Objective: The objective of this study was to measure sustainability level of sheep farming and to make suggestions on the policies that could be developed for improving the production, marketing and management of its processes by examining holistically the economic, social and environmental factors which are effective in sheep farming.
Material and Methods: The data set of the study obtained from surveys with 126 sheep enterprises in the year 2018 in İzmir. Sustainability has been measured with the aid of a composite index calculated using a series of hierarchical methods.
Results: The sustainability composite index was calculated as 28.30% (economic sustainability 14.13%, social sustainability 4.76% and environmental sustainability 9.42%). According to the sustainability level reference developed by FAO, the sustainability of sheep farming in İzmir is at the limit.
Conclusion: Economic factors are more effective than social and environmental factors in the sustainability of sheep farming activities. However, improvement of the system and sustainability depends on a holistic approach that considers the evaluation of economic, social and environmental factors.
Amaç: Bu araştırmanın amacı koyunculuk faaliyetinde etkili olan ekonomik, sosyal ve çevresel faktörleri bütüncül yaklaşımla inceleyerek sürdürülebilirlik düzeyini ölçmek ve faaliyetin üretim, pazarlama ve yönetim süreçlerini iyileştirmeye yönelik geliştirilebilecek politikalara önerilerde bulunmaktır.
Materyal ve Yöntem: Çalışmanın veri seti 126 koyunculuk işletmesi ile 2018 yılında yapılan anketlerden elde edilmiştir. Sürdürülebilirlik, bir dizi hiyerarşik yöntem kullanılarak hesaplanan kompozit endeks yardımıyla ölçülmüştür.
Araştırma Bulguları: Araştırmada sürdürülebilirlik kompozit endeksi %28.30 (ekonomik sürdürülebilirlik %14.13, sosyal sürdürülebilirlik %4.76 ve çevresel sürdürülebilirlik %9.42) olarak hesaplanmıştır. FAO’nun geliştirdiği sürdürülebilirlik düzeyi referansına göre İzmir ilinde koyunculuk faaliyetinin sürdürülebilirliği sınır seviyesindedir.
Sonuç: Koyunculuk faaliyetinin sürdürülebilirliğinde ekonomik faktörlerin sosyal ve çevresel faktörlere göre daha etkili olduğu anlaşılmaktadır. Ancak sistemin ve sürdürülebilirliğin iyileştirilmesi ekonomik, sosyal ve çevresel faktörlerin bir arada değerlendirildiği bütüncül yaklaşıma bağlıdır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 27 Eylül 2022 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2022 |
Gönderilme Tarihi | 12 Kasım 2021 |
Kabul Tarihi | 16 Nisan 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 59 Sayı: 3 |