Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İzmir, Çanakkale ve Balıkesir İllerinde Keçi Sütü Maliyetinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma

Yıl 2018, Cilt: 55 Sayı: 1, 27 - 36, 30.03.2018
https://doi.org/10.20289/zfdergi.390743

Öz








 






Bu araştırmanın temel amacı; İzmir, Çanakkale ve
Balıkesir illerinde,  üreticilerden
derlenen veriler ışığında keçi sütü maliyetini saptamaktır. Araştırmada kapsama
alınan illerde tabakalı (oransal) tesadüfi örnekleme ile 234 keçi
yetiştiriciliği işletmesinden veriler derlenmiştir. Keçi yetiştiriciliği yapan
işletmelerin 2013 yılı faaliyetleri hayvan sayısına göre üç grup altında analiz
edilmiştir. Birinci grubu 75 baş ve daha az, ikinci grubu 76-150 baş, üçüncü
grubu da 151 baş ve daha fazla hayvana sahip işletmeler oluşturmaktadır.
İşletmelerde ortalama hayvan mevcudu 128.23 baştır ve hayvanların %44.90’ını
Kıl keçi, %44.71’ini Sanen x Kıl melezi genotipler oluşturmaktadır. İşletme
başına ortalama süt üretimi 26251.82 kg, hayvan başına ortalama günlük süt
üretimi ise 1.65 kg olarak saptanmıştır. Üretici eline geçen ortalama süt
fiyatı 1.31 TL/kg’dır. İşletmelerde ortalama süt maliyeti 0.75 TL/kg olarak
saptanmıştır. Desteklerden yararlanılmaması durumunda maliyet 0.98 TL/kg
olmaktadır. 

