Doğu Akdeniz Bölgesi örtü altı domates yetiştiriciliğinde domates kök ve kök boğazı çürüklüğü (FORL) ekonomik kayıplara neden olan en önemli hastalıktır. Bu çalışmada FORL ile entegre mücadele için Solarizasyon (S), Metham sodium (MS), kompost, Bacillus subtilis QST-713 (BS) ve Thricoderma harzianum (TH-T) uygulamalarının yalnız başına veya değişik kombinasyonları araştırılmıştır. S +MS uygulamasının 5, 15, 25 ve 35 cm toprak derinliğinde patojenin toprakta bulunan ve gömülü inokulum canlılığı üzerine etkisi azaltıcı yönde olurken, yalnız başına S uygulamasında 35 cm’de bu etki patojeni öldürücü sıcaklığa ulaşamamıştır. Her iki yıl sera denemelerinde hastalık oluşumu S+MS uygulanmamış toprakta birinci yıl en az % 21,3 ile BS uygulamasında, ikinci yıl ise % 20,0 ile TH-T uygulamasında saptanmıştır.
Fusarium crown and root rot of tomato caused by Fusarium oxysporum f.sp. radicis-lycopersici (FORL) is the most important disease that causes economically important losses on greenhouse-grown tomato in the Eastern Mediterranean region of Turkey. In the present study, we investigated the effects of Solarization (S), Metham Sodium (MS), compost (KOM), Bacillus subtilis QST-713 (BS) and Trichoderma harzianum (TH-T and TH-G) applications on integrated disease management of FORL, alone and in their combinations. S+MS application reduced the viability of the pathogen inoculum at 5, 15, 25, and 35 cm soil depth while application of solarization, alone did not reach the lethal temperature for the pathogen at 35 cm soil depth. The least disease incidence (21.3%) was observed in BS application in the first year of two-year greenhouse experiment in soil without S+MS application while it was determined in TH-T application with the disease incidence of 20% in the second year. Among biological agents, the best results in disease control of FORL were obtained with applications of BS and TH-T in both experiments.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2013 |
Submission Date | December 27, 2011 |
Published in Issue | Year 2013 Volume: 19 Issue: 2 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).