Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Mısır Silajına İlave Edilen Karvakrolün Aerobik Stabiliteye Etkisi

Yıl 2017, Cilt: 54 Sayı: 4, 409 - 412, 27.12.2017
https://doi.org/10.20289/zfdergi.386442

Öz








 






Bu çalışmanın amacı, mısır silajına
karvakrol ilavesinin aerobik stabilite, pH ve görsel küflenme üzerine etkisini
belirlemektir. Karvakrol, mısır hasılına 0, 200, 400, 800, 1600 ppm dozlarında
ilave edilmiş ve silolama dönemi 50 gün sürmüştür. Silolama süresi sonunda
silajlarda kuru madde, pH, aerobik  stabilite (CO2 miktarı) ve görsel
küflenme analizleri yapılmıştır. Buna göre, mısır silajına karvakrol ilavesinin
kuru madde ve pH değerlerini (1. ve 3.gün hariç) etkilemediği, ancak artan
dozla beraber aerobik stabiliteyi ve görsel küflenmeyi önemli (p<0.05)
düzeyde iyileştirdiği saptanmıştır. Sonuç olarak, silajın aerobik stabilitesini
iyileştirmek amacıyla karvakrolün kullanılabileceği, en etkili dozun 1600 ppm
olmakla birlikte, 400 ve 800 ppm uygulamalarında da aerobik stabilitenin
geliştiği ortaya konmuştur.

