Fonksiyonel gıdalar içeriğindeki bileşenler, minareller, vitaminler, aminoasitler, baharatlar, bitkiler bakımından insan sağlığı için önem arz etmektedir. Yeşil yapraklı bitkiler de işlevsel özelliklere sahip, iyi bir A vitamini kaynağı, flavonoidler ve karotenoidler bakımından zengin besinlerdir. Bu araştırmanın temel amacı; Karadeniz Bölgesi’nin yenilebilir otlarının fonksiyonel gıdalar kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceğini belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda literatür taraması yapılarak Karadeniz Bölgesi’nin 17 adet yenilebilir otu incelenmiş, otların besin değerleri, mutfaklarda kullanım şekilleri, sağlık için faydaları, hastalık tedavilerinde kullanım şekilleri içeriğindeki vitamin, minarel ve ağır metaller hakkında bilgi verilmiştir. Araştırma sonucunda Karadeniz’in yenilebilir otlarının insan sağlığı üzerinde olumlu etkilerinin olması, hastalık önlemesi ve hastalık tedavisinde kullanılması gerekçeleriyle fonksiyonel gıdalar kapsamında değerlendirebileceği sonucuna varılmıştır.
Functional foods are important for human health in terms of components, minerals, vitamins, amino acids, spices and herbs. Green leafy plants are also foods with functional properties, a good source of vitamin A, rich in flavonoids and carotenoids. The main purpose of this research is; To determine whether the edible herbs of the Black Sea Region can be evaluated within the scope of functional foods. For this purpose, by scanning the literature, 17 edible herbs of the Black Sea Region were examined, and information was given about the nutritional values of the herbs, their use in kitchens, their health benefits, their use in disease treatments, and the vitamins, minerals and heavy metals in their content. As a result of the research, it has been concluded that the edible herbs of the Black Sea can be evaluated within the scope of functional foods because of their positive effects on human health, their use in disease prevention and disease treatment.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Functional Foods |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Early Pub Date | August 31, 2023 |
Publication Date | August 31, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Issue: 44 |