EKONOMİK KRİZ VE HALK EKMEK KUYRUKLARI: MERSİN ÖRNEĞİ
Year 2023,
Volume: 13 Issue: 26, 783 - 804, 30.11.2023
Erkan Aktaş
,
İhsan Kamalak
,
İlkay Yılmaz
Abstract
Ekonomik krizler, genel halk kitlesinin ve özellikle düşük gelir gruplarının reel gelirlerini önemli ölçüde azaltabilir. Enflasyon ve işsizlikle ilgili doğru ve güvenilir istatistikler, ekonomik krizlerin bu tür olumsuz etkilerini anlamamıza yardımcı olur. Ekonomiyle ilgili istatistiklere güven duyulmadığı bir ortamda, iktisatçılar ve sosyal bilimciler alternatif göstergeler arayabilirler. Bu çalışmada, 2022 yılında halk ekmek satış noktaları önlerinde ortaya çıkan kuyrukların, ekonomik krizin bir yansıması olup olmadığı araştırılmıştır. Ağustos 2022 ayında Mersin Büyükşehir Belediyesi halk ekmek satış noktaları önlerinde oluşan ekmek kuyruklarında bekleyen 442 kişiyle yapılan anket çalışması; bu kuyruklarda bekleyenlerin büyük çoğunluğunun dar gelirlilerden oluştuğunu ve halk ekmeğin öncelikle düşük fiyatı nedeniyle tercih edildiğini göstermiştir. Mersin'de gündüz sıcaklığının 30 derecenin üzerinde seyrettiği bir dönemde, halk ekmek satın almak için ortalama 1300 metre yüründüğü ve 35 dakika beklendiği tespit edilmiştir. Ankete katılanların yaklaşık yüzde 88'i ülkede ekonomik kriz yaşandığını düşünürken yaklaşık yüzde 68'i halk ekmek satış noktaları önünde oluşan kuyruklarla ülkedeki ekonomik kriz arasında doğrudan bir bağlantı görmektedir. Halk ekmek satın alanların ezici çoğunluğu bu ekmeği düşük fiyatına rağmen kaliteli bulmakta ve bireylere satılan halk ekmek miktarına getirilen sınırlamaların kaldırılması gerektiği düşünmektedir.
References
- Abbie Erler, H. (2012). A new face of poverty? Economic crises and poverty discourses. Poverty & Public Policy, 4(4), 183-204.
- Açan, B. (2007). Kolayda Mallarda Müşteri Profili ve Tüketim Tercihleri: İstanbul Halk Ekmek Müşterilerine Yönelik Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 21(2), 261-280.
- Ahmed, V., & O’Donoghue, C. (2010). Global economic crisis and poverty in Pakistan. International Journal of Microsimulation, 3(1), 127-129.
- Aktaş, E., Aygun, I., & Basargan, B. (2020). Ekmek tüketim davranışını etkileyen faktörler: Mersin ili örneği. Journal of Applied and Theoretical Social Sciences, 2(1), 15-32.
- Balisacan, A., Piza, S., Mapa, D. C. S., Abad Santos, C., & Odra, D. (2010). The Philippine economy and poverty during the global economic crisis (No. 2010, 08). UPSE Discussion Paper
- Castillo Fernández, D., & Arzate Salgado, J. (2016). Economic crisis, poverty and social policy in Mexico. Critical Sociology, 42(1), 87-104.
- Dede, O. D. (2023) Sayılarla Türkiye TR62 Adana, Mersin Nisan 2023. https://www.adaso.org.tr/Content/Files/fileMenager/2023/5/4-T%C3%BCrkiye_Il_Sunumu_Adana_Nisan%202023.pdf, Erişim Tarihi: 01.11.2023
- Donald, A., B. & Lindren, B. W., (1996), Statistics: Theory and Methods, Wadsworth, California: Publishing Company.
- DİSKAR (2022). Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi. https://arastirma.disk.org.tr
/?page_id=12. . Erişim Tarihi: 20.10.2022
- Eryiğit, M., & Yıldırım, G. (2018). Yerel Yönetimlerde Sosyal Sorumluluk Bağlamında İstanbul Halk Ekmek Aş’nin İncelenmesi. İstanbul Aydın Üniversitesi Dergisi, 10(2), 101-122.
- Güler, M. (2014). Toplumcu Belediyeciliğin Doğuş Koşulları Üzerine, içinde Yerel Yönetimlerde Sosyal Demokrasi Toplumcu Belediyecilik: Teorik Yaklaşımlar, Türkiye Uygulamaları, der. İ. Kamalak ve H. Gül, Kalkedon Yayınları:
İstanbul
- Hair Jr., J. F., Anderson, R. E., Tatham, R. L., & Black, W. C. (1998). Multivariate Data Analysis (5th ed.). Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall.