Kaynakça

  • Ashbell, G., Weinberg, Z.G., Azrieli, A., Hen, Y. and Horev, B. 1991. A simple system to study the aerobic determination of silages. Canadian Agricultural Engineering 33: 391-393.
  • Aydın, H. ve Oğuz, H. 2012. Mısır silajında Aflatoksin B1 ve Zearalenon kirliliklerinin yüksek performanslı ince tabaka kromatografisi (HPTLC)-Florodansitometrik yöntemle belirlenmesi. Kafkas Universitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 18 (1): 151-156.
  • Bayaz, M., 2014. Esansiyel yağlar: Antimikrobiyal, antioksidan ve antimutajenik aktiviteleri. Akademik Gıda. 12(3): 45-53 (ISSN print:1304-7582).
  • Burt,S., 2004. Essential oils: Their antibacterial properties and potential applications in foods- a review. International Journal of Food Microbiology. 94 (3): 223–253.
  • Çoban, Ö.E. ve Patır, B. 2010. Antioksidan etkili bazı bitki ve baharatların gıdalarda kullanımı. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 5 (2): 7-19.
  • Damoglou AP, Shannon W, Downey G.A. 1984. The interaction between fusaria and their mycotoxins in grass silage. Journal of Science Food Agricultural. 35: 279-284.
  • DLG (Deutsche Landwirtschafts Gesellschaft). 1987. Bewertung von grünfutter, silage und heu. Merkblatt, No:224, DLG-Verlag. Frankfurt am Main. 112p.
  • Dorman, H.J. ve Deans, S.G. 2000. Antimicrobial agents from plants: antibacterial activity of plant volatile oils. Journal of Applied Microbiology. 88 (2): 308–316.
  • Ertürk, R., Çelik, C., Kaygusuz, R. ve Aydın, H. 2010. Ticari olarak satılan kekik ve nane uçucu yağlarının antimikrobiyal aktiviteleri. Cumhuriyet Tıp Dergisi. 32: 281-286.
  • Filya, İ., Ashbell, G., Hen, Y. and Weinberg, Z.G. 2000. The effect of bacterial inoculants on the fermentation and aerobic stability of whole crop wheat silage. Animal Feed Science and Technology. 88: 39-46.
  • Filya, İ. 2001. Silaj fermantasyonu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 32 (1): 87-93.
  • Filya, İ., Karabulut, A., Kalkan, H. ve Sucu, E. 2001. Bakteriyal inokulantların sorgum silajlarının fermantasyon, aerobik stabilite ve rumen parçalanabilirlik özellikleri üzerine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi. 7 (2): 112-119.
  • Filya, İ. 2002. Laktik asit bakteri inokulantlarının mısır ve sorgum silajlarının fermantasyon, aerobik stabilite ve in situ rumen parçalanabilirlik özellikleri üzerine etkileri. Turkish Journal Veterinary Animal Science. 26: 815-823.
  • Filya, İ., Sucu, E. ve Canbolat, Ö. 2004. Silaj fermantasyonunda organik asit kullanımı üzerinde araştırmalar. 2. Formik asit temeline dayalı bir koruyucunun çiftlik koşullarında yapılan mısır silajlarının fermentasyon, mikrobiyal flora, aerobik stabilite ve in situ rumen parçalanabilirlikleri üzerine etkisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 18 (2): 35-45.
  • Filya, İ. ve Sucu, E. 2005. Silaj fermantasyonunda organik asit kullanımı üzerinde araştırmalar. 1. Formik asit temeline dayalı bir koruyucunun laboratuvar koşullarında yapılan mısır silajlarının fermentasyon, mikrobiyal flora, aerobik stabilite ve in situ rumen parçalanabilirlikleri üzerine etkisi. Tarım Bilimleri Dergisi. 11 (1): 51-56.
  • Garon D, Richard E, Sage L, Bouchard V, Pottier D, Lebaily P. 2006. Mycoflora and multimycotoxin detection in corn silage: Experimental study. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 54: 3479-3484.
