The leaves and flowers of Coltsfoot have long been used for the
therapeutic purposes, especially for respiratory ailments. Coltsfoot is also
considered as a natural food flavoring due its aroma-rich property. In the
present study, aroma compounds of shade-dried leaves and flowers of coltsfoot
were isolated by purge and trap method and analyzed by GC and GC-MS. A total of
30 aroma compounds, including notably monoterpenes and sesquiterpenes were
determinated. Results showed that the terpenes, such as; linalool (20.79 %), caryophyllene
(16.36 %), α-pinene (9.72%), (E)-β-farnesene
(9.07), germacrene (7.78%) and camphene (4.48%), were the most abundant
compounds among overall aroma profile.
Öksürük otunun yaprakları ve
çiçekleri uzun yıllardır başta öksürük gibi boğaz yolu enfeksiyonları olmak
üzere, birçok farklı hastalığa karşı tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Ayrıca,
aroma maddelerince zengin oluşu, öksürük otunun gıda sektöründe aroma verici
olarak değerlendirilmesine olanak sağlamıştır. Bu çalışmada, gölgede kurutulmuş
Öksürük otu yaprakları ve çiçeklerinin aroma maddeleri purge and trap
yöntemiyle izole edilmiş ve GC-MS cihazıyla analiz edilmiştir. Çalışmada elde
edilen verilere göre, Öksürük otunda baskın olarak moterpenler ve sesquiterpenlerin
oluşturduğu toplamda 30 aroma bileşiği tespit edilmiştir. Bu bileşikler
içerisinde Öksürük otunda linalool (% 20.79), karyofilen (%16.36), α-pinen (%9.72), (E)-β-farnesen (%9.07), germakren
(%7.78) ve kamfen (%4.48) olduğu belirlenmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 29, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 33 Issue: 1 |
From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.