Amaç: Bu çalışmanın amacı, sofralık çeşit olan ‘Domat’ zeytin çeşidinin makineli hasadına temel teşkil edebilecek fiziko-mekanik özelliklerini belirlemek ve farklı olgunlaşma dönemlerinde farklı hasat yöntemlerinin meyve kalitesi üzerindeki etkilerini karşılaştırmalı olarak ortaya koymaktır.
Materyal ve Metot: Çalışma laboratuarda ve bahçe ortamında yapılmıştır. Bahçe denemelerinde; elle, sırıkla, dal sarsıcıyla, mekanik tarakla ve elektrikli çırpıcıyla olmak üzere beş farklı hasat yöntemi kullanılmış ve iki farklı dönemde hasat yapılmıştır. Denemeler sırasında alınan örnekler normal iklim koşullarında muhafaza edilmiş ve meyve kalitesindeki değişimler gözlemlenmiştir.
Araştırma Bulguları: Hasat dönemine bağlı olarak ‘’zeytin çeşidinin fiziko-mekanik özelliklerinde değişim görülmüştür. Sırıkla ve elektrikli çırpıcı ile hasat sırasında meyve eti sertliğinin, meyve rengi açıklığının, parlaklık ve yeşil renginin azaldığı, ağaç ve meyve zararının arttığı, meyvede kalitesinde değer kaybına yol açtığı anlaşılmıştır. Elle, mekanik dal sarsıcı ve mekanik tarak ile hasatta meyve eti sertliği korunmakta, meyve renginin açıklığı, parlaklığı ve rengi aynı kalmakta, ağaç ve meyve zararı düşük düzeyde bulunmaktadır.
Sonuç: ‘Domat’ zeytinlerin mekanik dal sarsıcı ile hasadının yapılması diğer hasat yöntemlerine göre daha başarılı bulunmuştur.
Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Fonu
08 -ZRF-19
Bu araştırmaya 08 -ZRF-19 No’lu proje çerçevesinde finansal destek sağlayan Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi’ne teşekkür ederiz.
Objective: The objective of this study was to determine the physico-mechanical properties of table olive variety ‘Domat’ that can be the basis for machine harvesting and to comparatively reveal the effects of different harvesting methods on fruit quality in different ripening periods.
Material and Methods: Experiments were conducted in the laboratory and in orchard. Five different harvesting methods namely hand, pole method, hand held mechanical combs, hook type limb shaker electric beater was considered in the experiments conducted in orchard. Harvesting was carried out in two different periods. The samples taken during the experiments were retained under normal climate conditions and changes in fruit quality were observed.
Results: Physico-mechanical properties of ‘Domat’ cultivar changed depending on the harvest period. Harvesting of the ‘Domat’ variety olive with pole and electric beater resulted in fruit quality losses.
Conclusion: The harvesting of olives with a mechanical limb shaker was found to be more successful than other harvesting methods.
08 -ZRF-19
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği, Hassas Tarım Teknolojileri, Tarım Makineleri |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 08 -ZRF-19 |
Erken Görünüm Tarihi | 18 Temmuz 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 5 Temmuz 2023 |
Gönderilme Tarihi | 11 Şubat 2023 |
Kabul Tarihi | 22 Haziran 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 60 Sayı: 2 - Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Cilt: 60 Sayı: 2 |