  • Holley, R.A. and Patel, D. 2005. Improvement in shilf-life and safety of perishable foods by plant essential oils and smoke antimicrobials. Food Microbiology. 22: 273-292.
  • Kaya, Ö. ve Polat, C. 2010. Tekirdağ ili koşullarında I. ve II. ürün olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinin silaj fermentasyon özellikleri ve yem değerinin belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 7 (3): 129-136.
  • Khanafari A., Soudi H., Miraboulfathi M. 2007. Biocontrol of Aspergillus flavus and aflatoxin B1 production in corn. Iranian Journal of Environmental Health Science and Engineering. 4: 163-168.
  • Kılıç, A. 1986. Silo yemi (öğretim, öğrenim ve uygulama önerileri). Bilgehan basımevi, s:327, Bornova/İzmir.
  • Koç, F., Coşkuntuna, L., Özdüven, M.L. ve Coşkuntuna, A. 2010. Farklı ortam sıcaklıklarında organik asit kullanımının fiğ-tahıl silajlarında fermantasyon gelişimi ve aerobik stabilite üzerine etkileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 7 (2): 159-165.
  • Kung, L.J.R. 1998. A review on silage additives and enzymes. In: proc. 59th Minneapolis Nutrition Conference, Minneapolis, MN. 121-135p.
  • Kung, L.J.R. 2010. Aerobic stability of silage. http://alfalfa.ucdavis.edu/ +symposium/proceedings/2010/10-89.pdf (Ekim 2015)
  • Lee, S.Y. ve Jin, H.H., 2008. Inhibitory activity of natural antimicrobial compounds alone or in combination with nisin against Enterobacter sakazakii. Letters in Applied Microbiology. 47: 315–321.
  • Menke, K.H. und Huss, W. 1975. Tierernahrung und Futtermittelkunde. Verlag Eugen Ulmer, Stuttgart.
  • Önenç, S.S., Koç, F., Coşkuntuna, L., Özdüven, M.L. ve Gümüş, T. 2013. Kekik ve tarçın uçucu yağlarının yem bezelyesi silajlarının aerobik stabilitesi üzerine etkisi. VII. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, s:23-26, Ankara.
  • Özelçam, H. 2015. Kaliteli silaj yapımı. Agromedya Dergisi. (Mart-Nisan), sayı:15: 34-38.
  • Özkan, M., Erdoğdu, E., Şirin, F., Kahraman, E., Koç F. ve Önenç, A. 2012. Aromatik yağların mısır balya silajlarının aerobik stabilite özellikleri üzerine etkileri. 8. Ulusal Zootekni Öğrenci Kongresi, s:24-27, Şanlıurfa.
  • Richard E, Heutte N, Sage L, Pottier D, Bouchart V, Lebailly P, Garon D. 2007. Toxigenic fungi and mycotoxins in mature corn silage. Food Chemistry Toxicology. 45: 2420-2425. Sağdıç, O., Yaşar, S., Kısıoğlu, A.N., 2005. Antibacterial effects of single or combined plant extracts. Annals of Microbiology. 55 (1): 67-71.
  • Sucu, E. ve Filya, İ. 2006. Effects of homofermentative lactic acid bacterial inoculants on the fermentation and aerobic stability characteristics of low dry matter corn silages. Turkish Journal of Veterinary Animal Science. 30: 83-88.
  • SPSS. 2009. Released 2009 Statistics for Windows, Version 18.0, Chicago SPSS Inc. Şahindokuyucu, F., Mor, F., Oğuz, M.N., Karakaş Oğuz, F. 2010. Burdur İl’inde toplanan silajlarda mikotoksin varlığının ve düzeylerinin araştırılması. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 29 (1): 49-54.
  • Şarer, E., Pançalı, S., Yıldız, S. 1996. Origanum minutiflorum O. Schwarz et P.H. Davis uçucu yağının bileşimi ve antimikrobiyal aktivitesi. Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi. 25 (1): 29-38.
  • Wilkinson, J.M. 1999. Silage and animal health. Natural Toxins. 7(6): 221-232.
  • Yaylak, E. ve Alçiçek, A. 2003. Sığır besiciliğinde ucuz bir kaba yem kaynağı: mısır silajı. Hayvansal Üretim 44 (2): 29-36.

