Yeşil
yapraklı yenilebilir bitkiler, insan beslenmesinde önemli rol oynayan antioksidan
bileşikleri yüksek miktarda içerdikleri için, günlük diyetin önemli
bileşenleridir. İnsan organizması, reaktif oksijen türlerinin zararlı
etkilerini yok etmek için doğal olarak antioksidan koruma sistemlerine sahip
olsa da, bu savunma sistemi oksidatif stresin önlenmesi için yeterli değildir.
Bu nedenle, diyetle alınan antioksidanlar hücresel savunmaları artırabilir ve
hücre bileşenlerinin oksidatif hasarları önlemeye yardımcı olabilir. Bitkilerin
içerdikleri antioksidan konsantrasyonu, büyüme evresine, bitkinin farklı
bölümlerine, iklime ve mevsimlere göre değişmektedir. Bununla birlikte, bu bileşiklerin
birikimi yapraklarda çok yüksektir. Rumex
acetosella L., Polyganaceae familyasına aittir ve Türkiye'de yerel olarak
"Kuzu kulağı" olarak bilinmektedir.
Rumex acetosella L.'nin
yaprakları, başta salata ve sos şeklinde olmak üzere gıda olarak kullanılmaktadır.
Buna ek olarak, Rumex acetosella L. Anadolu’da
geleneksel tıpta, iltihap kurutucu olarak, ekzama gibi cilt hastalıklarında,
karaciğer rahatsızlıklarında ve kanser tedavisinde kullanılmaktadır. Bu
çalışmanın amacı, Rumex acetosella L.
yapraklarının toplam fenolik içeriğini, antioksidan kapasitesinin ve bunların
biyoalınabilirliklerinin araştırılmasıdır.
Biyoalınabilirliğin
belirlenmesi için in-vitro olarak sindirim sistemi taklit edilmiş ve örneklere enzimatik
ekstraksiyon işlemi uygulanmıştır. Bitkilerin ekstrakte edilebilir toplam
fenolik içeriği 3,48-6,47 GAE /100g iken, hidrolize edilebilir toplam fenolik
içeriği, 9,46-13,64 mg GAE /100g arasında değişmektedir. ABTS metoduna göre
biyoalınabilirlik % 40,02- %83,28 arasında belirlenmiştir. Sonuç olarak bu
çalışma, Rumex
acetosella L.’nın antioksidan bileşikleri içeren iyi bir kaynak olduğunu göstermektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 2, 2019 |
Submission Date | February 6, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 33 Issue: 2 |
Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.