In this study, it is aimed to determine the
antioxidant and antimicrobial properties of dandelion, Polygonum, mullein and
dock consumed by people living in Afyonkarahisar province. At the end of the
study, DPPH Free Radical Removal Activity (%) and Total phenolic content of dock
(Galium verum L.) were 52.46 ± 1.25%
and 0.55 ± 0.60 GAE mM, respectively, and followed by Polygonum (Polygonum cognatum L.) with % 52.46 ± 1.25 and 0.55 ± 0.60 GAE mM
values. As a result of the antimicrobial activity tests; the dock had an antimicrobial
effect with forming a zone diameter of 28 ± 0.02 against Escherichia coli and 26 ± 0.00 mm against Listeria monocytogenes. The MIC and MBC values of dock of these
bacteria were determined as 24 and 48 μg / mL, respectively.
Bu
çalışmada, Afyonkarahisar ili ve çevresinde yaşayan halk tarafından gıda olarak
tüketilen acıgünek, bici bici, sığır kuyruğu ve ekşimenin antioksidan ve
antimikrobiyal özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma sonucunda DPPH
Serbest Radikal Giderme Aktivitesi (%) ve Toplam fenolik madde miktarı en fazla
% 52.46± 1.25 ve 0.55±0.60 GAE mM değer ile ekşimende (Galium verum) olduğu saptanmış, bunu % 52.46± 1.25 ve 0.55±0.60
GAE, mM değerler ile Bici bici’nin (Polygonum
cognatum) takip ettiği belirlenmiştir. Yapılan antimikrobiyal aktivite testleri
sonucunda ise; en fazla antimikrobiyal etkinin yine ekşimen tarafından
gösterildiği, Escherichia coli’ye karşı 28±0.02 ve Listeria monocytogenes’e karşı 26±0.00
mm zon çapı oluşturduğu tespit edilmiştir. Ekşimenin bu bakteriler üzerindeki
MIC ve MBC değerleri ise sırasıyla; 24 ve 48 μg/mL olarak belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Issue: 15 |