Effect of Carvacrol Adding to Corn Silage on The Aerobic Stability

Yıl 2017, Cilt: 54 Sayı: 4, 409 - 412, 27.12.2017
https://doi.org/10.20289/zfdergi.386442

Öz








 






The aim of this study is to determine the effect of adding carvacrol to corn
silage on aerobic stability, pH and visual mildew. Carvacrol was added in 0,
200, 400, 800, 1600 ppm doses in corn silage and ensiled for 50 days. At the
end of the silage period, dry matter, pH, aerobic stability (CO2
amount) and visual mold of silages were determined. Accordingly, it has been
found that carvacrol addition does not affect the dry matter and pH values
(except the 1st and 3rd day) of silages, but aerobic stability and visual
mouldiness were increased by increasing application of carvacrol. As a result,
it has been demonstrated that the most effective application of carvacrol to
improve the aerobic stability of corn silage was 1600 ppm, but application of
400 and 800 ppm can also be found effective.

Kaynakça

  • Ashbell, G., Weinberg, Z.G., Azrieli, A., Hen, Y. and Horev, B. 1991. A simple system to study the aerobic determination of silages. Canadian Agricultural Engineering 33: 391-393.
  • Aydın, H. ve Oğuz, H. 2012. Mısır silajında Aflatoksin B1 ve Zearalenon kirliliklerinin yüksek performanslı ince tabaka kromatografisi (HPTLC)-Florodansitometrik yöntemle belirlenmesi. Kafkas Universitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 18 (1): 151-156.
  • Bayaz, M., 2014. Esansiyel yağlar: Antimikrobiyal, antioksidan ve antimutajenik aktiviteleri. Akademik Gıda. 12(3): 45-53 (ISSN print:1304-7582).
  • Burt,S., 2004. Essential oils: Their antibacterial properties and potential applications in foods- a review. International Journal of Food Microbiology. 94 (3): 223–253.
  • Çoban, Ö.E. ve Patır, B. 2010. Antioksidan etkili bazı bitki ve baharatların gıdalarda kullanımı. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 5 (2): 7-19.
  • Damoglou AP, Shannon W, Downey G.A. 1984. The interaction between fusaria and their mycotoxins in grass silage. Journal of Science Food Agricultural. 35: 279-284.
  • DLG (Deutsche Landwirtschafts Gesellschaft). 1987. Bewertung von grünfutter, silage und heu. Merkblatt, No:224, DLG-Verlag. Frankfurt am Main. 112p.
  • Dorman, H.J. ve Deans, S.G. 2000. Antimicrobial agents from plants: antibacterial activity of plant volatile oils. Journal of Applied Microbiology. 88 (2): 308–316.
  • Ertürk, R., Çelik, C., Kaygusuz, R. ve Aydın, H. 2010. Ticari olarak satılan kekik ve nane uçucu yağlarının antimikrobiyal aktiviteleri. Cumhuriyet Tıp Dergisi. 32: 281-286.
  • Filya, İ., Ashbell, G., Hen, Y. and Weinberg, Z.G. 2000. The effect of bacterial inoculants on the fermentation and aerobic stability of whole crop wheat silage. Animal Feed Science and Technology. 88: 39-46.
  • Filya, İ. 2001. Silaj fermantasyonu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 32 (1): 87-93.
  • Filya, İ., Karabulut, A., Kalkan, H. ve Sucu, E. 2001. Bakteriyal inokulantların sorgum silajlarının fermantasyon, aerobik stabilite ve rumen parçalanabilirlik özellikleri üzerine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi. 7 (2): 112-119.
  • Filya, İ. 2002. Laktik asit bakteri inokulantlarının mısır ve sorgum silajlarının fermantasyon, aerobik stabilite ve in situ rumen parçalanabilirlik özellikleri üzerine etkileri. Turkish Journal Veterinary Animal Science. 26: 815-823.
  • Filya, İ., Sucu, E. ve Canbolat, Ö. 2004. Silaj fermantasyonunda organik asit kullanımı üzerinde araştırmalar. 2. Formik asit temeline dayalı bir koruyucunun çiftlik koşullarında yapılan mısır silajlarının fermentasyon, mikrobiyal flora, aerobik stabilite ve in situ rumen parçalanabilirlikleri üzerine etkisi. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 18 (2): 35-45.
  • Filya, İ. ve Sucu, E. 2005. Silaj fermantasyonunda organik asit kullanımı üzerinde araştırmalar. 1. Formik asit temeline dayalı bir koruyucunun laboratuvar koşullarında yapılan mısır silajlarının fermentasyon, mikrobiyal flora, aerobik stabilite ve in situ rumen parçalanabilirlikleri üzerine etkisi. Tarım Bilimleri Dergisi. 11 (1): 51-56.
