Objective: This study aimed to determine the factors influencing the organic food consumption of students studying at Süleyman Demirel University and Isparta University of Applied Sciences.
Material and Methods: For this aim, a logistic regression model was estimated using primary data on demographic and cognitive factors collected through face-to-face interviews via a questionnaire. Gender, income level, knowledge level, environmental concern, price effect, health awareness, and accessibility were among these factors. The survey included 384 university students from Isparta University of Applied Sciences and Süleyman Demirel University.
Results: According to the study, 40.88% of the consumers were female, and 59.11% were male, with an average age of 22. It was discovered that 85.68% of participants consumed organic food. In addition, it was determined that the gender, level of knowledge, and accessibility to organic food were statistically significant among the factors affecting organic food consumption.
Conclusion: According to the results of the research, it was concluded that gender and a high level of knowledge are important for the consumption of organic food by consumers.
Knowledge level environmental concern logistic regression health awareness consumer attitude accessibility
Amaç: Bu çalışmada, Süleyman Demirel Üniversitesi ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversite’nde okuyan öğrencilerinin organik gıda tüketimini etkileyen faktörleri belirlemek amaçlanmıştır.
Materyal ve Yöntem: Bu amaç doğrultusunda, anket yoluyla yüz yüze görüşülerek toplanan demografik ve bilişsel faktörlere ilişkin birincil verilerle Lojistik regresyon modeli tahmin edilmektedir. Bu faktörler cinsiyet, gelir seviyesi, bilgi düzeyi, çevresel kaygı, fiyat etkisi, sağlık bilinci ve ulaşılabilirliktir. Anket, Isparta ilinde Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi veya Süleyman Demirel Üniversitesi’nde okuyan 384 üniversite öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir.
Araştırma Bulguları: Bu çalışmada, tüketicilerin %40.88’inin kadın, %59.11’inin ise erkek olduğu ve yaş ortalamalarının 22 olduğu saptanmıştır. Katılımcıların %85.68’inin organik gıda tükettiği belirlenmiştir. Ayrıca, organik gıda tüketimini etkileyen faktörler arasında cinsiyet faktörünün, bilgi düzeyinin ve organik gıdaya ulaşılabilirliğinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir.
Sonuç: Araştırma sonuçlarına göre, tüketicilerin organik gıdaları tüketmesinde yüksek bilgi düzeyinin ve cinsiyetin önemli olduğu görülmüştür.
Bilgi düzeyi çevresel kaygı logistik regresyon sağlık bilinci tüketici tutumu ulaşılabilirlik
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2023 |
Gönderilme Tarihi | 26 Eylül 2022 |
Kabul Tarihi | 5 Ocak 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 60 Sayı: 1 |