Kaynakça

  • Açıl, A.F. 1977. Tarımsal Ürün Maliyetlerinin Hesaplanması ve Memleketimiz Tarımsal Ürün Maliyetlerindeki Gelişmeler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:665, Ankara.
  • Aksoy, A. ve F. Yavuz. 2008. Hayvancılık işletmelerinin Avrupa Birliğine uyumu ve rekabet edebilirliği: Doğu Anadolu örneği, Tarım Ekonomisi Dergisi, 14(1): 37-45.
  • Aktürk, D., F.F. Tatlıdil ve F. Savran. 2005. Çanakkale damızlık koyun ve keçi yetiştiricileri birliğine üye olan işletmelerde süt maliyetinin belirlenmesi. Süt Keçiciliği Ulusal Kongresi, 26-27 Mayıs, 2005, İzmir, s.214-218.
  • Aktürk, D., F.F. Tatlıdil ve F. Savran. 2009. Determination of milk production cost on the member farms of Sheep and Goat Breeders Association in Çanakkale, Journal of Animal and Veterinary Advances, 8(3):526-529.
  • Altıntaş, G. ve Y. Akçay. 2007. Tokat ili Erbaa ovasında tarım işletmelerinin ekonomik analizi ve işletmelerin başarısını etkileyen faktörlerin ortaya konulması, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 24(2):33-42.
  • Aras, A. 1988. Tarım Muhasebesi, E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayın No:486, İzmir.
  • Artukoğlu, M.M. ve A. Olgun, 2008. Cooperation tendencies and alternative milk marketing channels of dairy producers in Turkey: a case of Menemen, Agricultural Economics, 54(1): 32-37.
  • Bilginturan, S. ve V. Ayhan. 2008. Burdur ili damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliği üyesi keçicilik işletmelerinin yapısal özellikleri ve sorunları üzerine bir araştırma, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(1): 24-31.
  • Çiçek, A. ve O. Erkan. 1996. Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Yöntemleri, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 12, Tokat.
  • Dellal, İ., G. Keskin ve G. Dellal. 2002. GAP Bölgesinde Küçükbaş Hayvan Yetiştiren İşletmelerin Ekonomik Analizi ve Hayvansal Ürünlerin Pazara Arzı, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü Yayın No: 83, Ankara.
  • Dellal, İ. ve G. Dellal. 2005. Türkiye keçi yetiştiriciliğinin ekonomisi, Süt Keçiciliği Ulusal Kongresi. 26-27 Mayıs, İzmir, s.39-48.
  • Demir, P., Y. Aral ve S. Sarıözkan. 2014, Kars ili süt sığırcılık işletmelerinin sosyo-ekonomik yapısı ve üretim maliyetleri, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 25(1):1-6.
  • Erkuş, A., M. Bülbül, T. Kıral, A.F. Açıl ve R. Demirci. 1995. Tarım Ekonomisi, A.Ü. Ziraat Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayın No:5, Ankara:
  • Esin, A., M.A. Bakır, C. Aydın ve E. Gürbüzsel. 2001. Temel Örnekleme Yöntemleri (Taro Yamane’den Çeviri), Literatür Yayınları, İstanbul.
  • FAOSTAT. 2016. Live Animals Statistics. http://faostat.fao.org, (Erişim tarihi: 07 Kasım 2016).
  • Gözener, B. 2013. TR83 bölgesinde sığır yetiştiriciliğine yer veren işletmelerin ekonomik analizi ve teknik etkinlik, Doktora Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Tokat.
  • Gündüz, O. ve M. Dağdeviren. 2011. Bafra ilçesinde süt maliyetinin belirlenmesi ve üretimi etkileyen faktörlerin fonksiyonel analizi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 21(2):104-111.
  • İçöz, Y. 2004. Bursa İli Süt Sığırcılık İşletmelerinin Kârlılık ve Verimlilik Analizi, Ankara: Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü Yayın No:116, Ankara.
  • Kaymakçı, M. ve S. Engindeniz. 2010. Türkiye keçi yetiştiriciliği; sorunlar ve teknik-ekonomik çözümler. Ulusal Keçicilik Kongresi, 24-26 Haziran, 2010, Çanakkale, s.1-25.
  • Keskin, G. ve İ. Dellal. 2011. Trakya bölgesinde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde brüt kar analizi, Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17(2):177-182.
  • Kıral, T., H. Kasnakoğlu, F.F. Tatlıdil, H. Fidan ve E. Gündoğmuş. 1999. Tarımsal Ürünler İçin Maliyet Hesaplama Metodolojisi ve Veri Tabanı Rehberi, TEAE Yayın No:37, Ankara.
  • Kitsopanidis, G,I. 2002. Economics of goat farming in Greece, New Medit, 3:48-53.
  • Kumar, S. 2007. Commercial goat farming in India: an emerging agri-business opportunity, Agricultural Economics Research Review, 20:503-520.
  • Nemeth, T., L. Branduse, M. Abraham and S. Kukovics. 2004. Factors effecting the profitability of different goat farm sizes in Hungary, South African Journal of Animal Science, 34(1): 126-129.
  • Özkan, U. ve A. Erkuş. 2003. Bayburt ilinde sığır besiciliğine yer veren tarım işletmelerinin ekonomik analizi, Tarım Bilimleri Dergisi, 9(4):467-472.
  • Özüdoğru, T. ve F. Tatlıdil. 2012. Amasya damızlık sığır yetiştiricileri birliğine üye olan ve olmayan işletmelerin ekonomik analizi ve süt sığırcılığına yönelik desteklerin gelire etkisi, Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 26(3):42-49.
  • Paksoy, M. ve A. Özçelik. 2008. Kahramanmaraş ilinde süt üretimine yönelik keçi yetiştiriciliğine yer veren tarım işletmelerinin ekonomik analizi, Tarım Bilimleri Dergisi, 14(4): 420-427.
  • Rawat, S.K., S. Narayan, M. Awasthi and S. Dwivedi. 2015. Socio-economic analysis of goat rearing farmers in Mahoba District of Bundelkhand, Agro Economist, 2(2):29-34.
  • Sebeia, P.J., C.M. McCrindlea and E.C. Webb. 2004. An economic analysis of communal goat production, The Journal of the South African Veterinary Association, 75(1):19–23.
  • Singh, S.P., A.K. Singh and R. Prasad. 2011. Economics of goat farming in Agra District of Uttar Pradesh, Indian Research Journal of Extension Education, 11(3):37-40.
  • TCMB. 2015. Bankacılık verileri, http://tcmb.gov.tr., (Erişim tarihi: 20 Ekim 2015).
  • TÜİK. 2015. Enflasyon ve fiyat istatistikleri. http://tuik.gov.tr., (Erişim tarihi: 10 Ekim 2015).
  • TÜİK. 2016. Hayvancılık istatistikleri, http://www.tuik.gov.tr, (Erişim tarihi: 5 Kasım 2016).

