Metabolik
sendrom (MetS), genetik ve çevresel etkenlerle gelişen abdominal obezite, dislipidemi,
hiperglisemi, protrombotik ve proinflamatuar durumlarla karakterize bir kardiyometabolik
risk faktörleri grubudur. Sedanter yaşam şekli ve bilinçsiz gıda tüketimi MetS’in
artışına neden olmaktadır ve günümüzde çocukluk, adölesan, yetişkin gibi her
yaş grubunda görülebilmektedir. Metabolik sendromun önlenmesinde ve tedavisinde
optimum beslenme ve sağlıklı yaşam en öncelikli ve etkili yaklaşımdır.
Gıdalarda doğal olarak bulunan biyoaktif gıda bileşenlerinin çeşitli
mekanizmalar ile özellikle MetS ile mücadelede etkili olduğu ifade edilmekte ve
MetS’in önlenmesinde yeni bir yaklaşım olarak çalışılmaktadır. Metabolik
sendromun sıklığının ülkemizde ve dünyada giderek artması, MetS’in önlenmesine
ilişkin ciddi ulusal ve uluslararası politikaların izlenmesi yönünde önemli
planlamalar yapılmasını gerektirmektedir. Bu derlemede, bazı gıdaların veya
gıdalarda bulunan bazı biyoaktif bileşenlerin metabolizmayı hızlandıran, enzim
inhibisyonu ile sindirim ve emilimi engelleyen, açlık ve tokluk mekanizmaları
üzerine etkilerini inceleyen araştırma sonuçlarının, MetS’i önleyen etkileri
ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Metabolic syndrome (MetS) is a group of
cardiometabolic risk factors characterized by abdominal obesity, dyslipidemia,
hyperglycaemia, prothrombotic and proinflammatory conditions that develop with genetic
and environmental factors. Sedentary lifestyle and unconscious consumption of
food leads to an increase in the metabolic syndrome. Today, MetS can be seen in
all age groups such as childhood, adolescent and adults. Optimal nutrition and healthy
lifestyle are the most important and effective approach in the prevention and
treatment of MetS. It is stated that bioactive food components naturally found
in naturally in foods are effective for combating against MetS especially with
various mechanisms and being studied as a new approach in the prevention of MetS.
The increasing prevalence of MetS in the world and our country requires
significant planning towards the monitoring of serious national and
international policies for the prevention of the disease. In this review, it is
aimed to evaluate the results of some bioactive compounds found in foods which
prevent digestion and absorption by the inhibition of the enzyme, some of the
food accelerates the hunger and satiety mechanisms effects to evaluate the
results of research with MetS inhibiting effects.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Review Papers |
Authors | |
Publication Date | August 5, 2018 |
Submission Date | May 29, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 16 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).