Conscious customers act
with suspicion towards the use of food additives regarding human health. The
same concern is also for people having religious sensitivity and food additives
are classified as halal, haram or doubtful. Information about food additive contents
and the source they came from are not mentioned in detail on food labels. The
aim of this study is to determine the doubtful E-coded food additives stated in
food labels and to find out which of the food groups they generally belong to. In
this study firstly, foods are grouped according to their characteristics and 419
food labels belonging to different brands are examined. The results of the
study indicate that among 419 food labels, 198 of them has doubtful E-coded additives
and totally there exist 65 different type of doubtful E-coded additives. Mostly
doubtful E-codes exists for sauces, baked goods, candies and gums, cakes, meat
and charcuteries food groups.
Sağlık açısından bilinçli tüketiciler gıda
katkı maddelerine şüphe ile yaklaşmaktadır. Aynı durum dini hassasiyetlere
sahip kişiler içinde geçerli olup katkı maddeleri helal, haram ve şüpheli
olarak sınıflandırılmaktadır. Gıda etiketlerinde katkı maddelerinin içerikleri
ve elde edildikleri kaynaklar hakkında detaylı bilgilere yer verilmemektedir.
Bu çalışmanın amacı gıda etiketleri üzerinde yer alan E-kodlu katkı maddelerinden
helal olması şüpheli olanların belirlenmesi ve şüpheli olan katkı maddelerinin
daha çok hangi ürün grupları içerisinde yer aldığının tespit edilmesidir.
Çalışmada öncelikle gıda maddeleri, ürün gruplarına göre sınıflandırılmış, çeşitli
markalardan oluşan toplam 419 adet ürünün gıda etiketleri incelenmiştir.
Araştırma sonuçlarına göre incelenen 419 gıda etiketinden 198’inde helal durumu
şüpheli E-kodlu katkı maddesi tespit edilmiştir. Helal olması şüpheli E-kodlu katkı maddeleri 65 çeşittir. Soslar, unlu mamuller,
şekerlemeler, kekler, et ve şarküteri ürünleri ve sakızlar helal olması şüpheli
E-kodlu katkı maddelerinin yoğun olarak kullanıldığı ürün gruplarıdır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Journal Section | Tourism |
Authors | |
Publication Date | June 15, 2019 |
Submission Date | February 12, 2019 |
Acceptance Date | May 29, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 22 Issue: 41 |
Baun SOBED