üzerine bir araştırma. TÜBİTAK Projesi. TOAG 659, İzmir.
  • Ateş, F. ve S. Kader. 2006. Şaraplık üzüm yetiştiriciliği ve budama yöntemleri, TAYEK. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Yayın No: 125, 113-127.
  • Başbuğ, A. 1991. Turgutlu bölgesi bağlarının beslenme durumunun toprak ve bitki örnekleriyle belirlenmesi. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
  • Bergmann, W. 1988. Ernahrungsstörungen Bei Kulturpflanzen. VEB Custav Eisher Verlag, Jena 373-382.
  • Bergmann, W. 1992. Nutritional Disordes of Plants. Development, Visual and Analytical Diagnosis, Gustav Fischer Verlag, Jena- Stuttgart- New York.
  • Bisson, L.F. 1991. Influence of Nitrogen on Yeast and Fermentation of Grapes. Proceedings of the International Symposium on Nitrogen in Grapes and Wine. 78-89, 18-19 June Seattle, Washington, USA.
  • Bremner, J. M. 1965.‘Total Nitrogen’, in C. A. Black (Ed.) Methods of Soil Analysis Part 2, American Society of Agronomy Inc., Madison, Wisconsin, USA. 1149-1178.
  • Cahoon, G. A. 1970. Survey of Foliar Content of American and French Hybrid Grapes in Fourteen Reseach-Demostration Vine yards in Southern Ohio Rest. Summ., Ohio Agric. Res. Dev Cen. 44, 24-27.
  • Çelik, S. 1998. Bağcılık (Ampeloloji) Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi, Cilt 1, 426 s. Tekirdağ.
  • Çelik, H. 2006. Üzüm Çeşit Kataloğu. Sun Fidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi: 3, Ankara.
  • Chapman, H. D. 1966. Diagnostic Criteria for Plants and Soils. University of California.
  • Christensen, L.P. Kasimatis, A.N. and F.L. Jensen, 1978. Grapevine nutrition and fertilization in the San Joaquin valley. Univ. Calif. Pres, Berkeley and Los Angeles, 40.
  • Christensen, L. P. Kasimatis, A.N and Jensen, F.L 1984. Grape Vine Nutrition and Fertilisation San Jonquin Valley Agr. Sci. Pub. Univ. of Calif. Div. of Agr. Sci. Berkley, 33-37.
  • Christensen, L.P and Smart, D.R. 2004. Proceedings of the Soil Environment and Vine Mineral Nutrition Symposium 29-30 June. Published by American Society for Enology and Viticulture.San Diego California.
  • Domaga-Swiatkiewicz, and I. Gastol, M. 2013. Effect of nitrogen fertilization on the content of trace elements in Cv. Bianca Grapevine (Vitis Sp). Journal of Elementology 39–53.
  • Fallahi, E. Shafii, B. Jeffrey, C.S. Fallahi, B. Hafez, S.L. 2005. Influence of vine grape cultivars on growth and leaf blade and petiole mineral nutrients.Hort Technology 15(4): 825-830.
  • Fregoni, M. 1984. Nutrient Needs in Vine Production, 18th Coll. Int. Post. Ins. Bern, 319-332.
  • Güneş, A. 2009. Manisa-Denizli yöresinde yetiştirilen Amerikan Asma Anaçlarının tuzluluk ve bor toksisitesinden etkilenme durumlarının belirlenmesi. Ankara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi, Proje Numarası: 20080711001HPD, Ankara.
  • İrget, M.E. 1988. Menemen yöresi bağlarının beslenme durumunun toprak ve bitki analizler ile incelenmesi Yüksek Lisans Tezi Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Jauron, R. and G. Nonnecke. 2012. Growing grapes in the home garden. Iowa State Uni. Extension and Outreach. PM 1707.
  • Jones. J. B. Wolf Jr. B. and H.A. Mills. 1991. Plant Analysis Handbook. P. 1-213 Micro-Macro Publishing. Inc., USA.
  • Kacar, B. ve İnal, A. 2008. Bitki Analizleri. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
  • Kalkan, H. İrget, M.E. Altındişli, A. Kara, S.Oktay, M. 1998. The effect of foliar fertilization with KNO3 on quality of dry wines, International Workshop on Improved Crop Quality by Nutrient Management, Kluwer Academic Publishers, 28 September-1 October, 99-102, The Netherlands.
  • Klein, I. Strime, M. Fanberstein, L. and Mani, Y. 2000. Irrigation and fertigation effects on phosphorus and potassium nutrition of wine grapes. Vitis 39 (2) 55-62.
  • Kısmalı, İ. 1980. Bağ Yetiştirme Tekniği I ve II. Ders Notları.
  • Levy, J. F. 1968. L’application du Diagnostic Foliaire a la Percival, M. 1998. Antioxidants. In Clinical Nutrition Insights, 1-4.
  • Rantz, J.M. 1991. Proceedings of the International Symposium on Determination de Bessions Alimantaires des Vignes, le Controle da la Fertilization Des Plantes Cultuves (III. Collog. Evr. Medit. Sevilla), 295-305.
  • Lott, W. L., J.P. Nery., J.R. Gall, and J.C. Medcoff. 1956. Leaf Analysis Technique in Coffe Research, IBEC. Research Inst. Publish No: 9, 21-24.
  • Martin, J. 2012. Impact Of Marine Extracts Applications On Cv. Syrah Grape (VıtısVınıfera L.) Yield Components, Harvest Juice QualityParameters, and Nutrient Uptake. A Thesis presented to the Faculty of California Polytechnic State University, San Luis Obispo.
  • Mills, A.H. and J.B. Jones. 1996. Plant analysis handbook 11, a practical sampling, preparation, analysis and interpreparetion guide, Micro Macro Publishing, Athens.
  • Müftüoğlu, N. M. Demirer, T. Ateş, F. ve Türkmen, C. 2001. Amasya üzümü beslenme problemlerinin tespiti üzerine bir araştırma. Ekoloji Çevre Dergisi 10 (39), 7-12.
  • Navarro S. M. Leon, L. Roca-Perez, R. Boluda, L. Garcıa-Ferriz, P. Perez-Bermudez and I. Gavidia. 2008. Characterisation of Bobal and Crujidera grape cultivars, in comparison with Tempranillo and Cabernet Sauvignon. Evolution of leaf macronutrients and berry composition during grape ripening. Food Chemistry. 108: 182-190. Nitrogen in Grapes and Wine. 18-19 June Seattle, Washington, USA.
  • Robinson, J.B. 1990. Grape nutrition on uptake. The Aust. Grapegrower and Winemaker. November 9-12.
  • Smith, J. and P. Galet. 1998. Grape Varieties and Rootstock Varieties. English Edition Published by Qenoplurimebia. Chaintre-France.
  • Wolf, B. 1974. Improvements in the Azomethine-H Method for the Determination of Boron. Communication in Soil Science and Plant Analysis 5: 39-44.
Toplam 43 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mahmut Tepecik Bu kişi benim

Neriman Tuba Barlas

Mehmet Eşref İrget Bu kişi benim

Fırat Aksoy Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2014
Gönderilme Tarihi 25 Kasım 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014

Kaynak Göster

APA Tepecik, M., Barlas, N. T., İrget, M. E., Aksoy, F. (2014). Şaraplık Bağların Beslenme Durumunun İncelenmesi. Journal of Agriculture Faculty of Ege University, 51(3), 229-236. https://doi.org/10.20289/euzfd.32261

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.