Objective: Salad and lettuce has an important place among the vegetables consumed in Turkey and in the world, are grown all year round in temperate climates, due to being low calorie rich in nutrients, consumption and production increase with each passing day. Several organic and inorganic compound obtained from various sources has been used as a plant growth regulator for cultivation, and in recent years use of the micro and macro algae’s (seaweeds) or their extracts as fertilizer has become widespread.
Material and Methods: In this study, effects of blue algae (S. plantensis) application on yield and quality of lettuce and salad and were investigated. In the experiment, two lettuces and two salads cultivars were used as plant material. Dried powdered S. platensis was dissolved in water in 0.5 mg/L, 1 mg/L, 1.5 mg/L, 2 mg/L doses and applied to the plants in twice 3 and 6 weeks after transplanting.
Results: The effects of microalgae applications on plant weight, plant diameter, plant height, number of marketable leaves, discard number of leaves, dry matter content, of salad and lettuce varieties were statistically significant.
Conclusion: It was found that while the response of the varieties to the application dose differed according to the examined quality components, it was determined that the application of S. platensis at the dose of 1.5 mg/L was the most effective dose for plant growth, particularly on the yield.
Spirulina plantensis foliar fertilizer leafy vegetables plant growth quality
Amaç: Ülkemizde ve dünya’da yaprağı tüketilen sebzeler arasında önemli bir yere sahip olan salata ve marul, ılıman iklimlerde tüm yıl boyunda yetiştirilen, sahip olduğu düşük kalori ve zengin besin elementi nedeniyle tüketim ve üretimi her geçen gün artmaktadır. Bitki yetiştiriciliğinde farklı kaynaklardan elde edilen materyaller bitki gelişim düzenleyicisi olarak kullanılırken, son yıllarda makro ve mikro algler (deniz yosunları) doğrudan veya bunlardan elde edilen ekstraktların gübre olarak kullanımı yaygınlaşmıştır.
Materyal ve Metot: Bu çalışmada, mavi alg türü olan Spirulina plantensis’in farklı uygulama dozlarının salata ve marul çeşitlerinin verim ve kalite özellikleri üzerine etkisi incelenmiştir. Araştırmada bitkisel materyal olarak iki yedikule ve iki salata çeşidi kullanılmış, kurutularak toz hale getirilmiş S. platensis, vejetasyon döneminde iki defa pülvenizatör yardımıyla 0.5 mg/L, 1 mg/L 1.5 mg/L, 2 mg/L dozlarında yapraktan uygulanmıştır.
Bulgular: Mikroalg uygulamalarının salata ve marul çeşitlerinin bitki ağırlığı, bitki çapı, bitki uzunluğu, pazarlanabilir yaprak sayısı, atılan yaprak sayısı, madde miktarı ve verim değerleri üzerine etkisi istatistiki düzeyde önemli bulunmuştur.
Sonuç: Çeşitlerin uygulama dozuna verdiği reaksiyonlar incelenen kalite komponentlerine göre farklılık gösterirken, özellikle 1.5 mg/L dozunda S. platensis uygulamasının başta en yüksek verim olmak üzere incelenen birçok özellik üzerine en etkili doz olduğu belirlenmiştir.
Spirulina plantensis yapraktan uygulama bitki gelişimi kalite yaprağı tüketilen sebzeler
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 11 Şubat 2020 |
Kabul Tarihi | 8 Nisan 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 57 Sayı: 4 |