Canlıların
beslenmesinde yer alan proteinler, büyüme, gelişme, hormon ve enzimlerin
sentezi gibi birçok hayati mekanizmada yer alan hücresel fonksiyonların yerine
getirilmesinde önemli bir role sahiptir. Proteinler, bitkisel ve hayvansal
kaynaklı proteinler olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Genellikle hayvansal
kaynaklı beslenmeden başta et ve et ürünleri olmak üzere protein ihtiyacımızı
karşılıyor olsak da bitkisel proteinlerde beslenmemizde hem direkt protein
kaynağı olan hammaddelerle hem de ekstrakt olarak yer aldıkları ürünlerin
tüketimi ile yer almaktadır. Protein izolatları bitkisel kaynaklardan
izoelektrik ve tuz çöktürmesi yöntemleri ile ayrıştırılmakta ve elde edilen
proteinler fonksiyonel özelliklerine göre gıda formülasyonlarında
kullanılmaktadır. Bu derlemede, izoelektrik ve tuz çöktürmesi yöntemlerinin
ayrı ayrı protein izolatlarının üretilmesine olan etkilerinin araştırılması,
elde edilen izolatların verimliliği ve fonksiyonel özelliklerinin
karşılaştırılması konusunda bilgi verilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 31, 1018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 33 Issue: 2 |
From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.