In this study, the expectations of individuals living in urban and rural regions of Thrace Region of Turkey were investigated by considering the level of knowledge and behaviour of those individuals about parameters, consumptive habits and food safety while they are buying food products. This study has been conducted in Thrace Region by face to face survey with 770 individuals who have an effective say in the decision of food consumption within the family. The factors affecting the consumers in being knowledgeable about food safety were analyzed with Logit model. Based on analyses results, the variables of gender, town-city and education were determined as statistically significant and coherent with the expectations of coefficients of slope. F1 group (consciousness of food content, appropriate preparation and buying consciously) and Fgroup (quality and cost) have been determined as statistically significant
Bu çalışmada Trakya Bölgesinde kentsel ve kırsal kesimde yaşayan bireylerin gıda ürünleri satın alırken dikkat ettikleri parametreler, tüketim alışkanlıkları ve gıda güvenliği ile ilgili sağlık riskleri karşısında bilgi düzeyleri ve tutumları incelenerek beklentilerinin neler olduğu ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışma, Trakya Bölgesinde, ailede gıda tüketim kararında etkili olan 770 birey ile yüz yüze görüşülerek yapılmıştır. Tüketicilerin gıda güvenliği hakkında bilgi sahibi olmalarında etkili olan faktörler Logit model ile analiz edilmiştir. Analiz sonucuna göre cinsiyet, köy-şehir ve eğitim değişkenleri istatistikî olarak anlamlı ve eğim katsayılarının beklentilere uyumlu oldukları tespit edilmiştir. F1 grubu (gıda içeriği bilinci, uygun hazırlama ve bilinçli satın alma) ve F3 (kalite ve fiyat) grubu istatistikî olarak anlamlı bulunmuştur.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 11, 2015 |
Submission Date | June 12, 2013 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 21 Issue: 2 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).