- Kartal, M., (1998). Bilimsel Araştırmalarda Hipotez Testleri, Parametrik ve Nonparametrik Teknikler, Erzurum: Şafak Yayınevi.
- Kourkouta, L., Sialakis, C., Iliadis, C., Mihalache, A. M., Krepia, V., Sapountzi-Krepia, D., & Kaptanoglu, A. Y. (2020). The Impact of the Economic Crisis in the Welfare State. International Journal of Caring Sciences, 13(3), 22-78.
- Mahler, D. G., Yonzan, N., & Lakner, C. (2022). The impact of COVID-19 on global inequality and poverty. Policy Research Working Paper 10198, World Bank Group https://doi.org/10.1596/1813-9450-10198
- Malhotra, N. K. (2004). Marketing Research (An Applied Orientation), New York: Pearson Prentice Hill.
- Melidis, M., & Tzagkarakis, S. I. (2022). The evolution of social vulnerability in Greece during the economic crisis (2008-2017). European Societies, 24(2), 229-250.
- Meteoroloji Genel Müdürlüğü (2023). İllere Ait Mevsim Normalleri, Mersin, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı https://mgm.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?k=H&m=MERSIN, Erişim tarihi: 15.10.2023
- Nambissan, G. B. (2014). The global economic crisis, poverty and education: a perspective from India. In Education, Capitalism and the Global Crisis (ss. 29-37). Routledge.
- Nikoloski, Z. (2011). Impact of financial crises on poverty in the developing world: an empirical approach. Journal of Development Studies, 47(11), 1757-1779.
- Panori, A., & Psycharis, Y. (2018). The impact of the economic crisis on poverty and welfare in Athens. Region et Developpement, 48, 23-40.
- Papatheodorou, C. (2014). Economic crisis, poverty and deprivation in Greece. Greek capitalism in crisis: Marxist analyses, 179-95.
- Pérez-Peña, M. C., & Pereira, E. T. (2021). How has the Economic Crisis Affected the Poverty Situation in Spain and Portugal. Rev Econ Bus, 2(5), 148.
- TÜİK (2022a). Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları, 2021. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=45500 Erişim Tarihi: 20.10.2022
- TÜİK (2022b). Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması Bölgesel Sonuçları, 2021. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Gelir-ve-Yasam-Kosullari-Arastirmasi-Bolgesel-Sonuclari-2021-45582. Erişim Tarihi: 20.10.2022
- Yaman, A. (2022). Kentin temel gıda maddesi olan ekmeğin üretim ve tüketim sürecinin ekonomi politiği. İdealkent, 13(35), 252-279.
ECONOMIC CRISIS AND PEOPLE'S BREAD QUEUES: THE CASE OF MERSIN PROVINCE
Year 2023,
Volume: 13 Issue: 26, 783 - 804, 30.11.2023
Erkan Aktaş
,
İhsan Kamalak
,
İlkay Yılmaz
Abstract
Economic crises could decrease the real incomes of the general public and especially the low-income groups. Accurate and reliable statistics, especially on inflation and unemployment, help us understand negative impacts of economic crises. In an environment where such statistics are distrusted, economists and social scientists may look for alternative indicators. In this study, we have investigated whether the queues that appeared in front of people’s bread ("halk ekmek" in Turkish) kiosks in 2022 were a reflection of the economic crisis. The survey study conducted in August 2022 with 442 people waiting in queues in front of people’s bread kiosks of Mersin Metropolitan Municipality has shown that the majority of those waiting in these queues are in low-income groups and that people prefer this bread primarily due to its low price. It has been ascertained that in a period when the daytime temperature in Mersin is above 30 degrees, people walk an average of 1300 meters and wait 35 minutes in queues to buy people’s bread. While approximately 88 percent of the respondents think that there is an economic crisis in the country, approximately 68 percent see a direct connection between the queues formed in front of people’s bread kiosks and the economic crisis in the country. The overwhelming majority of those who buy people’s bread find this bread to be of high quality despite its low price and think that the quantity restrictions on people’s bread sold to individuals should be removed.
References
- Abbie Erler, H. (2012). A new face of poverty? Economic crises and poverty discourses. Poverty & Public Policy, 4(4), 183-204.
- Açan, B. (2007). Kolayda Mallarda Müşteri Profili ve Tüketim Tercihleri: İstanbul Halk Ekmek Müşterilerine Yönelik Bir Araştırma. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 21(2), 261-280.
- Ahmed, V., & O’Donoghue, C. (2010). Global economic crisis and poverty in Pakistan. International Journal of Microsimulation, 3(1), 127-129.
