The
most consumed seafood is fish in Turkey. Average per capita fish consumption is
around 5-6 kg. According to the studies done in Turkey, consumption varies
according to preferred geographical regions and demographic characteristics.
The studies that determine the preferences of the consumers, it is thought that
it may be an indicator for the activities to be done to increase the consumption
of the fish, which is an important food source and in the determination of the
production strategy. This research has been conducted to display the fish
consumption habits of people living in the Mersin centre. The study was
conducted with 410 volunteers. Moreover, in the fish consumption habits, it has
been defined that there are differences among people depending on age, gender,
income and education levels. The study shows that the fish are favoured by the
consumers in Mersin, but the taste rate does not reflect consumption.
Ülkemizde en fazla
tüketilen su ürünü balıktır. Ortalama kişi başı balık tüketimi 5-6 kg
civarındadır. Ülkemizde tüketicilerin balık tüketim tercihlerine yönelik
yapılan çalışmalarda tercihlerin coğrafi bölgelere ve demografik özelliklere
göre farklılıklar gösterdiği görülmektedir. Tüketicilerin tercihlerini
belirleyen yönelik çalışmaların, önemli bir besin kaynağı olan balığın
tüketimini arttırmaya yönelik yapılacak faaliyetlerde ve üretim stratejisinin
belirlenmesinde yol gösterici olabileceği düşünülmektedir. Bu çalışma, Mersin
kent merkezinde yaşayan tüketicilerin balık eti tüketim tercihlerini
belirlemeyi amaçlayan bir saha araştırmasıdır. Çalışma 410 katılımcı ile
yürütülmüştür. Balık tüketim alışkanlığında yaş, cinsiyet, gelir ve eğitim
düzeyine göre farklılıklar olduğu saptanmıştır. Yapılan çalışma görüldüğü üzere
balık Mersin'de yaşayan tüketiciler tarafından beğenilmektedir ancak beğeni oranı
tüketime yansımamaktadır.
Journal Section | Research Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | June 1, 2017 |
Submission Date | May 31, 2016 |
Acceptance Date | January 17, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 19 Issue: 1 |