Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Şiraz Üzüm Çeşidinde Yaprak Alma ve Salkım Seyreltme Uygulamalarının Verim ve Kalite Üzerine Etkileri

Yıl 2020, Cilt: 57 Sayı: 2, 239 - 248, 30.06.2020
https://doi.org/10.20289/zfdergi.598983

Öz

Bu
araştırmada Şiraz üzüm çeşidinde yaprak alma ve salkım seyreltme
uygulamalarının verime, kaliteye ve tane bileşimine olan etkilerini belirlemek
amaçlanmıştır. Seyreltme seviyelerini seyreltme yapılmamış ve ben düşme
döneminde 20 salkım/asma düzeyinde seyreltme yapılmış oluşturmaktadır. Yaprak
alma seviyelerini ise yaprak alınmamış ve ince koruk döneminde salkım
bölgesindeki dipten itibaren ilk 6 boğumdan tüm yaprakların ve koltukların
alınması meydana getirmiştir. Deneme bölünmüş parsellerde, tesadüf blokları
deneme desenine göre planlanmıştır. Yaprak alma ile yaş üzüm verimi, salkım
özellikleri, olgunluk ve fenolik maddeler etkilenmemiştir. Tane özelliklerinden
sadece chroma ve ‘a’ renk değeri etkilenmiştir. Kırmızılık artarken, renk
doygunluğu azalmıştır. Salkım seyreltme ise yaş üzüm verimini ve salkım
sayısını azaltırken, salkım ağırlığını ve salkım boyunu artırmıştır. Salkım
seyreltme, salkım eni ve salkım sıklığı, 100 tane ağırlığı, tane eni, tane
boyu, meyve kabuğu rengi ‘L’, ‘a’, chroma ve hue açı değerlerini etkilemezken,
meyve kabuğu rengi ‘b’ değerini 0’a yaklaştırarak, mavi rengi azaltmıştır.
Salkım seyreltme ile rakamsal olarak % SÇKM ve olgunluk indisi artarken, %
asitlik azalmıştır. Salkım seyreltme ile toplam fenoller ve antioksidant
içerikleri değişmez iken, toplam flavonoidler azalmıştır. Salkım seyreltme ile
bir yıllık budama artığı ağırlığı etkilenmez iken Ravaz indeksi azalmıştır. 

