Research Article
BibTex RIS Cite

The Effect of Germination on the Chemical Composition, Phenolic and Antioxidant Potential of White, Red, and Black Millet (Pennisetum glaucum) Flour

Year 2024, Volume: 39 Issue: 1, 162 - 181, 28.06.2024

Abstract

In this study, white, red, and black millets were germinated to obtain flour. The chemical composition, color properties, phenolic and antioxidant potential, and mineral composition of ungerminated and germinated flours were determined. While the moisture content of millet flour decreased with germination, a slight increase in protein content was observed. Germination led to a general increase in the L* values of millet flours. The germination process resulted in a 4.94-fold, 4.96-fold, and 2.85-fold increase in the total phenolic composition of white, red, and black millet flours. The most significant increase among minerals due to germination occurred in calcium. Structural changes induced by germination in millet flours were identified using FT-IR spectroscopy. These findings suggest that millet, known as birdseed in our country, can become a valuable functional food source for humans when germinated.

Project Number

1919B012303676

References

  • Abdelrahaman, S. M., Elmaki, H. B., Idris, W. H., Hassan, A. B., Babiker, E. E. ve El Tinay, A. H. (2007) Antinutritional factor content and hydrochloric acid extractability of minerals in pearl millet cultivars as affected by germination. Int J Food Sci Nutr 58(1):6-17. doi:10.1080/09637480601093236
  • Abioye, V. F., Babarinde, G. O., Ogunlakin, G. O., Adejuyitan, J. A., Olatunde, S. J. ve Abioye, A. O. (2022) Varietal and processing influence on nutritional and phytochemical properties of finger millet: A review. Heliyon 8(12):e12310. doi:10.1016/j.heliyon.2022.e12310
  • Afify, A. E. M. M. R., El-Beltagi, H. S., El-Salam, S. M. A. ve Omran, A. A. (2012) Effect of soaking, cooking, germination and fermentation processing on proximate analysis and mineral content of three white sorghum varieties (Sorghum bicolor L. Moench). Not Bot Horti Agrobo 40(2):92-98. doi:10.15835/NBHA4027930

Çimlenmenin Beyaz, Kırmızı ve Siyah Darı Ununun Kimyasal Bileşimi, Fenolik ve Antioksidan Potansiyeli ile Mineral Bileşimine Etkisi

Year 2024, Volume: 39 Issue: 1, 162 - 181, 28.06.2024

Abstract

Bu çalışmada, beyaz, kırmız ve siyah renkteki darılar çimlendirilerek un elde edilmiştir. Çimlenmemiş ve çimlenmiş unların kimyasal bileşimi, renk özellikleri, fenolik ve antioksidan potansiyeli ile mineral bileşimi belirlenmiştir. Darı unlarının nem içeriği çimlenme ile azalırken, protein içeriğinde hafif bir artış gözlenmiştir. Çimlenme işlemi, darı unlarının L* değerlerinde genel bir artışa neden olmuştur. Çimlenme sürecinin beyaz, kırmızı ve siyah darı unlarının toplam fenolik bileşiminde sırasıyla 4.94, 4.96 ve 2.85 kat artışa neden olmuştur. Çimlenme ile mineraller arasında en çok artış kalsiyumda meydana gelmiştir. Çimlenmenin darı unlarında meydana getirdiği yapısal değişiklikler FT-IR spektroskopisi ile belirlenmiştir. Bu sonuçlar, ülkemizde kuş yemi olarak bilinen darının, çimlendirilmesiyle insanlar için değerli bir fonksiyonel gıda kaynağına dönüşebileceğini göstermektedir.

Supporting Institution

TUBİTAK

Project Number

1919B012303676

Thanks

Bu çalışma, TÜBİTAK 2209-A -Üniversite Öğrencileri Yurt İçi Araştırma Projeleri Destek Programı kapsamında 1919B012303676 başvuru numarası ile desteklenmiştir.

