The gastronomic values of the destinations have a significant effect on the travel preferences of the tourists. In addition, it can be stated that these values have a significant effect on tourists' evaluations of their trips and their recommendation intentions. In this context, it has gained importance to conduct studies on the effect of gastronomy experiences on satisfaction and recommendation behaviors. In this study, it is aimed to determine the relationships between the related variables. While the universe of the study consisted of tourists traveling to Turkey, data was obtained from a sample of 233 tourists. The collected data were analyzed by means of SPSS and Smart-PLS programs. According to the results of the analysis, tourist satisfaction affects recommendation intention. In addition, the decisive role of gastronomy experiences on both tourist satisfaction and recommendation behavior has been determined
Destinasyonların sahip oldukları gastronomi değerleri turistlerin seyahat tercihleri üzerinde önemli düzeyde etkilidir. Ayrıca bu değerlerin turistlerin seyahatlerini değerlendirmelerinde ve tavsiye niyetlerinde de kayda değer bir etkiye sahip olduğu ifade edilebilir. Bu bağlamda gastronomi deneyimlerinin memnuniyet durumunu ve tavsiye davranışlarını etkilediği yönünde çalışmaların yapılması önem kazanmıştır. Bu çalışmada ilgili değişkenler arasındaki ilişkilerin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın evreni Türkiye seyahati gerçekleştiren turistlerden oluşmakta iken 233 turistten oluşan örneklemden veri elde edilmiştir. Toplanan veriler SPSS ve Smart-PLS programları vasıtasıyla analize tabi tutulmuştur. Analiz sonuçlarına göre turist memnuniyeti tavsiye niyetini etkilemektedir. Ayrıca gastronomi deneyimlerinin hem turist memnuniyeti üzerinde hem de tavsiye davranışında belirleyici rolü tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 21, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 7 Issue: 1 |