Destekleyen Kurum

Adnana Menderes Universitesi, BAP

Proje Numarası

ZRF-18036

Teşekkür

teşekkür ederiz

Kaynakça

  • Akural, M. 2016. Alphonse Lavallée Üzüm Çeşidinde Yaprak Alma, Salkım Seyreltme ve Tepe Alma Uygulamalarının Üzüm Verim ve Kalitesi Üzerine Etkileri. Adnan Menderes Üniv., Fen Bilimleri Enst. Yüksek Lisans Tezi (basılmamış). Aydın.
  • Aktan, N. ve H. Kalkan. 2000. Şarap Teknolojisi. Kavaklıdere Eğitim Yayınları No: 4-Ankara. 614 s.
  • Amerine, M. A. and W.V. Cruess. 1960. The Technlogy of Vine Making. The AVI. Publishing Company, Inc., Westport, Connecticut, USA. 709 p.
  • Anonim, 2016. A guide to understanding color communication. [https://www.xrite.com/blog/lab-color-space], Erişim tarihi: 26.07.2016.
  • Anoim, 2017. Tuik bitkisel üretim veri tabanı. [www.tuik.gov.tr], Erişim tarihi: 1 Aralık 2017.
  • Bekar, T. ve R. Cangı. 2018. Narince üzüm çeşidinde verim ve şıra komposizyonu üzerine salkım seyreltmenin etkileri. Bahçe, 47: 605–612 (Özel Sayı 1: Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu). ISSN 1300–8943.
  • Bergevist, J., N. Dokoozlian and N. Ebisuda. 2001. Sunlight exposure and temperature effects on berry growth and composition of Cabernet Sauvignon and Grenache in the Central San Joaquin Valley of California. American Journal of Enology and Viticulture, 52(1): 1-7.
  • Beslic, Z., S. Todic, N. Markovic and Z. Przic. 2016. Influence of early basal leaf removal on yield components and must quality on cv. Sauvignon Blanc. Annals of the University of Craiova - Agriculture, Montanology, Cadastre Series, 46:31-35.
  • Blois, M. S. 1958, Antioxidant determinations by the use of a stable free radical, Nature, 181:1199-1200p.
  • Bogucevic, M., V. Maras, M. Mugosa, V. Kodzulavic, J. Raicevic, S. Sucur and O. Failla. 2015. The effects of early leaf removal and cluster thinning treatments on berry growth and grape composition in cultivars Vranac and Cabernet Sauvignon. Chemical and Biological Technologies in Agriculture, Vol 2.(13):1-8.
  • Champagnol, F. 1984. Elements de physiologie de la vigne et de viticulture generale. Saint-Gely-du-Fesc, France.
  • Coombe R.G. and P.R., Dry. 1992. Viticulture 2 Practices. Winetitles, Australia. 376 p. Cox, J. 1999. From vines to wines. Storey publishing. MA, USA. 232p.Çelik, H., Y.S. Ağaoğlu, Y. Fidan, B. Marasalı ve G. Söylemezoğlu. 1998. Genel Bağcılık. Sun fidan A.Ş. Ankara 253 s.
  • Çelik, H. 2006. Üzüm Çeşit Kataloğu. Sun fidan A.Ş. Meslek kitapları serisi 3. Ankara. 165s.
  • Doğan, A., C. Uyak, A. Kazankaya, S. Küsmüş ve Ö.F., Özatak. 2018. Malatya yöresinde yetiştirilen bazı şaraplık üzüm çeşitlerinde olgunlaşma sırasında meydana gelen kimyasal değişmeler. Bahçe, 47: 55–62. (Özel Sayı 1: Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu) ISSN 1300–8943
  • Düzgüneş, O., T. Kesici, O. Kavuncu ve F. Gürbüz. 1987. Araştırma ve Deneme Metodları. Ankara Üniv., Ziraat Fakültesi Yay. 1021. Ders kitabı: 295. Ankara.
  • Eunha, C., P. KyoSun, J. SungMin, H. YounYoung and C. InMyung. 2015. Cluster thinning effects on the fruit and wine quality of ‘Doonuri’ grape. In: J. Acta Horticulturae, 1082, (Archbold Li.,S., London, D., Eds.), pp. 321-326. (Proceedings of the XI International Confernce on Grapevine Breeding and Genetics, Yanging, Beijing, China , July 29- August 2, 2014).
  • Gatti, G., F. Bernizzoni, S. Civardi and S. Poni. 2012. Effects of cluster thinning and preflowering leaf removal on growth and grape composition in cv. Sangiovese. American Journal of Enology and Viticulture, 63:325-332.
  • Karoglan, M., M. Osrecak, L. Mslov and B. Kozina. 2014. Effect of cluster and berry thinning on Merlot and Cabernet Sauvignon wines composition. Czech Journal of Food Sciences, 32: 470-476.
  • Karoglan, M. M. Osrecak, I. Thomas and J. Sladic. 2016. The effect of grape harvest date on polyphenols and anthocyanins content of different red grapes varieties. Journal of Central European Agriculture, 17(3): 874-883.
  • Keskin, M., P. Setlek ve S. Demir. 2017. Use of color measurement systems in food science and agriculture. International Advanced Researches & Engineering Congress-(16-18 November, 2017, Osmaniye, Turkey). Congres book: 2350-2358.
  • Kim, D. O., S.W. Jeong and C.Y. Lee. 2003. Antioxidant capacity of phenolic phytochemicals from various cultivars of plums, Food Chemistry, 81(3):321-326p.Korkutal, İ., E. Bahar ve S. Bayram. 2017. Farklı toprak işleme ve yaprak alma uygulamalarının Syrah üzüm çeşidinde su stresi, salkım ve tane özellikleri üzerine etkileri. Ege Univ. Ziraat Fak. Derg., 54 (4):397-407.
  • Kök, D. 2016. Variation in total phenolic compounds, anthocyanin and monoterpene content of ‘Muscat Hamburg’ table grape variety (v. vinifera l.) as affected by cluster thinning and early and late period basal leaf removal treatments. Erwerbs-Obstbau, 58:241-246.
  • Paliotti, A. and S. Poni. 2011. Traditional and innovative summer pruning techniques for vineyard management Adv. Hort. Sci., 25(3):151-163.
  • Pehlivan, E.C. ve H.İ. Uzun. 2015. Shiraz üzüm çeşidinde salkım seyreltmesinin verim ve kalite özellikleri üzerine etkileri. Yüzüncü Yıl üniveritesi, Tarım bilimleri Dergisi, 25(2): 119-126.
  • Rescic, J., M. Mikulic-Petkovsek, F. Stampar, A. Zupan and D. Rusjan. 2015. The impact of cluster thinning on fertility and berry and wine composition of 'Blauer Portugieser' (Vitis vinifera L.) grapevine variety. Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin., 49:275-291.
  • Singleton, V.L. and J.A. Rossi. 1965, Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents,American Journal of Enology and Viticulture,16(3):144-158p.
  • Smart, R.E. and M. Robinson. 2006. Sunlight into Wine. A Handbook for Winegrape Canopy Management. 88 pp. Winetitles, Adelaide, Australia.
  • Söylemezoğlu, G., B. Kunter, M. Akkurt, M. Sağlam, A. Ünal, S. Buzrul, H. Tahmaz. 2015a. Bağcılığın geliştirilmesi yöntemleri ve üretim hedefleri. Türkiye Ziraat Mühendisliği VIII. Teknik Kongresi, sa:606 - 629. (12-16 Ocak 2015). Ankara.
  • Söylemezoğlu, G., H. Tahmaz, D. Yüksel, N. Göktürk–Baydar. 2015b. Bazı sofralık ve şaraplık üzüm çeşitlerinin fenolik bileşik içeriklerinin belirlenmesi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, A27:375-383.
  • Tassie, E. and B.M. Freeman. 1992. Pruning. In: Viticulture vol. 2 Practices. (Coombe, B.G. and Dry, P.R., Eds.), Winetitles. Adelaide, Australia, pp 42 -65.Verdenal, T., V. Zufferey, J.L. Spring, J. Resti, A. Dienes-Nagy. Lorenzini and O. Viret. 2016. Pros and cons of early defoliation of the white cv. (Vitis Vinifera L.) Doral in the Leman region (Switzerland). Revue Suisse de Viticulture Arboriculture Horticulture, 48:176-182.
  • Yeşilyurt Er, A. 2009. Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinde Organik Ve Konvansiyonel Üzüm Yetiştirciliğinin Vegtatif Gelişme, Meyve, Şıra, Şarap, Verim Ve Kalitesine Etkileri Üzerinde Araştırmalar. Ege Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı. 182 s. Doktora tezi (basılmamış). İzmir.
  • Winkler A. J., J. A. Cook, W.M. Kliewer and L.A. Lider. 1974. General Viticulture. University of California Press., Berkeley, USA. 710p.

