Bu çalışmada ayva (Cydonia
oblonga Miller) meyvesi ve reçelinin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri
ile toplam fenolik madde miktarları ve antioksidan aktiviteleri belirlenmiştir.
Meyveye ait toplam kuru madde, suda çözünür kuru madde, kül ve protein oranları
sırasıyla %17,11, %14,00, %0,42 ve %0,77; toplam şeker ve sakaroz miktarları
ise %9,52 ve %1,9 olarak belirlenmiştir. Ayrıca meyvenin 11,81 mg/100 g
düzeyinde C vitamini içerdiği ve toplam fenolik madde miktarının 15,69 μg
GAE/mg olduğu tespit edilmiştir. Antioksidan aktivite β-karoten ağartma yöntemi
ile, meyvede %20 olarak belirlenmiştir. 4±2 ˚C’de ve 20±2 ˚C’de cam kavanoz ve
plastik ambalajlarda 6 ay depolanan reçel örneklerinde analizler 0.
(başlangıç), 3. ve 6. aylarda yapılmış olup, depolama
sıcaklığı; kuru madde, suda çözünür kuru madde, titrasyon asitliği ve L
değeri üzerine istatistiki olarak çok önemli derecede (P<0,01) etkili
bulunmuştur. Ambalaj tipinin suda çözünür kuru madde, kül, protein, toplam
şeker, invert şeker ve sakaroz miktarı üzerine istatistiki olarak çok önemli
(P<0,01), toplam kuru madde miktarı üzerine ise önemli derecede (P<0,05)
etkili olduğu belirlenmiştir. Depolama süresi açısından örnekler değerlendirildiğinde
depolama süresinin; kuru madde, suda çözünür kuru madde, pH, titrasyon
asitliği, invert şeker miktarları ve a, b değerleri üzerine
istatistiki olarak çok önemli seviyede (P<0,01) etkili olduğu görülmüştür.
In this study, some physical
and chemical properties, total phenolic contents and antioxidant activities of
quince fruit and quince jam were searched. The total dry matter, soluble solid,
ash and protein content of the fruit were 17,11%, 14%, 0,42% and 0,77% total
sugar was 9,52%, total sugar ve sucrose levels were determined as 9,52% and 1,29%.
In addition, the fruit contained 11,81 mg/100 g of vitamin C, the total
phenolic content was found to be 15,69 μg GAE/mg. The β-carotene bleaching
method was used to determine the antioxidant activity at 20%. Jam samples in
glass jars and plastic case had been stored at 4±2 °C and 20±2 °C for 6 months
were analyzed at 0 (start), 3rd and 6th mounths. Storage temperature was found
to be statistically significant (P<0,01) on dry matter, water soluble dry
matter, titratable acidity and L value. It was determined that the
packaging type was very important (P<0,01) on water soluble dry matter, ash,
protein, total sugar, reducing sugar and sucrose amount and it was found to be
significantly (P<0,05) on total dry matter amount. When the samples are
evaluated in terms of storage period; dry matter, water soluble dry matter, pH,
titratable acidity, invert sugar levels, a and b values were
found to be statistically significant (P<0,01).
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | ARAŞTIRMALAR |
Authors | |
Publication Date | January 25, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 51 Issue: 1 |
Articles published in this journal are published under the Creative Commons International License (https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/). This allows the work to be copied and distributed in any medium or format provided that the original article is appropriately cited. However, the articles work cannot be used for commercial purposes.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/