A Research on Determination of Goat Milk Cost in Izmir, Canakkale and Balikesir Provinces

Yıl 2018, Cilt: 55 Sayı: 1, 27 - 36, 30.03.2018
https://doi.org/10.20289/zfdergi.390743

Öz

The
main purpose of this research
is to determine goat milk cost in the light of the data obtained from farmers
in the provinces Izmir,
Canakkale and Balikesir. Data was collected from 234 goat farms through
stratified (proportional) random sampling. The activities of goat farms for the
year 2013 were analyzed under three groups based on the number of animals.
First group consists of farms with 75 goats and less, second group consists of
farms with 76-150 goats while third group consists of farms with 151 goats and
more. Average animal number of farms is 128.23 and 44.90% of these are
comprised by Hair goat whereas 44.71% of these are comprised by Saanen x Hair
goat hybrid genotypes. Average milk production per farm has been determined as
26251.82 kg, and average daily milk production per animal was determined as
1.65 kg. Average milk price for the farmers is 1.31 TL/kg. The average cost of
milk in the farms has been determined as 0.75 TL/kg. The cost rises to 0.98
TL/kg in the event that supports are not used. 

Kaynakça

  • Açıl, A.F. 1977. Tarımsal Ürün Maliyetlerinin Hesaplanması ve Memleketimiz Tarımsal Ürün Maliyetlerindeki Gelişmeler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:665, Ankara.
  • Aksoy, A. ve F. Yavuz. 2008. Hayvancılık işletmelerinin Avrupa Birliğine uyumu ve rekabet edebilirliği: Doğu Anadolu örneği, Tarım Ekonomisi Dergisi, 14(1): 37-45.
  • Aktürk, D., F.F. Tatlıdil ve F. Savran. 2005. Çanakkale damızlık koyun ve keçi yetiştiricileri birliğine üye olan işletmelerde süt maliyetinin belirlenmesi. Süt Keçiciliği Ulusal Kongresi, 26-27 Mayıs, 2005, İzmir, s.214-218.
  • Aktürk, D., F.F. Tatlıdil ve F. Savran. 2009. Determination of milk production cost on the member farms of Sheep and Goat Breeders Association in Çanakkale, Journal of Animal and Veterinary Advances, 8(3):526-529.
  • Altıntaş, G. ve Y. Akçay. 2007. Tokat ili Erbaa ovasında tarım işletmelerinin ekonomik analizi ve işletmelerin başarısını etkileyen faktörlerin ortaya konulması, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 24(2):33-42.
  • Aras, A. 1988. Tarım Muhasebesi, E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayın No:486, İzmir.
  • Artukoğlu, M.M. ve A. Olgun, 2008. Cooperation tendencies and alternative milk marketing channels of dairy producers in Turkey: a case of Menemen, Agricultural Economics, 54(1): 32-37.
  • Bilginturan, S. ve V. Ayhan. 2008. Burdur ili damızlık koyun keçi yetiştiricileri birliği üyesi keçicilik işletmelerinin yapısal özellikleri ve sorunları üzerine bir araştırma, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(1): 24-31.
  • Çiçek, A. ve O. Erkan. 1996. Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Yöntemleri, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 12, Tokat.
  • Dellal, İ., G. Keskin ve G. Dellal. 2002. GAP Bölgesinde Küçükbaş Hayvan Yetiştiren İşletmelerin Ekonomik Analizi ve Hayvansal Ürünlerin Pazara Arzı, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü Yayın No: 83, Ankara.
  • Dellal, İ. ve G. Dellal. 2005. Türkiye keçi yetiştiriciliğinin ekonomisi, Süt Keçiciliği Ulusal Kongresi. 26-27 Mayıs, İzmir, s.39-48.
  • Demir, P., Y. Aral ve S. Sarıözkan. 2014, Kars ili süt sığırcılık işletmelerinin sosyo-ekonomik yapısı ve üretim maliyetleri, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 25(1):1-6.
  • Erkuş, A., M. Bülbül, T. Kıral, A.F. Açıl ve R. Demirci. 1995. Tarım Ekonomisi, A.Ü. Ziraat Fakültesi Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayın No:5, Ankara:
  • Esin, A., M.A. Bakır, C. Aydın ve E. Gürbüzsel. 2001. Temel Örnekleme Yöntemleri (Taro Yamane’den Çeviri), Literatür Yayınları, İstanbul.
