Bu çalışma kapsamında Türkiye'nin Gümüşhane ili yaylalarında geleneksel olarak üretilmiş 13 farklı çökelek peyniri örneği toplanmıştır. Bu örneklerden toplam 35 farklı suş izole edilmiştir. Genotipik karakterizasyon sonucunda 9 izolatın 16S rRNA gen dizilimine göre laktik asit bakteri suşu olduğu belirlenmiştir. Bu suşların iki tanesinin Lactobacillus brevis; diğerlerinin ise Lactobacillus plantarum, Lactobacillus kefiri, Lactobacillus paracasei, Lactococcus garvieae, Lactococcus lactis ssp. lactis, Enterococcus casseliflavus, Pediococcus acidilactici suşları olduğu tespit edilmiştir. Bu 9 suşun arasından 5 tanesi mevcut literatür ve koloni morfolojisi dikkate alınmak sureti ile EPS üreticisi LAB olarak seçilmiştir. Seçilen LAB suşlarının ürettikleri EPS örneklerinin tamamının glukoz, galaktoz ve fruktoz monosakkaritlerinden oluşan heteropolimerik yapıda olduğu belirlenmiştir. EPS örneklerinin antioksidan aktivite özellikleri ABTS ve DPPH radikal süpürücü aktivite testleri ile belirlenmiştir. Sonuç olarak ilgili EPS’lerin DPPH süpürme aktivitelerinin %41,20 ile %59,13 arasında değiştiği ve en yüksek değerin ise Lactobacillus brevis LS13 örneğine ait olduğu ortaya çıkmıştır. ABTS yönteminde ise en yüksek antioksidan aktivite değerinin (%71,43) Lactobacillus kefiri LS15 tarafından üretilen EPS numunesine ait olduğu ve bunu Lactobacillus brevis LS13 (%70,27), Lactobacillus paracasei LM13 (%68,81), Pediococcus acidilactici LS6 (%63,28) ve Lactobacillus plantarum LS11 (%60,82) örneklerinin izlediği tespit edilmiştir.
Atatürk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
FBA-2019-6985
In this study, 13 different traditionally produced “çökelek” cheese samples were collected from the plateaus of Gümüşhane province, Turkiye. A total of 35 different strains were isolated from these samples. As a result of genotypic characterization, 9 isolates were determined to be lactic acid bacteria (LAB) strains according to the 16S rRNA gene sequence. It was determined that 9 LAB strains were Lactobacillus brevis (2), Lactobacillus plantarum, Lactobacillus kefiri, Lactobacillus paracasei, Lactococcus garvieae, Lactococcus lactis ssp. lactis, Enterococcus casseliflavus and Pediococcus acidilactici strains. 5 strains of 9 LAB strains were selected as EPS producer LAB according to the literature and by observing colony morphology. It was determined that all EPS samples are heteropolymeric structures consisting of glucose, galactose and fructose monosaccharides. Antioxidant characteristics of EPS samples were determined by ABTS and DPPH radical scavenging activity tests. As a result of the antioxidant activity tests, it was determined that EPS samples had between 41.20% and 59.13% DPPH scavenging activity, while the EPS sample with the highest DPPH scavenging activity produced by Lactobacillus brevis LS13. According to ABTS scavenging assay, EPS sample produced by Lactobacillus kefiri LS15 showed the highest antioxidant activity among EPS samples (71,43%). This was followed by Lactobacillus brevis LS13 (70,27%), Lactobacillus paracasei LM13 (68,81%), Pediococcus acidilactici LS6 (63,28%) and Lactobacillus plantarum LS11 (60,82%) samples, respectively.
FBA-2019-6985
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Project Number | FBA-2019-6985 |
Publication Date | July 31, 2022 |
Submission Date | May 12, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 1 Issue: 2 (Temmuz) |