Uterine fibroids, which can occur frequently in the female reproductive system, are a worldwide health problem. Uterine fibroids, which can be seen mostly as symptomless, can also manifest themselves with problems such as pelvic pain, abdominal bloating, and reproductive problems. Although the development of uterine fibroids is associated with many epidemiological factors, the underlying mechanism is not fully understood. Risk factors for uterine fibroids include age, heredity, hormonal factors, reproductive factors, anthropometric characteristics, nutrition, alcohol and caffeine, and physical activity. Among these factors, when the studies on nutrition were examined, it was seen that especially oil, vegetables and fruits, vitamins, and dairy products were emphasized. It is thought that the consumption of vegetables and fruits and vitamin D levels, which are among these nutritional factors, may be related to uterine fibroids, but it seems that more studies are needed.
Kadın üreme sisteminde sıklıkla ortaya çıkabilen Uterin miyomlar, dünya çapında ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Çoğunlukla semptomsuz olarak görülebilen Uterin miyomlar pelvik ağrı, karında şişkinlik, üreme problemleri gibi sorunlarla da kendini gösterebilmektedir. Uterin miyom gelişimi birçok epidemiyolojik faktör ile ilişkilendirilse de altında yatan mekanizma tam olarak anlaşılamamıştır. Uterin miyomlar için risk faktörleri arasında yaş, kalıtım, hormonal faktörler, üreme faktörleri, antropometrik özellikler, beslenme, alkol ve kafein ve fiziksel aktivite bulunmaktadır. Bu faktörler arasından beslenme ile ilgili çalışmalar incelendiğinde özellikle yağ, sebze ve meyve, vitaminler ile süt ürünleri konularının üzerinde durulduğu görülmüştür. Bu besinsel faktörlerden sebze ve meyve tüketimi ile D vitamini seviyelerinin Uterin miyomlar ile ilişkili olabileceği düşünülmekte fakat daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğu görülmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Reviews |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 3 Issue: 1 |