Farklı turunçgil tür ve
çeşitlerinde yapılan tozlama çalışmaları, farklı tozlayıcıların meyve tutum
oranı, meyve iriliği ve meyve başına tohum sayısı üzerine etkilerinin oldukça
geniş bir varyasyon gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu çalışmada, 'Robinson' ve 'Fremont'
mandarin çeşitlerinin meyve tutumu ve bazı meyve kalite özellikleri üzerine
dört farklı tozlayıcı çeşidin ('Rhode Red Valencia', 'Midknight Valencia' ve
'Valencia Late' portakalları ile 'Rio Red' altıntopu) etkileri araştırılmıştır. Denemede her bir
çeşit Tesadüf Parselleri Deneme Desenine göre 3 tekerrürlü olarak yer almıştır.
Meyve tutumu ile meyve ağırlığı, suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) miktarı, SÇKM/Asit
oranı, meyve başına tohum miktarı gibi pomolojik özellikler üzerine tozlayıcıların
etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Olgunluk döneminde her iki ana
ebevyn çeşidinde de en yüksek meyve tutumu sırasıyla %23.08 ve %21.57 ile 'Valencia Late' portakalı ile melezlendiğinde elde
edilmiştir. 'Robinson'
mandarininde en ağır meyveler 'Rhode Red Valencia'
melezinden elde edilmişken, 'Fremont' mandarininde serbest tozlanma koşularında melezlemeye göre
daha büyük meyveler alınmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, en iyi tozlayıcılar 'Robinson' mandarini için 'Rhode Red Valencia' ve 'Valencia Late' çeşitleri,
Fremont mandarini için ise 'Midknight Valencia' ve 'Rio Red' çeşitleri
olmuştur.
Yapay melezleme Citrus reticulata meyve tutumu meyve kalitesi
Previous studies on
cross-pollination of Citrus varieties
have shown the existence of a wide variation in fruit set ratio, fruit size,
and number of seeds per fruit with different pollinators. In the current study,
the effects of four pollinator cultivars ('Rhode Red Valencia', 'Midknight
Valencia', and 'Valencia Late' oranges and 'Rio Red' grapefruit) on the fruit
set, and some fruit quality characters of 'Robinson' and 'Fremont' mandarin
cultivars were determined. The experimental setup was a complete randomized
design with three replications of each combination. The effects of
cross-pollination on fruit set and pomological characters, such as fruit
weight, total soluble solids (TSS), TSS:TA (total acids) ratio, and number of
seeds per fruit were statistically significant. At maturity, female parent
cultivars’ flowers that were cross-pollinated with 'Valencia Late' orange, had
the highest fruit set with 23.08% and 21.57%, respectively. The heaviest fruits
of 'Robinson' mandarin were obtained by cross-pollination with 'Rhode Red
Valencia' orange. Avarege fruit weight from open-pollinated was higher than those
from cross-pollination in 'Fremont' mandarin. According to the results, 'Rhode
Red Valencia' and 'Valencia Late' oranges for 'Robinson' mandarin and
'Midknight Valencia' orange, and 'Rio Red' grapefruit for Fremont mandarin,
were determined as the best crossings.
Artificial cross-pollination Citrus reticulata fruit set quality
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Mart 2017 |
Gönderilme Tarihi | 14 Mart 2017 |
Kabul Tarihi | 25 Kasım 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 54 Sayı: 1 |