Sonuç: Trakya Bölgesi, Edirne ili koşullarında yetiştirilen
Cabernet-Sauvignon üzüm çeşidinin istenilen tane ve salkım özelliklerini
taşıması ve kaliteli üzüm elde edilebilmesi için Olgunluk Öncesi dönemde Vapor
Gard uygulaması tavsiye edilebilir.
Bulgular: Tane özellikleri açısından Olgunluk Öncesi dönemde
Kontrol uygulamasının yanı sıra Vapor Gard
uygulaması istenilen değerleri
sağlamıştır. Salkım özelliklerini Olgunluk Öncesi dönemde yapılan Vapor Gard
uygulaması iyileştirmiştir. Verim ise Ben Düşme döneminde yapılan Vapor Gard
uygulaması ile artış göstermiştir.
Materyal
ve Metot: Çalışma Trakya
Bölgesi, Edirne merkez ilçede İskender Köyü’nde, 12 yaşındaki Cabernet-Sauvignon/110R
aşı kombinasyonu omcalarıyla 2018 yılında yürütülmüştür. Denemede Ben Düşme
(BD), Yarı Olgunluk (YO) ve Olgunluk Öncesi (OÖ) olmak üzere üç ayrı dönemde ve
üç farklı antitranspirant uygulaması (Kontrol, Vapor Gard, Kaolin) yapılmıştır.
Tane özellikleri (tane eni-boyu, tane yaş-kuru ağırlığı, % Kuru
ağırlık, tane hacmi,
100 tane ağırlığı, tane kabuk
alanı, TKA/TEH, tane özağırlığı)
ve salkım özellikleri (salkım eni-boyu,
salkım ağırlığı-hacmi, salkımdaki tane sayısı ve salkım sıklığı) ile verim belirlenmiştir.
Amaç: Bu araştırmada ben düşme dönemi ve sonrasında
uygulanan antitranspirantların Cabernet-Sauvignon/110R aşı kombinasyonu omcalarında
tane ve salkım özellikleri üzerine etkileri incelenmiştir.
Cabernet-Sauvignon Tane Salkım Antitranspirant Vapor Gard Kaolin
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2020 |
Gönderilme Tarihi | 19 Temmuz 2019 |
Kabul Tarihi | 10 Ekim 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 57 Sayı: 1 |