Bu çalışmada, bazı tıbbi ve aromatik bitkilerin (çemen, rezene, kişniş, çörek otu ve anason) sterol kompozisyonu (brassicasterol, campesterol, stigmasterol, β-Sitosterol and β-sitostanol) belirlenmiş ve numune hazırlama işleminde kullanılan iki farklı yöntem karşılaştırılmıştır. İlk yöntemde silyl türevlendirme işlemi uygulanmış ve diğer yöntemde türevlendirme maddeleri kullanılmamıştır. Numunelerin ham yağ oranlarının çemen için % 4,27 - 4,63, rezene için % 8,60 - 9,10, kişniş için % 9,57 - 10,70, çörek otu için % 22,77 - 23,50 ve anason için % 11,10 - 11,50 arasında değiştiği tespit edilmiştir. Her iki yöntemde de, sitosterol, tüm yağlar için major sterol bileşiği olarak tespit edilmiştir. Türevlendirme maddeleri kullanılarak gerçekleştirilen yöntem için daha düşük sterol konsantrasyonlarının kaydedildiği görülmüştür. Brassicasterol, türevlendirme ajanları olmadan gerçekleştirilen yöntemde sadece anason ve rezene yağlarında tanımlanırken, diğer yöntemde sadece çörek otu yağında tespit edilmiştir. Literatüre göre, türevlendirme işleminin daha uyumlu olduğu sonucuna varılmıştır.
Erciyes Üniversitesi
FHD-2017-7086
In this study, sterol composition (brassicasterol, campesterol, stigmasterol, β-Sitosterol and β-sitostanol) of the crude oils extracted from different parts (seed or fruit) of some medicinal and aromatic plants (fenugreek, fennel, coriander, black cumin and anise) was determined and two different methods used in sample preparation process were compared. In the first method, silyl derivatization process was applied and in the other method derivatizing agents were not used. It was determined that the oil levels of the samples ranged between 4.27 - 4.63% for fenugreek, 8.60 - 9.10% for fennel, 9.57 - 10.70% for coriander, 22.77 - 23.50% for black cumin and 11.10 - 11.50% for anise. In both methods, β- sitosterol was the major sterol compound for all oils. It was observed that lower sterol concentrations were recorded for the method performed using derivatizing agents. Brassicasterol was identified only in anise and fennel oils in the method performed without the derivatizing agents, while it was detected in only black cumin oil in the other method. According to literature, it was concluded that the derivatization process was more compatible.
FHD-2017-7086
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Project Number | FHD-2017-7086 |
Publication Date | December 31, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Issue: 17 |