Research Article
BibTex RIS Cite

Rumex acetosella L’nin Biyoalınabilir Antioksidan Özelliklerinin Belirlenmesi

Year 2019, Volume: 33 Issue: 2, 197 - 207, 02.12.2019

Abstract

Yeşil
yapraklı yenilebilir bitkiler, insan beslenmesinde önemli rol oynayan antioksidan
bileşikleri yüksek miktarda içerdikleri için, günlük diyetin önemli
bileşenleridir. İnsan organizması, reaktif oksijen türlerinin zararlı
etkilerini yok etmek için doğal olarak antioksidan koruma sistemlerine sahip
olsa da, bu savunma sistemi oksidatif stresin önlenmesi için yeterli değildir.
Bu nedenle, diyetle alınan antioksidanlar hücresel savunmaları artırabilir ve
hücre bileşenlerinin oksidatif hasarları önlemeye yardımcı olabilir. Bitkilerin
içerdikleri antioksidan konsantrasyonu, büyüme evresine, bitkinin farklı
bölümlerine, iklime ve mevsimlere göre değişmektedir. Bununla birlikte, bu bileşiklerin
birikimi yapraklarda çok yüksektir. Rumex
acetosella
L., Polyganaceae familyasına aittir ve Türkiye'de yerel olarak
"Kuzu kulağı" olarak bilinmektedir. 
Rumex acetosella L.'nin
yaprakları, başta salata ve sos şeklinde olmak üzere gıda olarak kullanılmaktadır.
Buna ek olarak, Rumex acetosella L. Anadolu’da
geleneksel tıpta, iltihap kurutucu olarak, ekzama gibi cilt hastalıklarında,
karaciğer rahatsızlıklarında ve kanser tedavisinde kullanılmaktadır. Bu
çalışmanın amacı, Rumex acetosella L.
yapraklarının toplam fenolik içeriğini, antioksidan kapasitesinin ve bunların
biyoalınabilirliklerinin araştırılmasıdır.



Biyoalınabilirliğin
belirlenmesi için in-vitro olarak sindirim sistemi taklit edilmiş ve örneklere enzimatik
ekstraksiyon işlemi uygulanmıştır. Bitkilerin ekstrakte edilebilir toplam
fenolik içeriği 3,48-6,47 GAE /100g iken, hidrolize edilebilir toplam fenolik
içeriği, 9,46-13,64 mg GAE /100g arasında değişmektedir. ABTS metoduna göre
biyoalınabilirlik % 40,02- %83,28 arasında belirlenmiştir. Sonuç olarak bu
çalışma,
Rumex
acetosella
L.’nın antioksidan bileşikleri içeren iyi bir kaynak olduğunu göstermektedir.

References

  • 1. Referans: Prof. Dr. Nurcan DeğirmencioğluBandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Bandırma Meslek Yüksek Okulu, Gıda İşleme Bölümü E- mail: nurcan.degirmencioglu@gmail.comTel: 0 266 714 93 02- 03
  • 2. Referans: Yrd. Doç. Dr. Ayşe Neslihan İnkaya DündarBursa Teknik Üniversitesi, Doğa Bilimleri, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Gıda Mühendisliği BölümüE- mail: neslihanayse@gmail.comTel: 0 224 300 35 01
  • 3.Referans: Yrd. Doç.Dr. Emine AYDINDüzce Üniversitesi, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Tarımsal Biyoteknoloji BölümüE-mail: emineaydin@duzce.edu.trTel: 0 380 541 22 94
Year 2019, Volume: 33 Issue: 2, 197 - 207, 02.12.2019

Abstract

References

  • 1. Referans: Prof. Dr. Nurcan DeğirmencioğluBandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Bandırma Meslek Yüksek Okulu, Gıda İşleme Bölümü E- mail: nurcan.degirmencioglu@gmail.comTel: 0 266 714 93 02- 03
  • 2. Referans: Yrd. Doç. Dr. Ayşe Neslihan İnkaya DündarBursa Teknik Üniversitesi, Doğa Bilimleri, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Gıda Mühendisliği BölümüE- mail: neslihanayse@gmail.comTel: 0 224 300 35 01
  • 3.Referans: Yrd. Doç.Dr. Emine AYDINDüzce Üniversitesi, Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Tarımsal Biyoteknoloji BölümüE-mail: emineaydin@duzce.edu.trTel: 0 380 541 22 94
There are 3 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Food Engineering
Journal Section Research Articles
Authors

Merve Sabuncu 0000-0001-8771-0643

Merve Konak This is me 0000-0003-1451-8452

Yasemin Şahan 0000-0003-3457-251X

Publication Date December 2, 2019
Submission Date February 6, 2019
Published in Issue Year 2019 Volume: 33 Issue: 2

Cite

APA Sabuncu, M., Konak, M., & Şahan, Y. (2019). Rumex acetosella L’nin Biyoalınabilir Antioksidan Özelliklerinin Belirlenmesi. Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33(2), 197-207.

 25056 

Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.