Bu çalışmada farklı tuzluluk düzeyine sahip sulama sularının domates bitkisinin enerji kullanımı üzerine etkileri incelenmiştir. Deneme, tesadüf parselleri deneme desenine göre ve kontrollü sera ortamında saksı denemesi şeklinde gerçekleştirilmiştir. Denemede bitki yetiştirme periyodu süresince domates bitkisine kontrol konusuna (0.5 dS m-1) ek olarak dört farklı tuzluluk düzeyine (1.5 dS m-1, 2.2 dS m-1, 3.4 dS m-1, 5.8 dS m-1) sahip sulama suyu uygulaması yapılmıştır. Bu süreçte, elektromanyetik spektrumun 330-1075 nm aralığında algılama yapan el spektroradyometresi ile her bir deneme konusu için spektral ölçümler gerçekleştilmiştir. Çalışmada ayrıca, Bitki İndeks Oranı (VI), Normalize Edilmiş Bitki İndeksi (NDVI), Tuzluluk İndeksi (SI) ve Normalize Edilmiş Tuzluluk İndeksi (NDSI) hesaplamaları da yapılmıştır. Deneme sonucunda yapılan istatistiksel analizlerde, tuz stresinin belirlenmesinde bitkinin yansıma değerleri ile hesaplanan indeks değerleri arasında önemli ilişkiler bulunmuştur. Araştırma sonucunda domates bitkisinde tuzluluktan kaynaklanan bitki stres koşularının, mavi ve kırmızı dalga boyunda bitki gelişim periyodunun 16. haftasında, yeşil dalga boyu bölgesinde ise 13. haftasında ortaya çıktığı belirlenebilmiştir. Hesaplanan VI değeri gelişim periyodunun 12. haftasında, NDVI değerleri 14. haftasında, SI değerleri 16. haftasında, NDSI hesaplaması ise 14. haftasında belirleyici olmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 15, 2015 |
Submission Date | February 13, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 21 Issue: 4 |
Journal of Agricultural Sciences is published open access journal. All articles are published under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY).