Amaç: Biber (Capsicum annuum) genotiplerinin SSR
markörleri ile genetik karakterizasyonuyapılmıştır.
Materyal ve Metot:Çalışmada
kullanılan biber çeşitleri Akdeniz Bölgesinde yer alan Antalya ilindeki çeşitli
fide şirketlerinden temin edilmiştir. Toplamda 10 çeşit biber fidesi ve 10 SSR
primeri ile PCR çalışmaları yürütülmüştür.
Bulgular: SSR markörleri
ile yapılan UPGMA analizleri sonucunda biber çeşitleri 2 ana gruba ayrılmıştır.
Birinci ana grup iki alt gruba ayrılmıştır. İlk alt grupta Vezir, Üçburun,
Acıburun, Yükselince, Anadol, Serenad, Hayfa Şili yer almaktadır. İkinci alt
grupta ise Jalomex yer almaktadır. İkinci ana grupta Ergenekon ve Kanyon genotipleri
yer almaktadır. Vezir- Üçburun ve Yükselince- Anadol çeşitleri benzer gruplar
olup incelenen SSR bölgeleri bakımından benzer özellik göstererek birlikte
gruplanmıştır. Ergenekon- Kanyon, Serenad- Hayfa Şili kendi aralarında
benzerlik gösteren diğer gruptur. En uzak benzerlik Jalomex ve Ergenekon
arasında olup, ikinci uzak benzerlik Jalomex- Kanyon arasındadır. Toplam allel
sayısının 162, spesifik allel sayısının 60 olduğu ve bant büyüklüğünün ise 164
ile 294 bç arasında değiştiği belirlenmiştir. Polimorfik bilgi içeriği (PBİ)
0,04 ile 0,89 arasında değişim göstermiştir.
Sonuç:Türkiye’deki biber
türlerine ait SSR bulgularımız, bölgede bundan sonraki ıslah çalışmalarında
ebeveyn seçiminde bir basamak oluştururken, biber genotiplerinin yayılma
alanlarının belirlenmesinde, genetik koleksiyonların karşılaştırılmasında, biber genotiplerinin karakterizasyonunda
kullanılabilir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2020 |
Gönderilme Tarihi | 2 Eylül 2019 |
Kabul Tarihi | 22 Ekim 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 57 Sayı: 2 |