  • FAOSTAT. 2016. Live Animals Statistics. http://faostat.fao.org, (Erişim tarihi: 07 Kasım 2016).
  • Gözener, B. 2013. TR83 bölgesinde sığır yetiştiriciliğine yer veren işletmelerin ekonomik analizi ve teknik etkinlik, Doktora Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Tokat.
  • Gündüz, O. ve M. Dağdeviren. 2011. Bafra ilçesinde süt maliyetinin belirlenmesi ve üretimi etkileyen faktörlerin fonksiyonel analizi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 21(2):104-111.
  • İçöz, Y. 2004. Bursa İli Süt Sığırcılık İşletmelerinin Kârlılık ve Verimlilik Analizi, Ankara: Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü Yayın No:116, Ankara.
  • Kaymakçı, M. ve S. Engindeniz. 2010. Türkiye keçi yetiştiriciliği; sorunlar ve teknik-ekonomik çözümler. Ulusal Keçicilik Kongresi, 24-26 Haziran, 2010, Çanakkale, s.1-25.
  • Keskin, G. ve İ. Dellal. 2011. Trakya bölgesinde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde brüt kar analizi, Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17(2):177-182.
  • Kıral, T., H. Kasnakoğlu, F.F. Tatlıdil, H. Fidan ve E. Gündoğmuş. 1999. Tarımsal Ürünler İçin Maliyet Hesaplama Metodolojisi ve Veri Tabanı Rehberi, TEAE Yayın No:37, Ankara.
  • Kitsopanidis, G,I. 2002. Economics of goat farming in Greece, New Medit, 3:48-53.
  • Kumar, S. 2007. Commercial goat farming in India: an emerging agri-business opportunity, Agricultural Economics Research Review, 20:503-520.
  • Nemeth, T., L. Branduse, M. Abraham and S. Kukovics. 2004. Factors effecting the profitability of different goat farm sizes in Hungary, South African Journal of Animal Science, 34(1): 126-129.
  • Özkan, U. ve A. Erkuş. 2003. Bayburt ilinde sığır besiciliğine yer veren tarım işletmelerinin ekonomik analizi, Tarım Bilimleri Dergisi, 9(4):467-472.
  • Özüdoğru, T. ve F. Tatlıdil. 2012. Amasya damızlık sığır yetiştiricileri birliğine üye olan ve olmayan işletmelerin ekonomik analizi ve süt sığırcılığına yönelik desteklerin gelire etkisi, Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 26(3):42-49.
  • Paksoy, M. ve A. Özçelik. 2008. Kahramanmaraş ilinde süt üretimine yönelik keçi yetiştiriciliğine yer veren tarım işletmelerinin ekonomik analizi, Tarım Bilimleri Dergisi, 14(4): 420-427.
  • Rawat, S.K., S. Narayan, M. Awasthi and S. Dwivedi. 2015. Socio-economic analysis of goat rearing farmers in Mahoba District of Bundelkhand, Agro Economist, 2(2):29-34.
  • Sebeia, P.J., C.M. McCrindlea and E.C. Webb. 2004. An economic analysis of communal goat production, The Journal of the South African Veterinary Association, 75(1):19–23.
  • Singh, S.P., A.K. Singh and R. Prasad. 2011. Economics of goat farming in Agra District of Uttar Pradesh, Indian Research Journal of Extension Education, 11(3):37-40.
  • TCMB. 2015. Bankacılık verileri, http://tcmb.gov.tr., (Erişim tarihi: 20 Ekim 2015).
  • TÜİK. 2015. Enflasyon ve fiyat istatistikleri. http://tuik.gov.tr., (Erişim tarihi: 10 Ekim 2015).
  • TÜİK. 2016. Hayvancılık istatistikleri, http://www.tuik.gov.tr, (Erişim tarihi: 5 Kasım 2016).
Toplam 33 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sait Engindeniz

Duygu Aktürk Bu kişi benim

A. Ferhan Savran Bu kişi benim

Nedim Koşum Bu kişi benim

Turgay Taşkın Bu kişi benim

Harun Kesenkaş Bu kişi benim

Ayşe Uzmay Bu kişi benim

Mukadderat Gökmen Bu kişi benim

Görkem Öztürk Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Mart 2018
Gönderilme Tarihi 3 Nisan 2017
Kabul Tarihi 15 Haziran 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 55 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Engindeniz, S., Aktürk, D., Savran, A. F., Koşum, N., vd. (2018). İzmir, Çanakkale ve Balıkesir İllerinde Keçi Sütü Maliyetinin Saptanması Üzerine Bir Araştırma. Journal of Agriculture Faculty of Ege University, 55(1), 27-36. https://doi.org/10.20289/zfdergi.390743

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.