Mevlevilik, tüm İslam coğrafyasının yanı sıra farklı dinlere
sahip birçok insanı da etkisi altına almıştır. Dünyanın birçok yerinde
Mevlevihaneler kurulmuş ve buralarda toplumun eğitimine ve kültürüne etki eden
insanlar yetişmiştir. Araştırmada Mevlevi mutfağı konsepti üzerine çalışan
“Somatçı” işletmesine Şeb-i arus dönemi olan 7-17 Aralık tarihlerinde gelen
yerli ve yabancı turistlerin Mevlevi mutfağı taleplerini tespit etmek amaçlanmıştır.
Araştırma sonucunda Mevlevi mutfağında sık tüketilen bazı şerbetler ve ana yemeklerin
turistler tarafından daha az tercih edildiği, çorba ve tatlıların ise daha
fazla tüketildiği tespit edilmiştir. Bu sonuca göre günümüzde hala tüketilmeye
devam eden yemek ve tatlı çeşitlerinin turistler tarafından tercih edilme
sıklığının daha fazla olduğu, az bilinen ürünlerin ise daha az tercih edildiği
görülmüştür. Mevlevi mutfağında yapılan ancak günümüzde unutulan yemeklerin
tespit edilerek kayıt altına alınması ve yazılı hale getirilmesi gerekmektedir.
Şeb-i arus etkinliklerine gelen yerli ve yabancı turiste Mevlevi mutfağının
sunulması ve birçok işletmenin Mevlevi mutfağı konseptini uygulamasına ihtiyaç
duyulmaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 30, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Issue: 35 |