Ülkemizde doğal olarak yetişen
kuşburnu besin
değeri, vitamin, mineral içeriği ve yüksek antioksidan aktivitesi nedeniyle
beslenme fizyolojisi ve gıda teknolojisi açısından önemli bir meyvedir. Tıbbi
ve aromatik değerinin yanında, süs bitkisi, peyzaj
tasarım ve erozyonu önleme gibi geniş kullanım
alanları bulunmakta olup bölgesel
kalkınma bakımından da önem taşımaktadır.
Meyve türlerinde, çiçek tomurcuğu oluşumu ve çiçek
organlarının gelişimi düzenli ürün için temel koşuldur. Bu doğrultuda, kuşburnunda çiçek tomurcuğu farklılaşması ve
gelişiminin incelenmesi amacıyla planlanan bu çalışmada, İzmir-Kemalpaşa’da
doğal florada bulunan çalılardan iki yıl süreyle aralık-mayıs döneminde
periyodik olarak alınan çiçek tomurcuğu örneklerindeki mikroskobik incelemelerle
gelişme safhaları belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, Şubat ayı başında
gerçekleşen morfolojik ayrımı takiben çiçek organlarının kısa sürede gelişimini
tamamladığı tespit edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Eylül 2018 |
Gönderilme Tarihi | 9 Şubat 2018 |
Kabul Tarihi | 8 Mart 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 55 Sayı: 3 |