The Effects of Applications of Leaf Removal and Cluster Thinning On Yield and Quality of Syrah

Yıl 2020, Cilt: 57 Sayı: 2, 239 - 248, 30.06.2020
https://doi.org/10.20289/zfdergi.598983

Öz

In
this research, it was aimed the determination of the effects of leaf removal
and cluster thinning on yield, quality and berry composition of Syrah grapes (Vitis Vinifera L.). Thinning levels were
control and thinning clusters leaving 20 clusters on vine at verasion. Leaf
removal levels were control and removing of first six leaves and lateral shoots
at fruit set. The experiment was planned as completely randomized block design
in split plots. Leaf removal did not affect fresh grape yield, cluster
characters, maturity and phenolic items and berry characters except chroma and
‘a’ color value. While redness increased, color viability decreased. While
cluster thinning decreased the fresh yield and cluster number, increased the
cluster weight and cluster length. While cluster thinning did not affect on
cluster width, cluster compactness, 100 berry weight, berry width and length,
berry skin color ‘L’, ‘a’, chroma and hue degree, it approached the ‘b’ value
to ‘0’ and blue color decreased. Cluster thinning also caused the increases at
% total soluble solids and the decreases at % acidity as numbers. Cluster
thinning did not affect total phenols, antioxidant contents and one year old
pruning wood weight, but decreased the total flavonoids. 

