Türkiye kuru kayısı üretim ve ihracatında dünyada lider ülke olmakla birlikte,
yaygın olarak üretilen ve üstün kurutmalık özelliğe sahip Hacıhaliloğlu çeşidi
monilya (Monilinia laxa) hastalığına karşı oldukça duyarlıdır. Bu bağlamda,
Hacıhaliloğlu çeşidine dayanıklılık kazandırılması amacıyla San Castrase, Nugget,
Boccuccia ve Ivonne Liverani çeşitleri arasında gerçekleştirilen melezlemelerden
345 adet melez genotip elde edilmiştir. Malatya ekolojisinde verim çağında
bulunan söz konusu melez populasyonun meyve ve çekirdek ağırlığı, eni, boyu,
sertliği, et/çekirdek oranı, pH, suda çözünür kuru madde (SÇKM), titre edilebilir
asit (TA), meyve zemin, üst ve et rengi incelenmiştir. Malatya ekolojisinde 3 yıl
süreyle yürütülen çalışmada, melez genotiplere ait genel değerlendirmede,
ölçülebilir meyve kalite özelliklerine ilişkin varyasyon olduğu saptanmıştır. Meyve
eni, boyu, ağırlığı ve çekirdek ağırlığı bakımından denemenin son yılında yüksek
değerler elde edilirken, bireylerin çoğunun yumuşak meyve eti oluşturma
eğiliminde olduğu dikkat çekmiştir. Yıllar bakımından pH miktarı değişim oranı,
genel olarak, benzerlik göstermiştir. Suda çözünür kuru madde miktarı %9.40-
22.60, titre edilebilir asit miktarı ise %0.46-9.87 arasında değişmiştir. Ayrıca
meyve zemin, üst ve et rengi için L, Hue ve Kroma değerine ait değişim oranları da
saptanmıştır.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 19 Nisan 2016 |
Gönderilme Tarihi | 25 Kasım 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 53 Sayı: 1 |