In this study, the effect of ultrasound (US) pretreatment (600W for 30 min) prior to tray drying (TD) (461°C at 1.10 m/s) and freeze drying (FD) (-58C at 0.001 mbar) on the quality characteristics of loquat cubes was investigated. US pretreatment in TD demonstrated a significant decrease in drying time (19.67%) and an increase in drying rates (22.23%, p<0.05). With US pretreatment, the effective moisture diffusivity increased from 7.83x10-9 to 8.92x10-9 m2/s in TD. The highest rehydration capacity (4.47±0.23 g/g) was found in FD samples with US. In comparison to TD and control samples, FD samples had higher phenolic contents. US pretreatment significantly reduced phenolic contents from 1551.19±142.12 to 1197.03±80.51 mg GAE/100g and from 770.12±125.93 to 374.78±71.95 mg GAE/100g for FD and TD, respectively (p<0.05). The antioxidant capacity of loquat cubes significantly decreased with TD compared to FD (p<0.05). Results indicated that FD is a viable option for drying loquat cubes with a low moisture content, high rehydration capacity, and enhanced phenolic content and antioxidant activity.
Tepsili kurutma (TK) (461°C, 1.10 m/s) ve dondurarak kurutma (DK) (-58C, 0.001mbar) yöntemleri öncesi uygulanan ultrases (US) (600W, 30 min) tekniğinin kurutulmuş yenidünya (Malta eriği) küplerinin kalitesine etkisi araştırılmıştır. Ultrases önişlem uygulaması ile T kurutma zamanında anlamlı düşme (19.67%) ve kurutma hızında anlamlı yükselme (22.23%, p<0.05) belirlenmiştir. Ultrases uygulaması ile TK yönteminde etkin difüzyon katsayısı 7.83x10-9’dan 8.92x10-9 m2/s’a yükselmiştir. En yüksek rehidrasyon kapasitesi 4.47±0.23 g/g ile US uygulaması sonrası DK yöntemiyle kurutulan örneklerde gözlemlenmiştir. DK ile kurutulan örneklerdeki fenolik madde miktarı TK ile kurutulan örneklere oranla yüksek olduğu belirlenmiştir. Ultrases önişlemi fenolik madde miktarını DK ile kurutulan örneklerde 1551.19±142.12’den 1197.03±80.51’e mg GAE/100g, TK ile kurutulan örneklerde de 770.12±125.93’ten 374.78±71.95’e mg GAE/100g azaltmıştır (p<0.05). Dondurarak kurutma işlemi ile karşılaştırıldığında, TK işlemi uygulanan yenidünya küplerinin antioksidan kapasiteside anlamlı düşüş gözlemlenmiştir (p<0.05). Yapılan çalışmanın sonucuna göre düşük nem oranı, yüksek rehidrasyon kapasitesi, yüksek fenolik madde miktarı ve antioksidan kapasitesi ile yenidünya küplerine DK tekniğinin uygulanabilir bir opsiyon olduğu belirlenmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Papers |
Authors | |
Publication Date | September 4, 2024 |
Submission Date | October 28, 2023 |
Acceptance Date | July 21, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 22 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).