Bu çalışmada potasyumun (K) 6 farklı
dozlarının ‘Sarılop’ incir çeşidinde kalite özellikleri üzerine etkisi
araştırılmıştır. Kontrol; NP+150 K2O; NP+300 K2O; NP+450
K2O; NP+600 K2O; NP+750 K2O; NP+900 K2O
olarak topraktan uygulanmıştır. K uygulamalarının meyve kabuğu L*, a* ve b*
değerleri üzerine pozitif etkisi olmuştur. NP+750 K2O and NP+900 K2O
uygulamalarının ortalama meyve ağırlığını artırdığı gözlenmiştir. Suda çözünür
kuru madde K uygulamaları ile önemli derecede artmış ve K uygulaması yapılmış
olan incir ağaçlarında meyvelerin ostiol açıklıkları yüksek bulunmuştur.
Bununla birlikte K uygulamaları ile incir meyvelerinde güneş yanıklığı
azalırken, çatlayan meyve oranı ise artmıştır.
Çatlama güneş yanıklığı ostiol açıklığı suda çözünebilir kuru madde
In this study, the
effects of 6 different potassium (K) rates on quality of fig variety ‘cv
Sarılop’ were investigated. K was applied to the fig trees at the
concentrations of NP+150 K2O, NP+300 K2O, NP+450 K2O,
NP+600 K2O, NP+750 K2O, NP+900 K2O as a soil
application. K application had positive effect on the fruit skin L*, a* and
b*values. It was observed that the increasing mean fruit weight in the
applications of NP+750 K2O and NP+900 K2O. Total soluble
solids significantly increased with K applications and the width of ostiol was
higher in the K treated fig trees. However, K applications decreased the sun
scald of fıg fruits, whereas increased the rate of cracking in fig fruits.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Haziran 2016 |
Gönderilme Tarihi | 23 Şubat 2016 |
Kabul Tarihi | 6 Nisan 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 53 Sayı: 2 |