Bu çalışmada tahinde Salmonella spp. ve Listeria spp. kontaminasyonunun biyokontrolünün sağlanması amaçlanmıştır. Bu amaçla Kahramanmaraş piyasasından 10 adet farklı tahin örneği temin edilerek Salmonella spp., Listeria spp., total mezofilik aerobik bakteri (TMAB), maya-küf, Staphylococcus spp. ve koliform bakteri sayımları yapılmıştır. Lactiplantibacillus plantarum ve CompaniLactobacillus alimentarius suşlarının Salmonella typhimurium ve Listeria monocytogenes suşlarına karşı antagonistik etkileri belirlenmiştir. Depolanan örneklerden 1. gün dahil 7., 14., 21. ve 28. günlerde inoküle edilen tüm mikroorganizmaların sayıları belirlenmiştir. Bir örnekte Salmonella enterica serovar typhimurium bulunmuştur. Örneklerin ortalama TMAB ve maya-küf sayıları sırasıyla 3,50 ve 3,39 log kob/g olarak belirlenmiştir. L. plantarum suşları, besiyerindeki patojenlere karşı C. alimentarius suşlarına göre daha güçlü antagonistik etki göstermiştir.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
2020/3-13 YLS
In this study, it was aimed to provide biocontrol of Salmonella spp. and Listeria spp. contamination in tahini. For this purpose, 10 different tahini samples were obtained from Kahramanmaraş market and enumeration of Salmonella spp., Listeria spp., total mesophilic aerobic bacteria (TMAB), yeast-mold, Staphylococcus spp. and coliform bacteria were made. Antagonistic effects of Lactiplantibacillus plantarum and CompaniLactobacillus alimentarius strains against Salmonella typhimurium and Listeria monocytogenes strains were determined. The numbers of all microorganisms inoculated on the 7th, 14th, 21st and 28th days, including the first day, were determined from the stored samples. Salmonella enterica serovar typhimurium was found in one sample. The mean TMAB and yeast-mold counts of the samples were determined as 3.50 and 3.39 log cfu/g, respectively. L. plantarum strains showed stronger antagonistic effects than C. alimentarius strains against pathogens in the medium.
2020/3-13 YLS
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Project Number | 2020/3-13 YLS |
Publication Date | June 24, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 |
“Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.