  • Garon D, Richard E, Sage L, Bouchard V, Pottier D, Lebaily P. 2006. Mycoflora and multimycotoxin detection in corn silage: Experimental study. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 54: 3479-3484.
  • Holley, R.A. and Patel, D. 2005. Improvement in shilf-life and safety of perishable foods by plant essential oils and smoke antimicrobials. Food Microbiology. 22: 273-292.
  • Kaya, Ö. ve Polat, C. 2010. Tekirdağ ili koşullarında I. ve II. ürün olarak yetiştirilen bazı mısır çeşitlerinin silaj fermentasyon özellikleri ve yem değerinin belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 7 (3): 129-136.
  • Khanafari A., Soudi H., Miraboulfathi M. 2007. Biocontrol of Aspergillus flavus and aflatoxin B1 production in corn. Iranian Journal of Environmental Health Science and Engineering. 4: 163-168.
  • Kılıç, A. 1986. Silo yemi (öğretim, öğrenim ve uygulama önerileri). Bilgehan basımevi, s:327, Bornova/İzmir.
  • Koç, F., Coşkuntuna, L., Özdüven, M.L. ve Coşkuntuna, A. 2010. Farklı ortam sıcaklıklarında organik asit kullanımının fiğ-tahıl silajlarında fermantasyon gelişimi ve aerobik stabilite üzerine etkileri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi. 7 (2): 159-165.
  • Kung, L.J.R. 1998. A review on silage additives and enzymes. In: proc. 59th Minneapolis Nutrition Conference, Minneapolis, MN. 121-135p.
  • Kung, L.J.R. 2010. Aerobic stability of silage. http://alfalfa.ucdavis.edu/ +symposium/proceedings/2010/10-89.pdf (Ekim 2015)
  • Lee, S.Y. ve Jin, H.H., 2008. Inhibitory activity of natural antimicrobial compounds alone or in combination with nisin against Enterobacter sakazakii. Letters in Applied Microbiology. 47: 315–321.
  • Menke, K.H. und Huss, W. 1975. Tierernahrung und Futtermittelkunde. Verlag Eugen Ulmer, Stuttgart.
  • Önenç, S.S., Koç, F., Coşkuntuna, L., Özdüven, M.L. ve Gümüş, T. 2013. Kekik ve tarçın uçucu yağlarının yem bezelyesi silajlarının aerobik stabilitesi üzerine etkisi. VII. Ulusal Hayvan Besleme Kongresi, s:23-26, Ankara.
  • Özelçam, H. 2015. Kaliteli silaj yapımı. Agromedya Dergisi. (Mart-Nisan), sayı:15: 34-38.
  • Özkan, M., Erdoğdu, E., Şirin, F., Kahraman, E., Koç F. ve Önenç, A. 2012. Aromatik yağların mısır balya silajlarının aerobik stabilite özellikleri üzerine etkileri. 8. Ulusal Zootekni Öğrenci Kongresi, s:24-27, Şanlıurfa.
  • Richard E, Heutte N, Sage L, Pottier D, Bouchart V, Lebailly P, Garon D. 2007. Toxigenic fungi and mycotoxins in mature corn silage. Food Chemistry Toxicology. 45: 2420-2425. Sağdıç, O., Yaşar, S., Kısıoğlu, A.N., 2005. Antibacterial effects of single or combined plant extracts. Annals of Microbiology. 55 (1): 67-71.
  • Sucu, E. ve Filya, İ. 2006. Effects of homofermentative lactic acid bacterial inoculants on the fermentation and aerobic stability characteristics of low dry matter corn silages. Turkish Journal of Veterinary Animal Science. 30: 83-88.
  • SPSS. 2009. Released 2009 Statistics for Windows, Version 18.0, Chicago SPSS Inc. Şahindokuyucu, F., Mor, F., Oğuz, M.N., Karakaş Oğuz, F. 2010. Burdur İl’inde toplanan silajlarda mikotoksin varlığının ve düzeylerinin araştırılması. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi. 29 (1): 49-54.
  • Şarer, E., Pançalı, S., Yıldız, S. 1996. Origanum minutiflorum O. Schwarz et P.H. Davis uçucu yağının bileşimi ve antimikrobiyal aktivitesi. Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dergisi. 25 (1): 29-38.
  • Wilkinson, J.M. 1999. Silage and animal health. Natural Toxins. 7(6): 221-232.
  • Yaylak, E. ve Alçiçek, A. 2003. Sığır besiciliğinde ucuz bir kaba yem kaynağı: mısır silajı. Hayvansal Üretim 44 (2): 29-36.
Toplam 34 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hülya Özelçam

Hatice Daşıkan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 27 Aralık 2017
Gönderilme Tarihi 13 Şubat 2017
Kabul Tarihi 25 Nisan 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 54 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Özelçam, H., & Daşıkan, H. (2017). Effect of Carvacrol Adding to Corn Silage on The Aerobic Stability. Journal of Agriculture Faculty of Ege University, 54(4), 409-412. https://doi.org/10.20289/zfdergi.386442

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.