Objective: This study was conducted to define the tolerance of various hazelnut cultivars against Xanthomonas arboricola pv. corylina causing agent of bacterial blight.
Material and Methods: The Turkish hazelnut cultivars (Acı, Çakıldak, Foşa, İncekara, Kalınkara, Kan, Kargalak, Kuş, Mincane, Palaz, Sivri, Tombul, Uzunmusa, Yassı Badem and Yuvarlak Badem) were used as plant material. AT8/Z strain of Xanthomonas arboricola pv. corylina isolated from the field was tested. Parameters measured to detect bacterial blight tolerance were infected leaf percentage and leaf lesion rate.
Results: İncekara showed the minimum percentage of infected leaves (%17.57) and Yassı Badem reflected the highest (%77.51). Yassı Badem had the highest leaf lesion degree (3.00) and İncekara the lowest (1.34). The results suggested that Yassı Badem cultivar was the most susceptible and İncekara the most resistant to the pathogen. The highest antimicrobial activity was represented by Mincane with leaf diameter of 20 mm.
Conclusion: In this study, resistance to Xanthomonas arboricola pv. corylina pathogen tolerance of Turkish hezelnut cultivars grown in our country was determined. It is thought that the results obtained from the study will shed light on the breeding studies of resistant varieties against this pathogen in the future.
Bacterial blight Corylus avellane hazelnut Xanthomonas arboricola pv. corylina
Amaç: Türk fındık çeşitlerinin bakteriyel yanıklığa sebep olan Xanthomonas arboricola pv. corylina patojenine karşı toleranslarının saptanması amaçlanmıştır.
Materyal ve Metot: Materyal olarak Acı, Çakıldak, Foşa, İncekara, Kalınkara, Kan, Kargalak, Kuş, Mincane, Palaz, Sivri, Tombul, Uzunmusa, Yassı Badem ve Yuvarlak Badem Türk fındık çeşitleri kullanılmıştır. Xanthomonas arboricola pv. corylina bakterisinin araziden izole edilen AT8/Z ırkı test edilmiştir. Bakteriyel yanıklık toleransını tespit etmek için enefekte olmuş yaprak yüzdesi ve yaprak lezyon derecesi parametreleri ölçülmüştür.
Araştırma Bulguları: Bu doğrultuda toplam lezyonlu yaprak oranı esas alındığında %17.57 ile İncekara çeşidi en az lezyonlu yaprak oranına, %77.51 ile Yassı Badem çeşidi ise en fazla lezyonlu yaprak oranına sahip olmuştur. Yaprak lezyon derecesi incelendiğinde Yassı Badem en yüksek (3.00), İncekara is en düşük (1.34) puanı almıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda, Yassı Badem bakteriyel yanıklığa en duyarlı, İncekara ise en toleranslı fındık çeşidi olarak tespit edilmiştir. Fındık yaprak ekstraktlarının patojene karşı göstermiş olduğu antimikrobiyal etki bakımından 20 mm çap ile en yüksek Mincane çeşidinde belirlenmiştir.
Sonuç: Bu çalışma ile ülkemizde yetiştiriciliği yapılan Türk fındık çeşitlerinin Xanthomonas arboricola pv. corylina patojenine karşı toleransları saptanmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlar, bu patojen karşı dayanıklı çeşit ıslahı çalışmalarına ışık tutacağı düşünülmektedir.
Corylus avellana Bakteriyel yanıklık Corylus avellana fındık Xanthomonas arboricola pv. corylina Corylus avellana
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2021 |
Gönderilme Tarihi | 6 Mart 2020 |
Kabul Tarihi | 21 Temmuz 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 58 Sayı: 2 |