Proje Numarası

ZRF-18036

Kaynakça

  • Akural, M. 2016. Alphonse Lavallée Üzüm Çeşidinde Yaprak Alma, Salkım Seyreltme ve Tepe Alma Uygulamalarının Üzüm Verim ve Kalitesi Üzerine Etkileri. Adnan Menderes Üniv., Fen Bilimleri Enst. Yüksek Lisans Tezi (basılmamış). Aydın.
  • Aktan, N. ve H. Kalkan. 2000. Şarap Teknolojisi. Kavaklıdere Eğitim Yayınları No: 4-Ankara. 614 s.
  • Amerine, M. A. and W.V. Cruess. 1960. The Technlogy of Vine Making. The AVI. Publishing Company, Inc., Westport, Connecticut, USA. 709 p.
  • Anonim, 2016. A guide to understanding color communication. [https://www.xrite.com/blog/lab-color-space], Erişim tarihi: 26.07.2016.
  • Anoim, 2017. Tuik bitkisel üretim veri tabanı. [www.tuik.gov.tr], Erişim tarihi: 1 Aralık 2017.
  • Bekar, T. ve R. Cangı. 2018. Narince üzüm çeşidinde verim ve şıra komposizyonu üzerine salkım seyreltmenin etkileri. Bahçe, 47: 605–612 (Özel Sayı 1: Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu). ISSN 1300–8943.
  • Bergevist, J., N. Dokoozlian and N. Ebisuda. 2001. Sunlight exposure and temperature effects on berry growth and composition of Cabernet Sauvignon and Grenache in the Central San Joaquin Valley of California. American Journal of Enology and Viticulture, 52(1): 1-7.
  • Beslic, Z., S. Todic, N. Markovic and Z. Przic. 2016. Influence of early basal leaf removal on yield components and must quality on cv. Sauvignon Blanc. Annals of the University of Craiova - Agriculture, Montanology, Cadastre Series, 46:31-35.
  • Blois, M. S. 1958, Antioxidant determinations by the use of a stable free radical, Nature, 181:1199-1200p.
  • Bogucevic, M., V. Maras, M. Mugosa, V. Kodzulavic, J. Raicevic, S. Sucur and O. Failla. 2015. The effects of early leaf removal and cluster thinning treatments on berry growth and grape composition in cultivars Vranac and Cabernet Sauvignon. Chemical and Biological Technologies in Agriculture, Vol 2.(13):1-8.
  • Champagnol, F. 1984. Elements de physiologie de la vigne et de viticulture generale. Saint-Gely-du-Fesc, France.
  • Coombe R.G. and P.R., Dry. 1992. Viticulture 2 Practices. Winetitles, Australia. 376 p. Cox, J. 1999. From vines to wines. Storey publishing. MA, USA. 232p.Çelik, H., Y.S. Ağaoğlu, Y. Fidan, B. Marasalı ve G. Söylemezoğlu. 1998. Genel Bağcılık. Sun fidan A.Ş. Ankara 253 s.
  • Çelik, H. 2006. Üzüm Çeşit Kataloğu. Sun fidan A.Ş. Meslek kitapları serisi 3. Ankara. 165s.
  • Doğan, A., C. Uyak, A. Kazankaya, S. Küsmüş ve Ö.F., Özatak. 2018. Malatya yöresinde yetiştirilen bazı şaraplık üzüm çeşitlerinde olgunlaşma sırasında meydana gelen kimyasal değişmeler. Bahçe, 47: 55–62. (Özel Sayı 1: Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu) ISSN 1300–8943
  • Düzgüneş, O., T. Kesici, O. Kavuncu ve F. Gürbüz. 1987. Araştırma ve Deneme Metodları. Ankara Üniv., Ziraat Fakültesi Yay. 1021. Ders kitabı: 295. Ankara.
  • Eunha, C., P. KyoSun, J. SungMin, H. YounYoung and C. InMyung. 2015. Cluster thinning effects on the fruit and wine quality of ‘Doonuri’ grape. In: J. Acta Horticulturae, 1082, (Archbold Li.,S., London, D., Eds.), pp. 321-326. (Proceedings of the XI International Confernce on Grapevine Breeding and Genetics, Yanging, Beijing, China , July 29- August 2, 2014).
  • Gatti, G., F. Bernizzoni, S. Civardi and S. Poni. 2012. Effects of cluster thinning and preflowering leaf removal on growth and grape composition in cv. Sangiovese. American Journal of Enology and Viticulture, 63:325-332.
  • Karoglan, M., M. Osrecak, L. Mslov and B. Kozina. 2014. Effect of cluster and berry thinning on Merlot and Cabernet Sauvignon wines composition. Czech Journal of Food Sciences, 32: 470-476.
  • Karoglan, M. M. Osrecak, I. Thomas and J. Sladic. 2016. The effect of grape harvest date on polyphenols and anthocyanins content of different red grapes varieties. Journal of Central European Agriculture, 17(3): 874-883.
