Bu
çalışmada İzmir İli Kemalpaşa ilçesine bağlı Dereköy ve Yenikurudere köylerinde
yer alan seçilmiş arıcılık işletmelerinin ekonomik yönü ortaya konulmuştur. Bu
köylerin seçilmesinin başlıca nedeni arıcılığın çok yaygın olduğu köyler
olmasıdır. Veriler 2014-2015 üretim yılına ait olup, anket yöntemiyle 53
arıcılık işletmesinden sağlanmıştır. Araştırma kapsamında arıcılık faaliyeti
ile uğraşan işletmelerin özellikleri arasında köyler ve işletme büyüklükleri
itibariyle farklılık olup olmadığı istatistiksel olarak test edilmiştir. Analizler
gerek işletme büyüklüğüne gerekse köylere göre gerçekleştirilmiştir. Arıcıların
ortalama yaşı 47 ve ortalama eğitim süresi
5.68 yıl olarak bulunmuştur. Kovan başına ortalama bal verimi 19.27 kg’dır. İşletmelerde süzme bal ve petek
bal dışında propolis, polen, arı sütü de üretilmektedir. Arı ürünleri üretimi
yapanların geneli itibariyle kovan başına brüt kar 133.72 TL olarak
belirlenmiştir. İncelenen işletmelerin %49.06’sının arı ürünlerini yerel
toptancılar kanalıyla satarken, %33.96’sının büyük toptancılar aracılığıyla ve
%16.98’inin de perakende olarak pazarladığı belirlenmiştir. İşletmelerin
%83.02’sinin arıcılık ile ilgili kovan başına verilen desteklerden faydalandığı
belirlenmiştir. Arıcılıktaki en temel sorunun arı ürünlerinin pazarlanması
olduğu ortaya çıkmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Mart 2019 |
Gönderilme Tarihi | 2 Mayıs 2018 |
Kabul Tarihi | 10 Temmuz 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 56 Sayı: 1 |