Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsünde, Türkiye
asma genetik kaynaklarının toplanması ve tanımlanması çalışmaları kapsamında kurulu
bulunan Milli Koleksiyon Bağında yer alan Çanakkale ili yerel üzüm
çeşitlerinden bazıları incelenerek teknolojik açıdan meyve suyuna işlenmeye
uygunluklarının belirlenmesine çalışılmıştır. Çalışmada Çanakkale yerel üzüm
çeşitlerinden Beylerce, Kara Yaprak, Sıdalak, Kara Sakız ve Kara Lahana
çeşitleri materyal olarak kullanılmıştır. Üzüm çeşitlerinin ve çeşitlerden elde
edilen üzüm suyu örneklerinin şıra randımanı (%), suda çözünen kuru madde (%
S.Ç.K.M), toplam asitlik, pH, toplam şeker, askorbik asit (Vitamin C), toplam
fenolik madde, toplam antosiyanin ve toplam tanen özellikleri belirlenmiş,
duyusal açıdan renk, koku ve tad özellikleri değerlendirilmiştir. Üzüm suyuna
işlenen yerel üzüm çeşitlerinin SÇKM (briks) değerleri % 15,2-22 arasında,
toplam asit miktarının ise 3,8-7,1 g/L arasında olduğu tespit edilmiştir. Kara
Lahana (kırmızı) şıra randımanı en yüksek (% 69), çeşit olurken, % 57,6
randıman ile Sıdalak (beyaz) ve % 57,1 randıman ile Kara Sakız (kırmızı) çeşidi
şıra randımanı yüksek diğer çeşitler olmuştur. Kara Lahana üzüm çeşidi, toplam
fenolik madde (883 mg/L) ve toplam antosiyanin (100,4 mg/L) bakımından, Kara
Sakız çeşidi ise toplam tanen miktarı (2,5 g/L) ve askorbik asit miktarı (6,4
mg/100 ml) en yüksek içeriğe sahip çeşitler olarak ön plana çıkmışlardır.
Duyusal değerlendirmede çeşit renginin etkili olduğu ve kırmızıve siyah renkli
üzüm sularının, beyaz üzüm sularına nazaran daha yüksek puanlar aldığı
görülmüştür
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 28, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 6 |