Amaç:
Bu çalışma, morbid obez bireylerin antropometrik ölçümlerinin ve beslenme
durumlarının değerlendirilmesi amacı
ile planlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışma, İstanbul Sağlık Müdürlüğü Toplum
Sağlığı Merkezleri’ne başvuran 259’u kadın, 31’i erkek olmak üzere 290 morbid
obez üzerinde yürütülmüştür. Bireylere ilişkin demografik özellikler ile
antropometrik ölçümler önceden hazırlanmış bir anket formu kullanılarak
alınmış, 24 saatlik besin tüketimleri kaydedilmiştir. Günlük beslenme ile
aldıkları besin öğelerinin miktarı, bilgisayarlı besin analiz programı (BEBİS)
ile belirlenmiştir. Bulgular: Grubun
yaş ortalaması 47,9±11,5 yıldır. Kadın ve erkeklerin BKİ ortalamaları
sırasıyla, 44,8± 4,9 ve 43,7± 5,4 kg/m2 bulunmuştur. Bireylerin
çoğunluğunun (%82,4) çeşitli hastalıklarının olduğu, yaklaşık yarısının (%53,8)
en az 2 hastalığa sahip olduğu saptanmıştır. Bireylerin günlük diyetle aldıkları
enerji 1907 kkal olarak bulunmuştur. Enerjinin karbonhidrattan gelen oranının
%43,9, yağdan gelen oranının ise %40,8 olduğu saptanmıştır. Bireylerin kalsiyum
ve demir minerallerini yeterli, sodyumu fazla/aşırı, potasyumu ise yetersiz
aldıkları belirlenmiştir. Sonuç:
Morbid obez bireylerin yarısından fazlasının en az 2
hastalığa sahip olduğu saptanmıştır. Bireylerin günlük kolesterol ve sodyum
alımlarının çalışma grubunda en fazla görülen hastalık olan hipertansiyonu
destekler nitelikte önerilerin üzerinde, potasyum alımlarının ise önerilerin
altında olduğu bulunmuştur. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle
bireylerin beslenme alışkanlıklarının değiştiği bilinmektedir. Obezite ile
mücadelede, toplumda farkındalığın arttırılması, sağlıklı yaşam ve beslenme
alışkanlıklarının kazandırılması ile fiziksel aktivite düzeyinin yükseltilmesi
önemlidir. Bu gruptaki bireylerin beslenme durumunun daha iyi irdelenebilmesi
ve topluma kazandırılmaları için kapsamlı çalışmaların yapılmasına ihtiyaç
duyulmaktadır.
Aim: The study was planned to evaluate the anthropometric
measurements and nutritional status of morbid obese individuals. Materials and Methods: 259 females and
31 males, a total of 290 morbid obese individuals who admitted to Community
Health Centers of İstanbul Provincial Health Directorate were included in the
study. Demographic,
anthropometric and nutritional data were taken and 24-hour food consumption was
recorded. Daily values
of nutrient intake were analyzed by Computerized Nutrient Analysis Program (BEBIS)
program. Results: Mean age of the group was 47.9 ± 11.5 years. Mean BMI of males and
females were 44.8 ± 4.9, 43.7 ± 5.4 kg/m2, respectively. The majority
of individuals (82.4%) were detected to have various diseases and nearly half
(53.8%) had at least 2 diseases. Mean daily energy intake of individuals was
found to be 1907 kkal.
43.9% of the total energy was obtained from carbohydrate and 40.8%
was obtained from fat. It was determined that calcium and iron intake were
sufficient, sodium intake was excessive and potassium intake was insufficient. Conclusion: More than half of the morbid obese individuals had at
least 2 diseases. Daily cholesterol and
sodium intake was higher than the recommended values supporting the fact that
hypertension was the most common disease in the group and potassium intake was
lower than the recommended value. Today, it is known that the nutritional
habits of individuals change with the development of technology. In the fight
with obesity, it is important to increase awareness in the society, to gain
healthy living and eating habits and to increase the level of physical
activity. More comprehensive studies are needed to better address the
nutritional status of individuals in this group and to bring them into society.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Clinical Sciences |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | May 14, 2019 |
Submission Date | March 21, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 4 Issue: 2 |
International Peer Reviewed Journal
The journal adopts Open Access Policy and does not request article proccessing charge (APC), article publishing charge or any other charges.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License