  • Keskin, M., P. Setlek ve S. Demir. 2017. Use of color measurement systems in food science and agriculture. International Advanced Researches & Engineering Congress-(16-18 November, 2017, Osmaniye, Turkey). Congres book: 2350-2358.
  • Kim, D. O., S.W. Jeong and C.Y. Lee. 2003. Antioxidant capacity of phenolic phytochemicals from various cultivars of plums, Food Chemistry, 81(3):321-326p.Korkutal, İ., E. Bahar ve S. Bayram. 2017. Farklı toprak işleme ve yaprak alma uygulamalarının Syrah üzüm çeşidinde su stresi, salkım ve tane özellikleri üzerine etkileri. Ege Univ. Ziraat Fak. Derg., 54 (4):397-407.
  • Kök, D. 2016. Variation in total phenolic compounds, anthocyanin and monoterpene content of ‘Muscat Hamburg’ table grape variety (v. vinifera l.) as affected by cluster thinning and early and late period basal leaf removal treatments. Erwerbs-Obstbau, 58:241-246.
  • Paliotti, A. and S. Poni. 2011. Traditional and innovative summer pruning techniques for vineyard management Adv. Hort. Sci., 25(3):151-163.
  • Pehlivan, E.C. ve H.İ. Uzun. 2015. Shiraz üzüm çeşidinde salkım seyreltmesinin verim ve kalite özellikleri üzerine etkileri. Yüzüncü Yıl üniveritesi, Tarım bilimleri Dergisi, 25(2): 119-126.
  • Rescic, J., M. Mikulic-Petkovsek, F. Stampar, A. Zupan and D. Rusjan. 2015. The impact of cluster thinning on fertility and berry and wine composition of 'Blauer Portugieser' (Vitis vinifera L.) grapevine variety. Journal International des Sciences de la Vigne et du Vin., 49:275-291.
  • Singleton, V.L. and J.A. Rossi. 1965, Colorimetry of total phenolics with phosphomolybdic-phosphotungstic acid reagents,American Journal of Enology and Viticulture,16(3):144-158p.
  • Smart, R.E. and M. Robinson. 2006. Sunlight into Wine. A Handbook for Winegrape Canopy Management. 88 pp. Winetitles, Adelaide, Australia.
  • Söylemezoğlu, G., B. Kunter, M. Akkurt, M. Sağlam, A. Ünal, S. Buzrul, H. Tahmaz. 2015a. Bağcılığın geliştirilmesi yöntemleri ve üretim hedefleri. Türkiye Ziraat Mühendisliği VIII. Teknik Kongresi, sa:606 - 629. (12-16 Ocak 2015). Ankara.
  • Söylemezoğlu, G., H. Tahmaz, D. Yüksel, N. Göktürk–Baydar. 2015b. Bazı sofralık ve şaraplık üzüm çeşitlerinin fenolik bileşik içeriklerinin belirlenmesi. Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, A27:375-383.
  • Tassie, E. and B.M. Freeman. 1992. Pruning. In: Viticulture vol. 2 Practices. (Coombe, B.G. and Dry, P.R., Eds.), Winetitles. Adelaide, Australia, pp 42 -65.Verdenal, T., V. Zufferey, J.L. Spring, J. Resti, A. Dienes-Nagy. Lorenzini and O. Viret. 2016. Pros and cons of early defoliation of the white cv. (Vitis Vinifera L.) Doral in the Leman region (Switzerland). Revue Suisse de Viticulture Arboriculture Horticulture, 48:176-182.
  • Yeşilyurt Er, A. 2009. Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinde Organik Ve Konvansiyonel Üzüm Yetiştirciliğinin Vegtatif Gelişme, Meyve, Şıra, Şarap, Verim Ve Kalitesine Etkileri Üzerinde Araştırmalar. Ege Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı. 182 s. Doktora tezi (basılmamış). İzmir.
  • Winkler A. J., J. A. Cook, W.M. Kliewer and L.A. Lider. 1974. General Viticulture. University of California Press., Berkeley, USA. 710p.
Toplam 32 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mustafa Çelik 0000-0002-1455-5889

Fatih Ilgaz Bu kişi benim 0000-0002-7339-4819

Proje Numarası ZRF-18036
Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2020
Gönderilme Tarihi 31 Temmuz 2019
Kabul Tarihi 16 Ocak 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 57 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Çelik, M., & Ilgaz, F. (2020). Şiraz Üzüm Çeşidinde Yaprak Alma ve Salkım Seyreltme Uygulamalarının Verim ve Kalite Üzerine Etkileri. Journal of Agriculture Faculty of Ege University, 57(2), 239-248. https://doi.org/10.20289/zfdergi.598983

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.