- Aktaş, E., Aygun, I., & Basargan, B. (2020). Ekmek tüketim davranışını etkileyen faktörler: Mersin ili örneği. Journal of Applied and Theoretical Social Sciences, 2(1), 15-32.
- Balisacan, A., Piza, S., Mapa, D. C. S., Abad Santos, C., & Odra, D. (2010). The Philippine economy and poverty during the global economic crisis (No. 2010, 08). UPSE Discussion Paper
- Castillo Fernández, D., & Arzate Salgado, J. (2016). Economic crisis, poverty and social policy in Mexico. Critical Sociology, 42(1), 87-104.
- Dede, O. D. (2023) Sayılarla Türkiye TR62 Adana, Mersin Nisan 2023. https://www.adaso.org.tr/Content/Files/fileMenager/2023/5/4-T%C3%BCrkiye_Il_Sunumu_Adana_Nisan%202023.pdf, Erişim Tarihi: 01.11.2023
- Donald, A., B. & Lindren, B. W., (1996), Statistics: Theory and Methods, Wadsworth, California: Publishing Company.
- DİSKAR (2022). Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi. https://arastirma.disk.org.tr
/?page_id=12. . Erişim Tarihi: 20.10.2022
- Eryiğit, M., & Yıldırım, G. (2018). Yerel Yönetimlerde Sosyal Sorumluluk Bağlamında İstanbul Halk Ekmek Aş’nin İncelenmesi. İstanbul Aydın Üniversitesi Dergisi, 10(2), 101-122.
- Güler, M. (2014). Toplumcu Belediyeciliğin Doğuş Koşulları Üzerine, içinde Yerel Yönetimlerde Sosyal Demokrasi Toplumcu Belediyecilik: Teorik Yaklaşımlar, Türkiye Uygulamaları, der. İ. Kamalak ve H. Gül, Kalkedon Yayınları:
İstanbul
- Hair Jr., J. F., Anderson, R. E., Tatham, R. L., & Black, W. C. (1998). Multivariate Data Analysis (5th ed.). Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall.
- Kartal, M., (1998). Bilimsel Araştırmalarda Hipotez Testleri, Parametrik ve Nonparametrik Teknikler, Erzurum: Şafak Yayınevi.
- Kourkouta, L., Sialakis, C., Iliadis, C., Mihalache, A. M., Krepia, V., Sapountzi-Krepia, D., & Kaptanoglu, A. Y. (2020). The Impact of the Economic Crisis in the Welfare State. International Journal of Caring Sciences, 13(3), 22-78.
- Mahler, D. G., Yonzan, N., & Lakner, C. (2022). The impact of COVID-19 on global inequality and poverty. Policy Research Working Paper 10198, World Bank Group https://doi.org/10.1596/1813-9450-10198
- Malhotra, N. K. (2004). Marketing Research (An Applied Orientation), New York: Pearson Prentice Hill.
- Melidis, M., & Tzagkarakis, S. I. (2022). The evolution of social vulnerability in Greece during the economic crisis (2008-2017). European Societies, 24(2), 229-250.
- Meteoroloji Genel Müdürlüğü (2023). İllere Ait Mevsim Normalleri, Mersin, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı https://mgm.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?k=H&m=MERSIN, Erişim tarihi: 15.10.2023
- Nambissan, G. B. (2014). The global economic crisis, poverty and education: a perspective from India. In Education, Capitalism and the Global Crisis (ss. 29-37). Routledge.
- Nikoloski, Z. (2011). Impact of financial crises on poverty in the developing world: an empirical approach. Journal of Development Studies, 47(11), 1757-1779.
- Panori, A., & Psycharis, Y. (2018). The impact of the economic crisis on poverty and welfare in Athens. Region et Developpement, 48, 23-40.
- Papatheodorou, C. (2014). Economic crisis, poverty and deprivation in Greece. Greek capitalism in crisis: Marxist analyses, 179-95.
- Pérez-Peña, M. C., & Pereira, E. T. (2021). How has the Economic Crisis Affected the Poverty Situation in Spain and Portugal. Rev Econ Bus, 2(5), 148.
- TÜİK (2022a). Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları, 2021. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=45500 Erişim Tarihi: 20.10.2022
- TÜİK (2022b). Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması Bölgesel Sonuçları, 2021. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Gelir-ve-Yasam-Kosullari-Arastirmasi-Bolgesel-Sonuclari-2021-45582. Erişim Tarihi: 20.10.2022
- Yaman, A. (2022). Kentin temel gıda maddesi olan ekmeğin üretim ve tüketim sürecinin ekonomi politiği. İdealkent, 13(35), 252-279.