Dinamik bir sektöre sahip olan tarıma, son yıllarda
ekonomik sıkıntılar ve krize bağlı olarak sanayi, inşaat,
ulaşım, turizm gibi birçok tarım dışı sektörden yönelme
başlamıştır. Bu durum, tarımın gücünü ve dengeli yapısını
göstermesi bakımından önemlidir. Ülkemizde nüfus
artışına paralel olarak meyvelere de olan talep giderek
artmaktadır. Bu bağlamda meyve üretimlerini, girdi sağlayan
kanalları, üretimi, ürünlerin pazara hazırlanması,
muhafazası, işlenmesi, soğuk zincirde dağıtımı ile bir bütün
olarak değerlendirmek gerekmektedir.
Bu çalışmada, 2011-2016 yılları arasında TR81
(Zonguldak-Karabük-Bartın) illerindeki, meyve üretimleri
açısından gelişmeler ve mevcut durumhakkında veriler
temin edilmiştir. Bu veriler ışığında SWOT analiziyle
bölgenin meyvecilik sektörü değerlendirilmiştir. Sonuç
olarak TR81 bölgesinde meyve üretiminde; Zonguldak ili,
meyve üretimi açısından (%55) birinci sırada yer almaktadır.
Bartın % 35 ve Karabük % 10 meyve üretimine sahiptir.
Üretim miktarı bakımından meyve türleri incelendiğinde;
elma(Malus communis), armut(Pyrus communis),
kiraz(Prunus avium), erik(Prunus domestica), dut(Morus
alba), fındık(Corylus avellana)ve cevizin (Juglans regia)
ön plana çıktığı görülmektedir. Bartın ilinde armut(Pyrus
communis) elma(Malus communis)ve erik(Prunus domestica)
üretim miktarı, Zonguldak ve Karabük’e göre
daha fazladır. Zonguldak ilinde ise Kiraz(Prunus avium),
erik(Prunus domestica), kızılcık(Cornus mas), dut(Morus
alba), fındık(Corylus avellana) ve ceviz(Juglans regia)
üretim miktarı Bartın ve Karabük illerine göre daha fazladır.
Fındık(Corylus avellana) üretimi Bartın ve Zonguldak’ta
yapılıyorken ceviz(Juglans regia) üretimi de Karabük
ve Zonguldak ilinde yapılmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 15 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Sayı: 364 |