Amaç: Bu çalışmada, ülkemiz üretiminde önemli yere sahip sebze tohumlarında viral etmenlerin son yıllardaki bulunma durumlarının hızlı ve etkili yöntemlerle ortaya koyulması amaçlanmıştır.
Materyal ve Metot: Çalışmada, 2014-2018 yılları arasında Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü ve EÜ Tohum Teknolojisi Merkezi (TOTEM)’ne farklı üreticilerden gelen toplam 430 adet tohum örneği materyal olarak kullanılmıştır. Viral enfeksiyonların tohum örneklerindeki durumları DAS-ELISA (serolojik) ve Reverse Transcriptase PCR (moleküler) testlerden elde edilen sonuçlara göre belirlenmiştir.
Bulgular: Çeşitli sebze türlerinde yapılan serolojik ve moleküler testler sonucunda tohum örneklerinde tek ve birden fazla etmenin bulunduğu virüs enfeksiyonlarına rastlanmıştır. Sebze tohum örneklerinde viral etmenlerin bulunma durumları sebze türlerine göre %17-23 oranında (biber %23, domates %19, kabakgil %17) değişmektedir.
Sonuç: Yaptığımız çalışmada domates, biber ve kabakgil sebze türlerinden oluşan 430 tohum örneğinin %20’sinde çeşitli viral enfeksiyonlar saptanmıştır. Bölgemiz yetiştiriciliğinde ekonomik öneme sahip viral etmenlerin varlığını ortaya koymak gerekli koruma önlemlerinin alınması açısından önemlidir.
Objective: In this study, it has been aimed to determine the status of virus diseases in vegetable seeds which have important position for production of our country by rapid and efficient methods during the recent years.
Material and Methods: In the study, totally 430 seed samples come to Department of Plant Protection in Ege University (EU) Faculty of Agriculture and EU Seed Technology Center (TOTEM) from various farmers between the years of 2014-2018 were used as materials. The presence of viral infections in seed samples was determined according to the results obtained from DAS-ELISA (serological) and RT-PCR (molecular) tests.
Results: As a result of serological and molecular tests performed in various vegetable species, single and multiple virus infections were found in seed samples. Prevalence of virus infections in vegetable seed samples according to vegetable species varied in between 17% and 23% (23% in pepper, 19% in tomato and 17% in cucurbit seeds).
Conclusion: In our study, various viral infections have been detected in 20% of the 430 seed samples of tomato, pepper and Cucurbitaceae vegetable species. It is important to reveal the presence of viral agents of economic importance in the cultivation of our region in terms of taking necessary protection measures.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 14 Ocak 2020 |
Kabul Tarihi | 8 Nisan 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 57 Sayı: 4 |