In the field of food, it is important to produce products registered by geographical marking in accordance with the standard prescription. Especially the enterprises that have registered dishes on their menus have a great responsibility in this regard. In this study, it is aimed to determine the compliance of the Ortaklar çöp shish kebab that receives geographical marking registration with production standards. In September 2021, face-to-face interviews were held with eight çöp shish restaurant cooks in Ortaklar with the semi-structured interview form prepared after the literature review on the subject. In addition, the data was collected by telephone with the official in Germencik Municipality, which manages the registration process. The data obtained were analyzed and transferred to the manuscript by content analysis method. As a result of the interviews, it was determined that each restaurant complied with the standards in no more than one or two matters. Ortaklar there are no audits yet on the production of çöp shish kebab in accordance with the standards. In order to accurately transfer the registered regional flavor, Ortaklar çöp shish kebab, to future generations, both enterprises and related institutions should make the necessary arrangements on the subject and ensure that the production in accordance with the standards is carried out.
Gıda alanında, coğrafi işaret ile tescillenmiş ürünlerin standart reçetesine uygun olarak üretilmesi önem arz etmektedir. Özellikle menülerinde tescilli yemekler bulunduran işletmelerin bu konuda üzerine büyük sorumluluk düşmektedir. Bu çalışmada, coğrafi işaret tescili alan Ortaklar çöp şiş kebabının üretim standartlarına uygunluğunun tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Konuyla ilgili olarak yapılan literatür incelemesinden sonra yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanarak Ortaklar’da bulunan sekiz çöp şiş restoranının aşçıbaşı veya kasap ustası ile 2021 yılının Eylül ayında yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca tescil sürecini yöneten Germencik Belediyesi’ndeki yetkili ile telefon vasıtasıyla görüşülerek veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenerek yazıya aktarılmıştır. Yapılan görüşmeler sonucunda her restoranın en fazla bir ya da iki konuda standartlara uyumsuzluk gösterdiği tespit edilmiştir. Ortaklar çöp şiş kebabının standartlara uygun üretiminin yapılması konusunda henüz denetimler de yapılmamaktadır. Tescil almış yöresel bir lezzet olan Ortaklar çöp şiş kebabının gelecek nesillere doğru bir şekilde aktarılması için hem işletmelerin hem de ilgili kurumların konuyla ilgili gerekli düzenlemeleri yaparak standartlara uygun üretimin gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 1, 2022 |
Submission Date | December 7, 2021 |
Acceptance Date | April 1, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 6 Issue: 1 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.