Bu çalışmanın amacı, odunun yan bileşiği olan reçine
ve reçine temizleme yöntemlerinin su bazlı verniklerin katman sertliğini nasıl
etkilediğini belirlemektir. Bu amaçla, anatomik yapısı itibariye farklı reçine
miktarlarına sahip sarıçam (Pinus sylvestris L.), karaçam (Pinus nigra subsp.),
melez (Larix decidua) ve Ladin (Picea abies) odunları tercih edilmiştir.
Örneklere aseton, selülozik tiner, sodyum hidroksit (NaOH) , sodyum hidroksit+
hidrojen peroksit (NaOH + H2O2) ve Arap sabunu kimyasalları kullanılarak,
fiziksel ve kimyasal reçine temizleme işlemi uygulanmıştır. Daha sonra bu örnek
yüzeylerine tek ve iki bileşenli su bazlı vernikler sürülmüştür. Ardından,
örnekler ASTM-D 1211 de belirtilen esaslar doğrultusunda sıcak-soğuk testine
tabi tutulmuştur. Örneklerde meydana gelen sertlik değişimleri ASTM D 2240’e
göre incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, reçine temizleme kimyasalları
ve yöntemlerinin su bazlı verniklerin katman sertliği üzerinde etkisinin
olmadığı tespit edilmiştir.
The aim of this study was to the investigate the
effect of the resin which an additional components of wood and resin cleaning
methods on the performance of the varnish layer. For this purpose, scots pine
(Pinussylvestris L.), black pine (Pinusnigra subsp.), larch (Larix decidua) and
spruce (Piceaabies) woods were preferred which are anatomically include
different amount of resin. Physical and chemical resin cleaning process was
performed on the samples using acetone, cellulosic thinner, sodium hydroxide +
hydrogen peroxide (NaOH + H2O2) and soft soap. Then, one and two component
water-based varnishes were applied to the surface of these samples. Later,
samples were exposed to hot and cold-check test in accordance with the
principles of ASTM D-1211. The changes
of the hardness values of samples were investigated according to ASTM D 2240.
As the result of the study, it
is found that the resin cleaning chemicals and methods were ineffective on the
layer hardness value of water-based varnishes.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | January 31, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 5 Issue: 1 |