References

  • Abdelrahaman, S. M., Elmaki, H. B., Idris, W. H., Hassan, A. B., Babiker, E. E. ve El Tinay, A. H. (2007) Antinutritional factor content and hydrochloric acid extractability of minerals in pearl millet cultivars as affected by germination. Int J Food Sci Nutr 58(1):6-17. doi:10.1080/09637480601093236
  • Abioye, V. F., Babarinde, G. O., Ogunlakin, G. O., Adejuyitan, J. A., Olatunde, S. J. ve Abioye, A. O. (2022) Varietal and processing influence on nutritional and phytochemical properties of finger millet: A review. Heliyon 8(12):e12310. doi:10.1016/j.heliyon.2022.e12310
  • Afify, A. E. M. M. R., El-Beltagi, H. S., El-Salam, S. M. A. ve Omran, A. A. (2012) Effect of soaking, cooking, germination and fermentation processing on proximate analysis and mineral content of three white sorghum varieties (Sorghum bicolor L. Moench). Not Bot Horti Agrobo 40(2):92-98. doi:10.15835/NBHA4027930
There are 3 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Food Engineering
Journal Section Research Article
Authors

Tülin Eker 0000-0001-9726-160X

Rabia Turan 0009-0009-6479-8211

Project Number 1919B012303676
Publication Date June 28, 2024
Submission Date May 4, 2024
Acceptance Date May 31, 2024
Published in Issue Year 2024 Volume: 39 Issue: 1

Cite

APA Eker, T., & Turan, R. (2024). Çimlenmenin Beyaz, Kırmızı ve Siyah Darı Ununun Kimyasal Bileşimi, Fenolik ve Antioksidan Potansiyeli ile Mineral Bileşimine Etkisi. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 39(1), 162-181.
AMA Eker T, Turan R. Çimlenmenin Beyaz, Kırmızı ve Siyah Darı Ununun Kimyasal Bileşimi, Fenolik ve Antioksidan Potansiyeli ile Mineral Bileşimine Etkisi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. June 2024;39(1):162-181.
Chicago Eker, Tülin, and Rabia Turan. “Çimlenmenin Beyaz, Kırmızı Ve Siyah Darı Ununun Kimyasal Bileşimi, Fenolik Ve Antioksidan Potansiyeli Ile Mineral Bileşimine Etkisi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 39, no. 1 (June 2024): 162-81.
EndNote Eker T, Turan R (June 1, 2024) Çimlenmenin Beyaz, Kırmızı ve Siyah Darı Ununun Kimyasal Bileşimi, Fenolik ve Antioksidan Potansiyeli ile Mineral Bileşimine Etkisi. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 39 1 162–181.
IEEE T. Eker and R. Turan, “Çimlenmenin Beyaz, Kırmızı ve Siyah Darı Ununun Kimyasal Bileşimi, Fenolik ve Antioksidan Potansiyeli ile Mineral Bileşimine Etkisi”, Çukurova J. Agric. Food. Sciences, vol. 39, no. 1, pp. 162–181, 2024.
ISNAD Eker, Tülin - Turan, Rabia. “Çimlenmenin Beyaz, Kırmızı Ve Siyah Darı Ununun Kimyasal Bileşimi, Fenolik Ve Antioksidan Potansiyeli Ile Mineral Bileşimine Etkisi”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 39/1 (June 2024), 162-181.
JAMA Eker T, Turan R. Çimlenmenin Beyaz, Kırmızı ve Siyah Darı Ununun Kimyasal Bileşimi, Fenolik ve Antioksidan Potansiyeli ile Mineral Bileşimine Etkisi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2024;39:162–181.
MLA Eker, Tülin and Rabia Turan. “Çimlenmenin Beyaz, Kırmızı Ve Siyah Darı Ununun Kimyasal Bileşimi, Fenolik Ve Antioksidan Potansiyeli Ile Mineral Bileşimine Etkisi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, vol. 39, no. 1, 2024, pp. 162-81.
Vancouver Eker T, Turan R. Çimlenmenin Beyaz, Kırmızı ve Siyah Darı Ununun Kimyasal Bileşimi, Fenolik ve Antioksidan Potansiyeli ile Mineral Bileşimine Etkisi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2024;39(1):162-81.

From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.