Both electrical conductivity of soil saturation paste extract (ECe) and plant water consumption (ET) should be considered for assessing crop yield tolerances to salinity since ET decreases by increased salinity effects. In this study, conducted in a greenhouse under controlled conditions, it was afforded to use soil salinity and water consumption for the purpose of assessing plant responses to salinity. Additionally, growth and yield of green long pepper (Capsicum annuum L. Demre) under different saline and water regime conditions were examined. For these purposes, the green long pepper were exposed to six water salinity levels (S1= 0.65; S2= 2.0; S3= 3.0; S4= 4.0; S5= 5.0 and S6= 7.0 dS m-1) and four water application rates (IR1= 1.43; IR2= 1.0; IR3= 0.75 and IR4= 0.50 times of depleted water). The yield response factor (Ky), is 1.56 for salinity stress and 1.66 for water stress. Water consumption of the plant exponentially decreased (ET= 0.83×ECe-0.17) whereas relative fruit yield decreased linearly (7.03%) for unit increase in soil salinity after a threshold value of 1.20 dS m-1. A stronger three-dimensional relation was found among relative yield, relative water consumption and soil salinity (R2= 0.94). Using water consumption as a second factor in evaluation of plant response to salinity may be useful for reflecting effects of different climatic conditions
Capsicum annuum L. Demre Water consumption Salinity Water deficiency Yield response factor Salinity model
Bitki su tüketiminin artan tuzluluğun etkisiyle azalmasından dolayı, bitkilerin tuzluluğa karşı toleranslarının belirlenmesinde, toprağın saturasyon çamuru ekstraktı elektriksel iletkenliği (ECe) ile bitki su tüketimi (ET) birlikte değerlendirilmelidir. Kontrollü şartlarda serada yürütülen bu çalışmada bitkilerin tuzluluğa karşı tepkilerinin değerlendirilmesinde toprak tuzluluğu ve bitki su tüketimi birlikte dikkate alınmıştır. Buna ilaveten sivri biberin (Capsicum annuum L. Demre) farklı tuz ve su rejimi şartları altında verim ve gelişmesi incelenmiştir. Bu amaçla, sivri biber altı düzeyde sulama suyu tuzluluğuna (S1 = 0.65; S2 = 2.0; S3 = 3.0; S4 = 4.0; S5 = 5.0 ve S6 = 7.0 dS m-1) ve dört su uygulama oranına (tüketilen suyun IR1 = 1.43; IR2 = 1.0; IR3 = 0.75 ve IR4 = 0.50 katı) maruz bırakılmıştır. Tuzluluk stresi için verim tepki faktörü (Ky) 1.56 ve su stresi için 1.66 olarak belirlenmiştir. Birim toprak tuzluluğu artışı için 1.20 dS m-1 eşik değerinden sonra nispi meyve verimi doğrusal şekilde azalırken (% 7.03), su tüketimi üstel şekilde azalmıştır (ET= 0.83×ECe -0.17). Nispi verim, nispi su tüketimi ve toprak tuzluluğu arasında çok kuvvetli üç boyutlu ilişki bulunmuştur (R2 = 0.94). Bitkilerin tuzluluğa karşı streslerinin belirlenmesinde ikinci bir faktör olarak su tüketiminin kullanılması, farklı iklim şartlarının etkisinin yansıtılmasında yararlı olabilecektir.
Capsicum annuum L. Demre Su tüketimi Tuzluluk Su kısıtı Verim tepki faktörü Tuzluluk modeli
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 11, 2015 |
Submission Date | November 27, 2013 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 21 Issue: 2 |
Journal of Agricultural Sciences is published as open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).