Objective: In this study, the effect of adding 0.25% and 0.50% sage (Salvia officinalis), linden (Tilia tomentosa), and licorice (Glycyrrhiza glabra) extracts to the total mixture ration on in vitro gas production parameters was investigated.
Material and Methods: The feed material of the experiment was the total mixture ration, which was formed to meet the nutrient requirement of dairy cows with a daily milk yield of 35 kg. By adding 0.25% and 0.50% sage, linden, and licorice extracts to the feed material, in vitro gas production value was determined and organic matter digestion, metabolic energy, net energy lactation values were calculated.
Results: The highest in vitro gas production at the 24th hour of incubation was detected in the group with 0.25% sage added. The addition of 0.25% sage and linden extract increased the digestibility, metabolic energy and net energy lactation values. The addition of 0.25% and 0.50% sage extract to the total mixture ration decreased the amount of methane and increased the amount of carbon dioxide. No adverse effects were found with licorice extract.
Conclusion: Adding that adding sage extract to the ration would have a positive effect on preventing energy loss caused by methane formation and greenhouse gas emission in ruminant animals.
Amaç: Bu çalışmada, toplam karışım rasyonuna %0.25 ve %0.50 oranlarında adaçayı (Salvia officinalis), ıhlamur (Tilia tomentosa) ve meyan kökü (Glycyrrhiza glabra) ekstrakt ilavesinin in vitro gaz üretim parametreleri üzerine etkisi araştırılmıştır.
Materyal ve Yöntem: Denemenin yem materyalini günlük 35 kg süt verimine sahip sağmal ineklerin besin madde gereksinimini karşılamak üzere oluşturan toplam karışım rasyonu oluşturmuştur. Yem materyaline %0.25 ve %0.50 oranlarında adaçayı, ıhlamur ve meyan kökü ekstraktları ilave edilerek in vitro gaz üretim miktarı belirlenmiş ve organik madde sindirimi, metabolik enerji, net enerji laktasyon değerleri hesaplanmıştır.
Araştırma Bulguları: İnkübasyonun 24. saatinde oluşan in vitro gaz üretimi en yüksek %0.25 adaçayı katkılı grupta tespit edilmiştir. %0.25 oranında adaçayı ve ıhlamur ekstraktı ilave edilmesi sindirebilirliği, metabolik enerji ve net enerji laktasyon değerlerini artırmıştır. Toplam karışım rasyonuna %0.25 ve %0.50 oranlarında adaçayı ekstraktı katkısı metan miktarını düşürürken, karbondioksit miktarını artırmıştır. Meyan kökü ekstraktının olumsuz bir etkisi bulunmamıştır.
Sonuç: Rasyona adaçayı ekstraktı katılmasının, ruminant hayvanlarda metan oluşumundan kaynaklanan enerji kaybının önüne geçilmesi ve sera gazı emisyonu azaltmak için olumlu etki göstereceği sonucuna varılmıştır.
Adaçayı ıhlamur in vitro gaz üretimi meyan kökü Rumen gazları
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği, Hayvan Besleme, Hayvan Beslenmesi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 18 Temmuz 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 5 Temmuz 2023 |
Gönderilme Tarihi | 12 Ocak 2023 |
Kabul Tarihi | 12 Mayıs 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 60 Sayı: 2 - Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Cilt: 60 Sayı: 2 |