This study was carried out in the field of Bahri Dağdaş International Agricultural Research Institute. As material 6 bread wheat varieties cultivated widely in the region (Tosunbey, Karahan 99, Bezostaja-1, Gerek 79, Gün 91, Bayraktar 2000) were used. Thousand kernel weight, protein content, hardness (PSI), Zeleny sedimentation, mixograph analysis were caried out on the samples obtained from varieties sieved with 2.2-2.5-2.8 mm overlock sieve and the results were evaluated. Grain size increased when protein content decreased. But zeleny sedimentation value and hardness value increased. Mixograph values of grain remaining on 2.5-2.8 mm sieve was better than grain remaining on the 2.2 mm sieve. The particle size was determined to be associated with quality properties. Zeleny sedimentation value and the rheological properties of larger grains were better. Varieties according to total of 2.5 mm and 2.8 mm sieze remaining were as follow; Bezostaja-1(74.3%),Tosunbey (74.0%),Bayraktar 2000(73.9%), Karahan 99(73.6%), Gün 91(%73.3%) and Gerek 79(73.2%)
Bread wheat Triticum aestivum L. Grain size Protein content Hardness Mixograph Zeleny sedimantation
Bu çalışma Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü arazisinde yürütülmüştür. Bölgede yaygın olarak ekimi yapılan 6 ekmeklik buğday çeşidi (Tosunbey, Karahan 99, Bezostaja-1, Gerek 79, Gün 91, Bayraktar 2000) materyal olarak kullanılmıştır. Çeşitler 2,2-2,5-2,8 mm overlok elekten elenmiş ve elde edilen örneklerde bin tane ağırlığı, protein, sertlik (PSI), Zeleny sedimantasyon, miksograf analizleri yapılarak sonuçlar değerlendirilmiştir. Tane boyutu arttıkça protein oranı azalmıştır. Fakat Zeleny sedimantasyon ve sertlik değeri artış göstermiştir. 2,5-2,8 mm elek üstünde kalan tanelerin miksograf değerleri, 2,2 mm elek üstünde kalan tanelere göre daha iyi olmuştur. Tane boyutunun kalite özellikleri ile ilişkili olduğu belirlenmiştir. İri tanelilerde zeleny sedimantasyon değeri ve reolojik özelliklerinin daha iyi oldukları tespit edilmiştir.2,5 mm ve 2,8 mm elek üstü toplamına göre çeşitler, Bezostaja-1 (% 74,3), Tosunbey (% 74,0), Bayraktar 2000 (%73,9) Karahan 99 (% 73,6), Gün 91 (% 73,3) ve Gerek 79 (% 73,2) olarak sıralanmışlardır
Ekmeklik buğday Triticum aestivum L. Tane boyutu Protein oranı Sertlik Miksograf Zeleny sedimantasyon
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2013 |
Submission Date | September 7, 2015 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 23 Issue: 2 |