The oxidation of fats which have an important place in living life with different factors leads to loss of food and quality. Antioxidants are used to inhibit oxidative reactions. The antioxidative effect is known as one of the most important biological activities of phenolic compounds. Thymoquinone, the main active component of black cumin essential oil, has protective and therapeutic effects and has been the subject of research in many studies due to its therapeutic properties. In this review, free radicals, antioxidants, lipid oxidation, measuring methods for lipid oxidation, phenolic compounds and their potential to prevent lipid oxidation, thymoquinone and its therapeutic potential, antioxidant, antifungal, antiviral and antibacterial activity were evaluated.
Canlı yaşamında önemli yeri olan yağların farklı etkenler ile oksidasyona uğraması besin ve kalite kaybına yol açmaktadır. Oksidatif reaksiyonlarla mücadele etmek için antioksidanlar kullanılmaktadır. Antioksidatif etki fenolik bileşiklerin en önemli biyolojik aktivitelerinden biri olarak bilinmektedir. Koruyucu ve tedavi edici etkileri bulunan ve çörekotu esansiyel yağının ana aktif bileşeni olan timokinon da sahip olduğu terapötik özelliklerden dolayı birçok çalışmada araştırma konusu olmuştur. Bu derlemede serbest radikaller, antioksidanlar, lipit oksidasyonu, lipit oksidasyonu ölçüm yöntemleri, fenolik bileşikler ve lipit oksidasyonunu önleme aktiviteleri ile timokinonun yapısı, koruyucu ve tedavi edici özellikleri, antioksidan, antifungal, antiviral ve antibakteriyel etkileri üzerine yapılan çalışmalar değerlendirilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Review |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2020 |
Submission Date | November 21, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 34 Issue: 2 |
Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.